Storstockholms Brandförsvar
Storstockholms Brandförsvar
English  |  Lättläst  |  Sitemap | A A A

Skriv ut
Historia

Storstockholms brandförsvar sköter från den 1 januari 2009 räddningstjänsten åt tio kommuner i Stockholms län. Det är en lagstadgad verksamhet som sköts av kommunerna i landet. I vårt geografiska område har tio kommuner gått samman i ett s k räddningstjänstförbund som heter Storstockholms brandförsvar. Det är f d Stockholms brandförsvar och Södra Roslagens räddningstjänstförbund som gått samman sedan den 1 januari 2009.

De tio kommuner som deltar i förbundet är Danderyd, Lidingö, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Täby, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö och Österåker. Motivet för att gå samman i ett förbund är bl a kvalitets- och effektivitetsskäl samt att skapa en organisation som står redo att möta de framtida risker som expansionen av Stockholmsregionen medför.

Stockholms brandförsvar är en av de äldsta brandkårerna i landet och bildades 1875. Här finns två av landets äldsta brandstationer i Katarina brandstation (på distrikt Södermalm) från 1876 och Johannes brandstation från 1878. Sedan ett antal år har Stockholms brandförsvar samarbetat med Solna-Sundbyberg brandförsvarsförbund och brandförsvaret på Lidingö.

Södra Roslagens Brandförsvarsförbund har sedan 1984 varit ett kommunalförbund för räddningstjänsten i kommunerna Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö och Österåker. 2006 ingick även Värmdö kommun i förbundet.