Läs mer om vår personuppgiftshantering och kakor här Jag accepterar cookies
Sök
Meny
Balkonger i grönt och blått på flerfamiljshus
Brandskydd i hemmet

Brandsäkra din balkong

Ett frukostställe utomhus i solen , en oas för odling mitt i stan eller en plats att varva ner. En balkong kan fylla många funktioner beroende på hur den är inredd och vad man har för intressen. Men har du tänkt på att det kan börja brinna på din balkong? Här ger vi några tips för en mer brandsäker balkong.

Balkongerna på nybyggda hus är ofta större än de var tidigare och blir ibland till ett extrarum, utomhus. För många har grillen en given plats på balkongen samtidigt som den möbleras med soffor, hyllor, mattor, filtar och kuddar. Visst är det mysigt men det kan innebära en större risk vid en eventuell brand. 

- Många balkongbränder startar genom oaktsamhet vid rökning och en vanlig orsak är att man fimpar i en torr blomkruka. Glöden från en cigarett är mycket het och kan antända torven i den torra blomjorden. Står krukan sedan för nära väggen eller annat brännbart material kan branden vara ett faktum. Storstockholms brandförsvar blir årligen utlarmade till många bränder och brandtillbud på balkonger, säger Jan Tomtin, brandinspektör hos Storstockholms brandförsvar.

Ska du grilla på balkongen rekommenderar Storstockholms brandförsvar en elektrisk grill framför en gasol- eller kolgrill. På så sätt undviker du öppen låga i samband med grillning.

Glöden från en cigarett är mycket het och kan antända torven i den torra blomjorden.
Jan Tomtin
Jan Tomtin
Brandinspektör

För att hjälpa dig att tänka på brandsäkerheten på balkongen kommer här några tips.

Tips för en brandsäker balkong

  • Använd en elektrisk grill på balkongen. Dra ur sladden när grillen inte används. Ha en pulversläckare lätt tillgänglig vid grillning.
  • Använd led-ljus istället för levande ljus på balkongen.
  • Askkoppar ska vara tillverkade av obrännbart material och inte placerade i närheten av kuddar och filtar som lätt kan börja brinna. Fimpa inte i torra blomlådor eller blomkrukor eftersom torra löv och kvistar lätt kan börja brinna.
  • Placera möbler på balkongen så att de inte står i vägen. Tänk på att din balkong ofta utgör en utrymningsväg från din egen lägenhet om trapphuset skulle vara rökfyllt.
  • Stäng alltid balkongdörrar och fönster när du inte är hemma för att undvika att en eventuell brand eller rök sprids in i lägenheten.

Stäng balkongdörren

I Sverige finns det lagkrav på att alla lägenheter ska byggas som egna brandceller. Det betyder att väggar, tak och golv mellan lägerheterna är byggda med en viss tjocklek och att dörrar ut i trapphuset är brandklassade. Tack vare dessa byggregler begränsas risken för spridning vid en brand. Enligt kraven ska en lägenhet stå emot brand och rök från grannlägenheten i ungefär en timme.

Balkongdörrar och fönster däremot, har inte samma krav på brandskydd och har därför inte samma brandbegränsande egenskaper som lägenheten i övrigt. Vid inglasning av balkonger gäller särskilda regler, bland annat för att förhindra brandspridning mellan balkonger.

Se till att ha en handbrandsläckare lätt tillgänglig från balkongen så att du kan göra en första släckinsats om det skulle börja brinna. Stäng balkongdörrar och fönster när du inte är hemma för att minimera risken för att brand och rök sprids in i lägenheten och vidare in i fastigheten.