Storstockholms Brandförsvar
Storstockholms Brandförsvar
English  |  Lättläst  |  Sitemap | A A A

Skriv ut
Svävande lyktor

Användandet av svävande lyktor, ofta kallade thailyktor (kom loy), blir alltmer vanligt i samband med någon typ av högtidsfirande.

Lyktan är vanligtvis tillverkad av flamsäkert papper och värms upp av en konstruktion med en bit parafinindränkt papp som tänds på. Brinntiden för pappen kan variera, men är cirka 10-20 minuter.

Risker med användning

Lyktorna kan vara ett tyst alternativ till fyrverkerier vid nyårsfirande, men även de har sina risker. Tänk på att lyktan driver med vindriktningen och kan träffa eller landa på, ytor och föremål som är brännbara. I tätbebyggda områden finns det även risk för att lyktorna landar på balkonger eller på andra platser där det finns brännbart material. En brinnande lykta som landar i torr skog eller på torr mark kan leda till bränder. Vissa lyktor har en ståltrådskonstruktion som kan skada djur och skräpa ner i naturen.

Det har även skett incidenter där lyktan har landat på en tät trafikerad motorväg, detta kan orsaka häftiga inbromsningar och därmed risk för trafikolyckor. Lyktorna kan även orsaka störningar i flygtrafiken och får inte användas i närheten av flygplatser.

Tänk på följande

  • Använd lyktor som är helt biologiskt nedbrytbara och består av bambu eller motsvarande.
  • Antänd inte lyktan i en folksamling. Innan lyktan är fylld med varmluft är den svår att hantera.
  • Använd aldrig lyktan när det råder eldningsförbud.
  • Vädret måste vara stabilt och rekommenderad vindhastighet understiga 8 m/s.
  • Om du tänker släppa lyktan närmare än 10 km från en flygplats så måste du söka tillstånd hos Transportstyrelsen. Stora delar av Stockholm berörs då avståndet till Bromma Flygplats ligger inom 10 kilometersradien. Mer information kan du se på → Transportstyrelsens webbplats.

 

 


Storstockholms brandförsvar
Skapat av: Liisa Honkaranta
Publicerat av: Jonas Nyström
Senast uppdaterat: 2015-12-29