Publicerad 2021-09-10

Storstockholms brandförsvar söker sommarvikarier till sommaren 2022

Vi söker dig som vill arbeta som brandman hos Storstockholms brandförsvar under nästa sommar. Efter fullföljd introduktionsutbildning kommer du påbörja ett vikariat på någon av förbundets brandstationer. Hos oss får du hjälpa till att skapa trygghet mitt i händelsernas centrum, i en arbetsmiljö som präglas av respekt, pålitlighet, öppenhet och professionalism. Tillsammans räddar vi liv!

Din roll

Du startar din anställning hos oss med en introduktionsutbildning. I den går vi igenom arbetssätten för Storstockholms brandförsvar och förbereder dig för dina arbetsuppgifter som brandman. När introduktionen är avslutad går du in i beredskap och tillsammans med ditt skiftlag kommer ni vara beredda att hantera brand i byggnad, trafikolyckor, drunkningstillbud, olyckor med farliga ämnen, olyckor med spårbunden trafik, hjärtstoppslarm och annat. Du kommer även delta i övningar, förebyggande verksamhet samt genomföra fysisk träning.

Vem är du?

Som person har du lätt för att anpassa dig till ändrade omständigheter och tar initiativ. Du arbetar bra med andra människor och är lugn, uppmärksam och tillmötesgående i ditt bemötande. I arbetet visar du en positiv attityd och handlar i enlighet med fattade beslut. Du har en empatisk förmåga, är stabil i pressade situationer och kan fatta beslut och agera trots begränsad information eller svåra omständigheter.

Vilka är vi?

Storstockholms brandförsvar är ett kommunalförbund där tio kommuner samarbetar: Danderyd, Lidingö, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Täby, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö och Österåker. Förbundets ledning och stödfunktioner finns på Johannes brandstation i centrala Stockholm. Storstockholms brandförsvar svarar för 1,2 miljoner människors trygghet.

Vi erbjuder en respektfull, öppen, professionell och pålitlig kultur där gemenskapen är stark. Vi har höga ambitioner och snabb utvecklingstakt. Alla våra medarbetare bidrar till att skapa ett tryggare samhälle. Vi vågar prova nya idéer och att ändra och utveckla efter hand.

Krav

Behörig att söka vikariat är den som med godkänt intyg genomgått någon av nedanstående utbildningar:

 • MSB:s utbildning Skydd mot olyckor (SMO).
 • Antagen till SMO och som med inskickat intyg senast 14 mars 2022 kan styrka minst 45 studiepoäng samt vara godkänd i följande kurser:
  - Yrkesroll i kommunalt säkerhets- och räddningsarbete
  - Olyckans skeden
  - Risker med farliga ämnen
  - Säkerhetsarbete på ett systematiskt och säkert sätt
  - Kommunalt säkerhetsarbete
  - Skadeplatsen
 • Utbildning Brandman heltid (BmH, 15 veckor).
 • Utbildning Brandman deltid (BmD) samt:
  - 6 månaders dokumenterad erfarenhet av heltidstjänstgöring som brandman,
  - alternativt 24 månader dokumenterad erfarenhet av deltidstjänstgöring som brandman.
 • Annan utbildning som arbetsgivaren bedömer som likvärdig.

Samt innehar:

 • B- körkort (För tillsvidareanställning är kravet behörighet C).

Övriga krav

 • God förmåga att uttrycka dig på svenska, i tal och skrift.
 • Uppnå godkänd nivå på fysiska tester samt sim- och vattenlivräddningsprov. Mer information om testerna finner du på vår hemsida Rekryteringsprocessen.
 • Uppnå godkänd nivå på följande antagningsmoment: arbete på hög höjd, klaustrofobitest för rökdykning samt kompetensbaserad intervju.
 • Genomförd godkänd medicinsk tjänstbarhetsbedömning utförd av SSBF:s företagshälsovård.
 • Intyg på godkänt rullbandstest för nyanställning. Intyget ska uppvisas vid läkarundersökning och får då ej vara äldre än fyra veckor.

Villkor

Kallelse till antagningstester sker löpande. Efter antagningstester görs ett urval av vilka som går vidare till läkarundersökning som är det avslutande steget inför anställning. Anställningen börjar med introduktionsutbildning som genomförs dagtid på Ågesta övningsanläggning.

 • Visstidsanställning med möjlighet till förlängning av vikariat eller tillsvidareanställning.
 • Arbetstid i huvudsak skiftarbete, dagtidstjänst kan förekomma.
 • Placering utifrån verksamhetens behov vid någon av Storstockholms brandförsvars stationer.

Tidsplan:

Antagningstester vecka 45-47
Tjänstbarhetsbedömning vecka 49-51
Utbildning start mars-april 2022

Ansökan

Du ansöker genom att klicka på knappen ”Ansök” i menyn till höger. Fyll därefter i dina kontaktuppgifter och ladda upp dina filer. För att vi ska kunna behandla din ansökan behöver följande underlag bifogas till din ansökan:

 • Personligt brev,
 • CV,
 • intyg som styrker grundkrav (exempelvis examensbevis på utbildning, antagningsbesked till SMO-utbildning, intyg på anställningstid),
 • kopia på körkort (fram- och baksida).

Senast den 10 oktober 2021 vill vi ha din ansökan. Diarienummer för tjänsten är: 211-775/2021.

Vi registrerar alla ansökningar enligt offentlighetsprincipen. Du kommer att få ett e-postmeddelande att vi mottagit din ansökan.

Frågor

Har du frågor kring tjänsten som brandman är du välkommen att kontakta:

Caroline Jansson, enhetschef, telefon: 070-764 18 84.

Har du övriga frågor kring din ansökan kontakta oss via: vikariat@ssbf.brand.se

Fackliga företrädare

Kontakta vår växel, telefon 08-454 87 00, för namn och kontaktuppgifter till fackliga företrädare.