Storstockholms Brandförsvar
Storstockholms Brandförsvar
English  |  Lättläst  |  Sitemap | A A A

Skriv ut
Reflex

När det blivit mörkt ute är det viktigt att synas i trafiken. Omkring 40 procent av trafikolyckorna där gående är inblandade inträffar just när det är mörkt ute. Olyckorna sker dock inte bara på mörka landsvägar, vanligast är faktiskt olyckor i tätbebyggda områden upplysta av gatlyktor. Genom att använda reflex minskar riksken för att du ska råka ut för en olycka betydligt.

En bra reflex kan rädda ditt liv

Reflexen reflekterar ljuset från en bilstrålkastare och gör att du syns i mörkret. Om du har reflex ser bilisterna dig på upp till 125 meters avstånd. Är du mörkt klädd och saknar reflex ser bilisterna dig endast på 20 - 30 meters avstånd.

Lågt och i rörelse

Bäst syns reflexerna om de sitter lågt och är i rörelse. När man rör sig i trafiken är det viktigt att man syns från alla håll. En reflex hängande i ett snöre är därför bra och reflexer placerade runt armar och ben. Reflexen är en färskvara som bör bytas ut om den blivit repig, utsatts för hög värme eller om vatten kommit in i reflexens optiska delar. Det kan vara bra att byta reflex varje år.

Reflex även på cykeln

Även som cyklist måste man synas väl i trafiken när det är mörkt ute. Se till att cykeln har reflexer och belysning. Reflexen ska vara vit framtill, röd baktill och orange eller vit på sidorna av cykeln. Cykelbelysningen ska vara vit eller gul framtill och röd baktill.

Var köper jag reflexer?

Reflex kan köpas på varuhus, apotek och liknande. Dessutom kan man ibland, via olika trafiksäkerhetsorganisationer, få reflex gratis!


Fakta: → NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande)

 


Storstockholms brandförsvar
Publicerat av: Jonas Nyström
Senast uppdaterat: 2009-11-10