Publicerad 2022-11-02

Storstockholms brandförsvar söker en brandinspektör

Vill du rädda liv genom att stödja våra medlemskommuner, myndigheter, olika organisationer och enskilda personer i deras arbete med att förebygga bränder och olyckor? Vill du bidra till ett säkrare och tryggare Storstockholm genom att skapa ett bättre brandskydd? Då kan vi erbjuda dig en självständig och social roll i en händelserik arbetsmiljö.

Din roll

I rollen som brandinspektör, på enheten olycksförebyggande myndighetsutövning och stöd till den enskilde, arbetar du med att kontrollera att de som äger fastigheter och driver företag/verksamheter lever upp till sitt lagstadgade ansvar för brandskydd. Du arbetar också med att öka kunskapen inom skydd mot olyckor genom information och rådgivning. Dina huvudsakliga arbetsuppgifter är att planera, genomföra och följa upp tillsynsärenden. Du svarar också på remisser och inkommande frågor kring brandskydd, tex från Storstockholms brandförsvars medlemskommuner eller från allmänheten.

I arbetet med tillsyn kontrollerar du att ägare och hyresgäster till byggnader och anläggningar lever upp till lagens krav på byggnadstekniskt brandskydd och systematiskt brandskyddsarbete (enligt lag om skydd mot olyckor). Du skaffar dig kunskap om tillsynsobjekten och gör riskvärderingar. Du gör platsbesök vid tillsynsobjektet och gör bedömningar om skäligt brandskydd. En viktig del är att dokumentera myndighetsbesluten skriftligt genom formella tjänsteanteckningar eller, vid behov, förelägganden om att objektsägaren måste vidta en åtgärd. Du kontrollerar och följer upp att objektsägaren har vidtagit de åtgärder som krävs för godkänt brandskydd.

Utifrån kompetens, erfarenhet och lämplighet bidrar du som brandinspektör också till övrigt arbete på enheten, tex tillståndshandläggning för brandfarlig vara, olycksutredningar eller handläggning av sotningsfrågor.

Du kommer att bli placerad på någon av våra brandstationer, där du jobbar nära den utryckande verksamheten. Du kommer också att ha ett nära samarbete med andra aktörer i ditt distrikt, tex kommun- och stadsdelsförvaltningar. När du tillträder i rollen blir du tilldelad en handledare och får möjlighet att följa hen – och andra brandinspektörer – i deras dagliga arbete.

Stockholmsregionens komplexitet innebär stora utmaningar för räddningstjänsten. Du är med och bidrar till ett tryggt samhälle, du får också vara med och bidra till vår verksamhet och se till att vi är en räddningstjänst i framkant. Organisationens storlek erbjuder också stora möjligheter till kunskapsutbyte och utveckling.

Vem är du?

Som person har du ett eget driv, du tar självständigt ansvar för dina arbetsuppgifter och planerar och organiserar ditt arbete på ett effektivt sätt. För att lyckas i rollen måste du ha ett genuint intresse av att möta andra människor och kommunicera med dem på deras villkor. Du bör ha en pedagogisk förmåga och vara van vid ­– och gilla – att prata inför andra människor. Du har lätt för att uttrycka dig väl i både tal och skrift på svenska och rör dig obehindrat i Microsoft Office-paketet.

Krav

Vi vill att du har kunskap och erfarenhet av brand- och olycksförebyggande arbete inom offentlig verksamhet eller den privata sektorn.

Du har som lägst MSB:s utbildning skydd mot olyckor (SMO) alternativt brandingenjörsexamen eller utbildning som arbetsgivaren bedömer som motsvarande samt körkort med B-behörighet.

Meriterande

Det är meriterande att ha gått MSB:s utbildning Tillsyn A och/eller B (eller motsvarande). Det är också meriterande med erfarenhet av tillsynsarbete inom andra myndighetsområden.

Vi erbjuder

Storstockholms brandförsvar erbjuder en respektfull, öppen, professionell och pålitlig kultur där gemenskapen är stark. Vi har höga ambitioner, snabb utvecklingstakt och vågar prova nya idéer som ändras och utvecklas efter hand. Som arbetsgivare är vi måna om – och jobbar aktivt för – att våra medarbetare ska kunna utvecklas och ha en bra arbetsmiljö. Vi erbjuder också två timmars träning på arbetstid i veckan och möjligheten att semesterväxla för ytterligare semesterdagar.

Villkor

Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid. Vilken station du blir placerad på beror på verksamhetens behov. Vissa brandinspektörstjänster är säkerhetsklassade, och säkerhetsprövning med registerkontroll kan därför komma att bli aktuell före anställning, enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Vi tillämpar kompetensbaserad rekrytering.

Anställningsvillkoren regleras enligt Allmänna bestämmelser, AB

Vilka är vi?

Storstockholms brandförsvar har som uppdrag att skapa trygghet för de 1,4 miljoner människor som bor, verkar och vistas i våra tio medlemskommuner; Danderyd, Lidingö, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Täby, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö och Österåker. Vår verksamhet innefattar räddningstjänst vid brand eller nödläge, samtidigt som vi också kontinuerligt bidrar till minskad sårbarhet, färre olyckor och mindre skador i samhället. Vi har 850 medarbetare fördelade över sexton brandstationer och nio räddningsvärn. Förbundets ledning och stödfunktioner finns på Johannes brandstation i centrala Stockholm. Oavsett om du arbetar utryckande, förebyggande eller i en stödfunktion, så är du med och räddar liv. Läs mer på storstockholm.brand.se

Ansökan

Skriv och berätta varför just du skulle passa den tjänst vi söker och hur du kan bidra till vår verksamhet.

Rekrytering sker löpande och du ansöker genom att klicka på knappen ”Ansök” i menyn till höger. Fyll därefter i dina kontaktuppgifter och ladda upp dina filer, CV och personligt brev. Diarienummer för den utlysta tjänsten är 211-1190/2022

Vi registrerar alla ansökningar enligt offentlighetsprincipen. Du kommer att få ett e-postmeddelande att vi mottagit din ansökan.

Vi kommer att kalla de som uppfyller kravprofilen till intervjuer löpande. Senast den den 30 november 2022 vill vi ha din ansökan.

Frågor

Vill du veta mer om jobbet och vad vi erbjuder kan du kontakta enhetschef, Elisabeth Andrén, e-post: elisabeth.andren@ssbf.brand.se eller telefon: 070-764 87 75. 

Vill du prata med en medarbetare på enheten, är du välkommen att kontakta Kristin Fjällström Gruvnäs, e-post: kristin.fjällstrom@ssbf.brand.se eller via vårt växelnummer 08-454 87 00.

Fackliga företrädare

Kontakta vår växel, telefon 08-454 87 00, för namn och kontaktuppgifter till fackliga företrädare.