Storstockholms Brandförsvar
Storstockholms Brandförsvar
English  |  Lättläst  |  Sitemap | A A A

Skriv ut
Issäkerhet

Om du ska ge dig ut på isen är det viktigt att du förbereder dig väl genom kunskap och att du har rätt utrustning. Dessutom ska du alltid ha sällskap när du är på isen. Det finns ingen is som är helt säker eftersom isen förändrar sig hela tiden bland annat beroende på strömmar och väder.

Det ska vara minst tio centimeters kärnis för att den ska hålla att gå på. Kärnisen är genomskinlig och hård, ju mörkare isen är desto tunnare är den. Snö isolerar vilket gör att isen kan vara bortsmält under snötäcket. Fotspår i snön på isen är alltså ingen säkerhet för att isen håller. Vårisar är särskilt förrädiska eftersom isen då fräts ovanifrån av solen och underifrån av ökande vattenströmmar.

Håll uppsikt över barnen, lämna dem aldrig ensamma vid eller på isen oavsett hur tjock den ser ut att vara.

För att ge dig ut på isen är det viktigt att du har lämplig utrustning. Du behöver bland annat ta med dig: isdubbar, ispik, räddningslina och flythjälpmedel.

Sist men inte minst viktigt är att du har sällskap med någon annan vuxen person på isen, även denna person ska var utrustad med isdubbar och räddningslina.

Inom vissa områden på isen ska man vara extra uppmärksam eftersom något i omgivningen kan påverka isens tjocklek och bärighet. Isen kan vara tunnare beroende på till exempel att något isolerar, att vattnet är i rörelse eller blir uppvärmt. Dessa områden är: vass, råk, brygga, bro, udde, avlopp, inlopp, sund, grund och vindbrunn.


Utrustning

Ispik – testa isen med ispiken eller isbillen för att bedöma dess bärighet.
Isdubbar – är näst intill en nödvändighet för att kunna ta sig upp ur en vak. Isdubbarna ska sitta stadigt och högt upp runt halsen utanför kläderna så att de är lätta att få tag i om man ramlar i vattnet.
Räddningslina – ska vara tillräckligt stark, tillräckligt lång och den ska flyta. Den ska också vara lätt att kasta till en nödställd utan att den trasslar. Även räddningslinan ska bäras lätt åtkomlig.
Flythjälpmedel – utgörs av ett flytplagg eller en korrekt packad ryggsäck. Med det kommer man inte så djupt ner i vattnet och man behöver inte simma eller trampa vatten för att hålla sig flytande. Rörelser gör att man kyls ned snabbare.


Checklista för vistelse på is

  • Ha alltid sällskap.
  • Ha med dig rätt utrustning: isdubbar, ispik, räddningslina och flythjälpmedel.
  • Prova alltid isens tjocklek med en ispik om du är osäker.
  • Gå aldrig på is som du inte är säker på att den håller. Kärnis ska vara minst tio centimeter tjock.
  • Tänk på att nyis, våris, snötäckt is och havsis kan vara svag.
  • Ju högre fart du har, desto längre kommer du ut på svag is innan den brister och då blir räddningen svårare.
  • Ha alltid något mellan dig och den nödställde, "den förlängda armen".
  • Håll uppsikt över barnen.
  • Meddela alltid någon att du ska ge dig ut på isen och när du tänker komma tillbaka.


Mer information

Läs mer om issäkerhet på → Svenska Livräddningssällskapet. På → Din Säkerhet kan du se filmer om vad du ska tänka på innan du ger dig ut på isen och hur du ska göra om olyckan är framme.
 

 


Storstockholms brandförsvar
Källa: Svenska Livräddningssällskapet
Publicerat av: Jonas Nyström
Senast uppdaterat: 2011-03-10