Publicerad 2022-08-01

Brandinspektör med inriktning LBE till Storstockholms brandförsvar

Vill du rädda liv genom att stödja våra medlemskommuner, myndigheter, verksamheter och enskilda personer i deras arbete med att förebygga bränder och olyckor? Vill du bidra till ett säkrare och tryggare Storstockholm genom att skapa ett bättre brandskydd? Då kan vi erbjuda dig en självständig och social roll i en händelserik arbetsmiljö.

Din roll

I rollen som brandinspektör med inriktning LBE arbetar du enligt Storstockholms brandförsvar (SSBF) mål att minska sannolikheten för, och konsekvensen av olyckor. Inriktningen LBE innebär att du primärt kommer arbeta med tillståndshandläggning i enlighet med lag om brandfarliga och explosiva varor (LBE) samt tillsynsarbete.  

SSBF är tillståndsmyndighet enligt LBE och tillsynsmyndighet enligt både LBE samt lag om skydd mot olyckor (LSO), där det finns många likheter men också skillnader. I arbetet med tillståndshandläggning prövas förutsättningarna för de verksamheter samt deltagare som söker tillstånd utifrån flertalet olika krav och förutsättningar.

I arbetet med tillsyn kontrollerar du att verksamheter, dess byggnader och anläggningar lever upp till lagens krav utifrån de olika förutsättningar som finns. Du skaffar dig kunskap om tillsynsobjekten, genomför platsbesök och gör riskbedömningar. En viktig del av arbetet som myndighet är att dokumentera myndighetsbesluten skriftligt genom formella tjänsteanteckningar eller, vid behov, förelägganden om att verksamheten måste vidta åtgärder. Du kontrollerar och följer upp att verksamheten har vidtagit de åtgärder som krävs för att bedriva en verksamhet som är förenlig med SSBF:s bedömning med stöd i lagar och regler.

Förutom tillstånd och tillsynsarbete arbetar du även med att öka kunskapen i samhället genom information och rådgivning. Med din kunskap och erfarenhet bidrar du som brandinspektör även till annat förebyggande arbete som Avdelningen Riskhantering svarar för t.ex. olycksutredning, riskhantering samt svara på remisser och inkommande frågor kring brandskydd och riskhantering, från t.ex. SSBF:s medlemskommuner eller från allmänheten.

Du kommer att ha en fysisk placering på någon av våra brandstationer där du jobbar nära den utryckande verksamheten.

Vem är du?

Som person har du ett eget driv, du tar självständigt ansvar för dina arbetsuppgifter och planerar och organiserar ditt arbete på ett effektivt sätt. För att lyckas i rollen måste du vara strukturerad och ha ett genuint intresse av att möta andra människor och kommunicera med dem på deras villkor. Du bör ha en pedagogisk förmåga, vara trygg och tydlig i din kommunikation och är van vid att prata inför andra människor. Du har lätt för att uttrycka dig väl i både tal och skrift på svenska och har god vana i Microsoft Office-paketet.

Krav

Vi vill att du har:

  • Kunskap och erfarenhet av brand- eller olycksförebyggande arbete inom offentlig verksamhet eller den privata sektorn.
  • Du har som lägst gymnasieutbildning samt
  • körkort med B-behörighet.

Meriterande

Det är meriterande att ha erfarenhet och kunskap av tillståndshantering samt tillsyn inom LBE-området. Det är också meriterande att ha genomfört olycksförebyggande utbildningar, t.ex. MSB:s Tillsyn A eller B, Föreståndarutbildning, SMO samt annan för tjänsten adekvat utbildning som SSBF bedömer fördelaktig. Det är även meriterande med erfarenhet av tillstånd- eller tillsynsarbete inom andra myndighetsområden.

Vi erbjuder

Storstockholms brandförsvar erbjuder en respektfull, öppen, professionell och pålitlig kultur där gemenskapen är stark. Vi har höga ambitioner, snabb utvecklingstakt och vågar prova nya idéer som ändras och utvecklas efter hand. Som arbetsgivare är vi måna om – och jobbar aktivt för – att våra medarbetare ska kunna utvecklas och ha en bra arbetsmiljö. Vi erbjuder också två timmars träning på arbetstid i veckan och möjligheten att semesterväxla för ytterligare semesterdagar.

Villkor

Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid. Vilken station du blir placerad på beror på verksamhetens behov. Befattningen är placerad i säkerhetsklass vilket innebär att du kommer att genomgå en säkerhetsprövning. Säkerhetsprövningen omfattar bakgrundskontroll och säkerhetssamtal som genomförs av SSBF anlitad extern part samt en registerkontroll hos Säkerhetspolisen.

Vilka är vi?

Storstockholms brandförsvar har som uppdrag att skapa trygghet för de 1,4 miljoner människor som bor, verkar och vistas i våra tio medlemskommuner; Danderyd, Lidingö, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Täby, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö och Österåker. Vår verksamhet innefattar räddningstjänst vid brand eller nödläge, samtidigt som vi också kontinuerligt bidrar till minskad sårbarhet, färre olyckor och mindre skador i samhället. Vi har 850 medarbetare fördelade över sexton brandstationer och nio räddningsvärn. Förbundets ledning och stödfunktioner finns på Johannes brandstation i centrala Stockholm. Oavsett om du arbetar utryckande, förebyggande eller i en stödfunktion, så är du med och räddar liv. Läs mer på storstockholm.brand.se

Ansökan

Skriv och berätta varför just du skulle passa för den tjänst vi söker och hur du kan bidra till vår verksamhet. Du ansöker genom att klicka på knappen ”Ansök” i menyn till höger. Fyll därefter i dina kontaktuppgifter och ladda upp dina filer, CV och personligt brev. Diarienummer för den utlysta tjänsten är 211-685/2022

Vi registrerar alla ansökningar enligt offentlighetsprincipen. Du kommer att få ett e-postmeddelande att vi mottagit din ansökan.

Vi kommer att kalla de som uppfyller kravprofilen till intervjuer löpande, sista datum för ansökan är den 31 augusti 2022.

Frågor

Vill du veta mer om tjänsten och vad vi erbjuder kan du kontakta enhetschef, Robin Haglund, e-post: robin.haglund@ssbf.brand.se eller telefon: 070-764 89 00.

Vill du prata med en medarbetare på enheten är du välkommen att kontakta Elin Bonnevier, e-post: elin.bonnevier@ssbf.brand.se eller telefon via vårt växelnummer 08-454 87 00.

Fackliga företrädare

Kontakta vår växel, telefon 08-454 87 00, för namn och kontaktuppgifter till fackliga företrädare.