Storstockholms Brandförsvar
Storstockholms Brandförsvar
English  |  Lättläst  |  Sitemap | A A A

Skriv ut
Vintertrafik

Vintertid är det extra viktigt att tänka på säkerheten i trafiken. Väglaget kan snabbt skifta, utrustning påfrestas hårt av kyla och konsekvenserna av olyckor blir värre när vädret är kallt.

Att ha godkända vinterdäck är en viktig del i trafiksäkerheten vintertid. Som trafikant kan man också skydda sig genom att vara rätt förberedd. Här följer några enkla tips på hur det går att undvika de största farorna i vintertrafiken. 

Vinterdäck 

Det är lag på att använda vinterdäck mellan 1 december – 31 mars, när det är vinterväglag. Kravet på vinterdäck gäller om du kör personbil, lätt lastbil eller buss med en totalvikt av högst 3,5 ton. Har du en släpvagn kopplad till fordonet gäller kravet på vinterdäck även denna.

Det är tillåtet att använda dubbdäck mellan 1 oktober och 15 april. Dubbdäck får användas även annan tid om det är eller förväntas bli vinterväglag.

Om bilen har dubbdäck måste också tillkopplad släpvagn ha det vid vinterväglag. Har bilen odubbade vinterdäck får släpvagnen ha antingen dubbade eller odubbade vinterdäck.

Det får inte finnas både dubbade och odubbade däck på fordonet.

Mönsterdjup

När det råder vinterväglag under perioden då det är lag på att använda vinterdäck, ska däcken ha ett mönsterdjup på minst 3 mm för att vara godkända. Kravet gäller på däck till personbil, lätt lastbil eller buss med en totalvikt av högst 3,5 ton, samt däck på eventuell släpvagn som dras av dessa fordon.

Däcken ska vara särskilt framtagna för vinterkörning och märkta M+S, M-S, M.S., M&S, MS eller Mud and Snow.

OBS! Det förekommer däck som är märkta med M och S utan att vara särskilt framtagna för vinterkörning, exempelvis grovmönstrade terrängdäck.

De däck som har det största mönsterdjupet, största dubbutsticket eller de däcken som du bedömer har det bästa väggreppet, bör monteras bak på fordonet. Detta minskar risken för sladd vid både bromsning och sväng. Detta gäller oavsett om fordonet är fram- eller bakhjulsdrivet.

Vinterväglag

Det anses vara vinterväglag om det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan.


Läs mer på → Transportstyrelsens hemsida om lagen om vinterdäck och om de undantag som finns!

 


Storstockholms brandförsvar
Källa: Transportstyrelsen
Publicerat av: Jonas Nyström
Senast uppdaterat: 2009-11-12