Storstockholms Brandförsvar
Storstockholms Brandförsvar
English  |  Lättläst  |  Sitemap | A A A

Skriv ut
Storstockholms räddningscentral

Storstockholms räddningscentral (SSRC) hanterar larm och ledning av räddningsinsatser i kommunerna: Danderyd, Lidingö, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Täby, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö och Österåker samt Gotland, Norrtälje, Sala, Heby, Enköping, Håbo, Uppsala, Tierp, Östhammar, Järfälla, Knivsta, Sigtuna, Sollentuna, Upplands-Väby och Uppland-Bro. Totalt 25 kommuner med ca 2,1 miljoner invånare.

112-samtalen kommer till SSRC

När du vistas i någon av ovanstående kommuner och ringer 112 till SOS Alarm, och samtalet handlar om fara för liv, egendom eller miljö kopplas SSRC:s ledningsoperatörer in som en tredje part i samtalet mellan den hjälpsökande och SOS-operatören. Det undersöks noggrant vad, var och när olyckan har hänt för att kunna ta beslut om vilken typ av räddningstjänstpersonal, fordon och utrustning som behövs på olycksplatsen. Genom detta arbetssätt kan alarmeringen av styrkorna från närmaste brandstation påbörjas av SSRC samtidigt som intervjun pågår.

Ledningsoperatören delger styrkorna viktig information, när de är på väg fram till olycksplatsen, och på så sätt förbereder dem så mycket som möjligt på vad som har hänt. Ledningsoperatören håller sedan kontinuerlig kontakt med räddningspersonalen och följer händelseutvecklingen för att bistå i deras arbete.

Tänk på att du kan göra en avgörande insats genom att möta upp räddningspersonalen och visa på var händelsen inträffat, detta kan spara många dyrbara sekunder.

Vill du läsa mer om SOS Alarm och nödnumret 112 kan du göra det på www.112.se.

Nära 20 000 räddningsinsatser per år

Storstockholms räddninscentral hanterar cirka 20 000 räddningsinsatser varje år. Kommunerna vi betjänar har en komplicerad räddningsmiljö. Det finns till exempel många anläggningar under mark, tät bebyggelse, intensiv trafik på väg, spår, till sjöss och i luft, landsbygd, stor skärgård, hamnar, gammal kulturbebyggelse och industrier. Våra kommuner växer ständigt och vi måste ”växa” med dem, vilket ställer stora krav på flexibilitet.

Den komplicerade räddningsmiljön kräver även att vi samverkar med andra brandförsvar samt med andra organisationer och myndigheter som till exempel Polis, ambulansen, länsstyrelsen, sjöfartsmyndigheter och militären.

Utöver hanteringen av larm och ledning kan SSRC även stötta kommunerna med viss omvärldsbevakning som till exempel vädervarningar och störningar i infrastruktur (el, vatten, tele och vägnät).

Beredskap dygnet runt

Dygnet runt finns alltid fem ledningsoperatörer och en operativ chef i tjänst. Till deras hjälp finns en räddningschef i beredskap. Operativa chefen är tillsammans med räddningschef i beredskap den högsta operativa ledningsnivån i regionen.

Inom området finns ständigt åtta ledningsenheter med sex stycken yttre befäl samt två vakthavande brandingenjörer i drift. Det yttre befälets uppgift är att leda medelstora insatser samt att samordna stora insatser. Den vakthavande brandingenjörens uppgift är att leda stora och komplicerade insatser.

 


Storstockholms brandförsvar
Skapat av: Lena Drakenberg
Publicerat av. Jonas Nyström
Senast uppdaterat: 2016-04-18