Publicerad 2020-09-16

Räddningspersonal i beredskap (RiB) – Deltidsbrandman på Vaxholm & Ljusterö

I Storstockholms brandförsvar kan du arbeta som brandman på deltid. Det innebär att du deltar på övningar och räddningsinsatser – samtidigt som du har ett jobb eller studerar. Deltidsbrandmän bemannar idag två av våra stationer - Vaxholm och Ljusterö.

Vad gör en deltidsbrandman?

En deltidsbrandman har ungefär samma arbetsuppgifter som en heltidsbrandman– men inte hela tiden. Som deltidsbrandman rycker du ut vid larm under de veckor du har beredskap, i normalfallet ungefär var fjärde vecka.

Att vara deltidsbrandman innebär att du under din beredskap ska vara tillgänglig och kunna rycka in till brandstationen vid larm inom en viss tid, vanligtvis 6-10 minuter. Du är normalt inte på stationen under beredskapen, utan arbetar eller befinner dig hemma. Under beredskapen bär du en personsökare som larmar och som även kompletteras med SMS till mobilen.

För att hålla sig uppdaterade i brandmannarollen övar och utbildar sig deltidsbrandmännen varje beredskapsvecka och även vid andra tillfällen när övning genomförs på någon av våra övningsanläggningar. Man har även tid för fysisk träning för att hålla sig i trim.

På en deltidsbrandstation kan man efter några års erfarenhet vidareutbilda sig till rökdykarledare, chaufför och brandförman, vilket är olika funktioner i gruppen.

Varför ska jag bli deltidsbrandman?

Att vara deltidsbrandman är ett ställningstagande att du vill hjälpa dina medmänniskor i akuta situationer. Att känna att du hjälpt en medmänniska i nöd och förbättrat oddsen i en svår situation är mycket belönande. Det gör att du kan känna att du gör skillnad på riktigt för befolkningen i din hembygd.

Gemenskapen bland deltidsbrandmännen är unik och leder ofta till en känsla av tillhörighet och glädje i uppdraget. Brandmän får uppleva saker tillsammans som många andra aldrig är i närheten av.

I dag har Storstockholms brandförsvar deltidsbrandmän på de orter där det inte finns förutsättningar att ha en brandstation med heltidsbemanning. Det innebär att din vilja att hjälpa till på hemorten är viktig för att invånarna skall få hjälp inom rimlig tid.

Genom ditt engagemang som deltidsbrandman får du kunskaper och färdigheter inom sjukvård, krishantering och brandskydd som kan komma till nytta på din arbetsplats eller i privatlivet.

Vad tjänar en deltidsbrandman?

Du får ersättning för den tid du har beredskap och sedan lön från den tid larmet går till dess att uppdraget avslutas och allt är återställt på brandstationen.

Du får även lön under övningar, utbildning, fysisk träning och materialvård. Blir du brandförman och/eller stationsansvarig får du ytterligare ersättning för de uppgifterna.

Lön och ersättningar regleras genom avtal.

Vi erbjuder

Storstockholms brandförsvar erbjuder en respektfull, öppen, professionell och pålitlig kultur där gemenskapen är stark. Vi har höga ambitioner och snabb utvecklingstakt. Alla våra medarbetare bidrar till att skapa ett tryggare samhälle. Vi vågar prova nya idéer och att ändra och utveckla efter hand. Alla deltidsbrandmän omfattas av kollektivavtal (RiB19) vilket innebär en trygghet för dig. Vi erbjuder också goda möjligheter till träning och friskvård på arbetstid.

Krav

Vi kommer att genomföra några tester för att se att du uppfyller kraven för att kunna arbeta som deltidsbrandman. Om du gillar att hålla dig i form och tränar regelbundet så har du goda möjligheter att klara testerna. Att arbeta som deltidsbrandman kräver inte extrem fysik, utan är ett lagarbete där du ska bidra med din förmåga för ett gott resultat.

Du ska ha körkort för bil, och gärna för lastbil. Du ska även vara simkunnig och inte ha fobier för trånga utrymmen och höga höjder. Förmågan att samarbeta tillsammans med andra mot ett gemensamt mål värdesätts högt.

Vilka är vi?

Storstockholms brandförsvar är ett kommunalförbund där tio kommuner samarbetar; Danderyd, Lidingö, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Täby, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö och Österåker. Förbundets ledning och stödfunktioner finns på Johannes brandstation i centrala Stockholm.

Storstockholms brandförsvar svarar för 1,2 miljoner människors trygghet. Genom samarbetsavtal svarar vi för larm och ledning av räddningsinsatser i totalt 25 kommuner i Uppland, Västmanland, delar av Södermanland och på Gotland.

Med unik expertis, lång erfarenhet och omtanke genomför vi förebyggande arbete inom potentiella riskkategorier, såväl som skarpa insatser i akuta situationer – för att skapa ett tryggare samhälle.

Intresseanmälan

Bor och/eller jobbar du i närheten av våra deltidsbrandstationer i Vaxholm ellerpå Ljusterö och vill bli deltidsbrandman så fyller du i vårt ansökningsformulär och laddar upp din intresseanmälan. Berätta om dig själv i din intresseanmälan, så kontaktar vi dig. Vi registrerar all inkommande post enligt offentlighetsprincipen. Du kommer att få ett e-postmeddelande att vi mottagit ditt meddelande. Vi tar emot intresseanmälningar året runt.

Välkommen att höra av dig!

Frågor

Om du har frågor är du välkommen att kontakta: rib@ssbf.brand.se

Fackliga företrädare

Kontakta vår växel, telefon 08-454 87 00, för namn och kontaktuppgifter till fackliga företrädare.