Publicerad 2022-08-01

Brandinspektör med samordningsansvar till Storstockholms brandförsvar

Vill du rädda liv genom att stödja våra medlemskommuner, myndigheter, olika organisationer och enskilda personer i deras arbete med att förebygga bränder och olyckor? Vill du bidra till ett säkrare och tryggare Storstockholm genom att skapa ett bättre brandskydd? Då kan vi erbjuda dig en självständig och social roll i en händelserik arbetsmiljö.

Din roll

I rollen som brandinspektör, på enheten olycksförebyggande myndighetsutövning och stöd till den enskilde, arbetar du med att kontrollera att de som äger fastigheter och driver företag/verksamheter lever upp till sitt lagstadgade ansvar för brandskydd. Du arbetar också med att öka kunskapen inom skydd mot olyckor genom information och rådgivning. Dina huvudsakliga arbetsuppgifter är att planera, genomföra och följa upp tillsynsärenden. Du svarar också på remisser och inkommande frågor kring brandskydd, exempelvis från Storstockholms brandförsvars medlemskommuner eller från allmänheten. Din roll kommer även innebära arbeta med samordning, utveckling och uppföljning av tillsynsprocessen.

I arbetet med tillsyn kontrollerar du att ägare och hyresgäster till byggnader och anläggningar lever upp till lagens krav på byggnadstekniskt brandskydd och systematiskt brandskyddsarbete (enligt lag om skydd mot olyckor). Du skaffar dig kunskap om tillsynsobjekten och gör riskvärderingar. Du gör platsbesök vid tillsynsobjektet och gör bedömningar om skäligt brandskydd. En viktig del är att dokumentera myndighetsbesluten skriftligt genom formella tjänsteanteckningar eller, vid behov, förelägganden om att objektsägaren måste vidta en åtgärd. Du kontrollerar och följer upp att objektsägaren har vidtagit de åtgärder som krävs för godkänt brandskydd.

Utifrån kompetens, erfarenhet och lämplighet bidrar du som brandinspektör också till övrigt arbete på enheten, till exempel tillståndshandläggning för brandfarlig vara, olycksutredningar eller handläggning av sotningsfrågor.  

Du kommer att bli placerad på någon av våra brandstationer, där du jobbar nära den utryckande verksamheten. Du kommer också att ha ett nära samarbete med andra aktörer i ditt distrikt, exempelvis kommun- och stadsdelsförvaltningar. Du kommer ha ett nära samarbete med dina kollegor på Riskavdelningen och du kommer vara en viktig del i arbetet för gruppen som ansvarar för tillsyn utifrån LSO och LBE.

Stockholmsregionens komplexitet innebär stora utmaningar för räddningstjänsten. Du är med och bidrar till ett tryggt samhälle, du får också vara med och bidra till vår verksamhet och se till att vi är en räddningstjänst i framkant. Organisationens storlek erbjuder också stora möjligheter till kunskapsutbyte och utveckling.

Vem är du?

Som person har du ett eget driv, du tar självständigt ansvar för dina arbetsuppgifter och planerar och organiserar ditt arbete på ett effektivt sätt, du vill vara med och utveckla tillsynsarbetet i SSBF. För att lyckas i rollen måste du vara lugn och stabil och ha ett genuint intresse av att möta andra människor och kommunicera med dem på deras villkor. Du bör ha en pedagogisk förmåga och vara van vid ­– och gilla – att prata inför andra människor. Du har lätt för att uttrycka dig väl på svenska i både tal och skrift och har goda kunskaper i Microsoft Office-paketet.

Krav

Vi vill att du har kunskap och erfarenhet av byggnadstekniskt brandskydd samt brand- och olycksförebyggande arbete inom offentlig verksamhet eller den privata sektorn. Du har som lägst SMO-utbildning, brandingenjörsexamen eller annan utbildning som SSBF bedömer likvärdig. Du har körkort med minst B-behörighet.

Meriterande

Det är meriterande att ha gått MSB:s utbildning Tillsyn A och/eller B (eller motsvarande). Det är också meriterande med erfarenhet av tillsynsarbete inom myndighetsområden samt med tidigare erfarenhet från att arbeta med samordning i arbetsprocesser.

Vi erbjuder

Storstockholms brandförsvar erbjuder en respektfull, öppen, professionell och pålitlig kultur där gemenskapen är stark. Vi har höga ambitioner, snabb utvecklingstakt och vågar prova nya idéer som ändras och utvecklas efter hand. Som arbetsgivare är vi måna om – och jobbar aktivt för – att våra medarbetare ska kunna utvecklas och ha en bra arbetsmiljö. Vi erbjuder också två timmars träning på arbetstid i veckan och möjligheten att semesterväxla för ytterligare semesterdagar.

Villkor

Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid. Vilken station du blir placerad på beror på verksamhetens behov. Vissa brandinspektörstjänster är säkerhetsklassade, och säkerhetsprövning med registerkontroll och säkerhetsintervju kommer genomföras innan anställning.

Vi tillämpar kompetensbaserad rekrytering.

Vilka är vi?

Storstockholms brandförsvar har som uppdrag att skapa trygghet för de 1,4 miljoner människor som bor, verkar och vistas i våra tio medlemskommuner: Danderyd, Lidingö, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Täby, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö och Österåker. Vår verksamhet innefattar räddningstjänst vid brand eller nödläge, samtidigt som vi också kontinuerligt bidrar till minskad sårbarhet, färre olyckor och mindre skador genom förebyggande arbete. Vi har 850 medarbetare fördelade över sexton brandstationer och tio räddningsvärn. Förbundets ledning och stödfunktioner finns på Johannes brandstation i centrala Stockholm. Oavsett om du arbetar utryckande, förebyggande eller i en stödfunktion, så är du med och räddar liv. 

Ansökan

Skriv och berätta varför just du skulle passa den tjänst vi söker och hur du kan bidra till vår verksamhet.

Rekrytering sker löpande och du ansöker genom att klicka på knappen ”Ansök” i menyn till höger. Fyll därefter i dina kontaktuppgifter och ladda upp dina filer (CV och personligt brev). Diarienummer för den utlysta tjänsten är 211-740/2022.

Vi registrerar alla ansökningar enligt offentlighetsprincipen. Du kommer att få ett e-postmeddelande att vi mottagit din ansökan.

Vi kommer att kalla de som uppfyller kravprofilen till intervjuer löpande, sista datum för ansökan 31 augusti 2022.

Frågor

Vill du veta mer om jobbet och vad vi erbjuder kan du kontakta enhetschef, Elisabeth Andrén, elisabeth.andren@ssbf.brand.se eller 070-764 87 75. Vill du prata med en medarbetare på enheten, är du välkommen att kontakta Kristin Fjällström, kristin.fjallstrom@ssbf.brand.se  eller via vårt växelnummer 08-454 87 00.

Via växelnumret (08-454 87 00) når du också fackliga företrädare.