Publicerad 2024-01-31

Storstockholms brandförsvar söker vakthavande befäl

Storstockholms brandförsvar söker vakthavande befäl till avdelningen för ledning och samverkan. Vi söker dig som vill möta nya utmaningar, utveckla den övergripande ledningen och skapa trygghet i Sveriges största räddningsregion.

Under avdelningen ledning och samverkan samlas enheterna ledning och Räddningscentral Mitt. Ledning och samverkan svarar för den skadeplatsnära- och den övergripande ledningen av förbundets operativa verksamhet och stöder medlemskommunernas krishanteringsförmåga. Som del i Räddningsregion östra Svealand och genom samarbetsavtal ansvarar vi för larm och ledning av räddningsinsatser i totalt 31 kommuner i Uppland, Västmanland, delar av Södermanland och Gotland.

Din roll

Samhället utvecklas ständigt och ställer krav på störningsfri verksamhet dygnet runt under normal riskbild såväl som under påfrestning. Detta påverkar även räddningstjänsten och förmågan att hantera insatser och störningar i samhället. I funktionen som vakthavande befäl är du ansvarig för den övergripande ledningen i Räddningscentral Mitts ledningssystem. Du ansvarar för att initiera räddningsinsatser och utse räddningsledare samt ge ram för insatser beträffande avsikt, resurs, tid och geografi. Som vakthavande befäl ska du kunna tillgodose det totala hjälpbehovet genom att väga pågående insatser mot riskbilden och förmågan att upprätthålla beredskap. Vid flera pågående räddningsinsatser behöver du kunna hantera och prioritera dem ur ett övergripande resursperspektiv. För att kunna förutse händelser som kan påverka regionen, samverkansparter eller kommunerna är omvärldsbevakning en viktig del av arbetet.

I arbetet som vakthavande befäl, VB, är du fysiskt placerad på Räddningscentral Mitt i Täby kommun. Efter godkänd och genomgången utbildning erbjuds du en kombinationstjänst där du kommer att ha en central roll i att utveckla den övergripande ledningen i Sveriges största räddningstjänst. Som VB krävs att du har en grundläggande kunskap om räddningstjänstverksamhet och en gedigen förståelse för hur effekter av olyckor och kriser påverkar samhället. I funktionen kommer du att samverka med andra blåljusorganisationer, myndigheter och civila intressenter. I den administrativa delen av tjänsten kommer du till exempel att ta fram egna underlag och analyser, delta i projekt och svara på remisser kring sakområdet. En viktig del i arbetet är att med fokus på ledning, utbilda internt och externt inom ditt kunskapsområde. Vid sidan av den operativa tjänstgöringen ingår du i ett arbetslag med dina andra VB-kollegor. Här förväntas du bidra med ett gott medarbetarskap, lärande och en vilja att utveckla verksamheten, dig själv och dina arbetskamrater.

Vem är du?

Du vill vara delaktig i att utveckla verksamheten avseende övergripande ledning av räddningsinsatser. Du är självgående och har en personlig mognad. I arbetet krävs att du är kommunikativ och självgående även vid pressade situationer. Du har en god samarbetsförmåga och har lätt att arbeta tillsammans med andra och lyssnar, kommunicerar och löser konflikter på ett konstruktivt sätt. Din personliga mognad gör att du har lätt för att ge och ta emot feedback, är trygg, stabil och har god självinsikt. I arbete med projekt och verksamhetsutveckling är du målmedveten, noggrann och har inga problem med att leda arbetet genom målstyrning och uppföljning.

Vi erbjuder

Storstockholms brandförsvar erbjuder en respektfull, öppen, professionell och pålitlig kultur där gemenskapen är stark. Vi har höga ambitioner och snabb utvecklingstakt. Alla våra medarbetare bidrar till att skapa ett tryggare samhälle. Vi provar nya idéer, ändrar och utvecklar efter hand. Alla medarbetare omfattas av kollektivavtal vilket innebär en trygghet för dig. Vi erbjuder också goda möjligheter till träning och friskvård på arbetstid.

På avdelning ledning och samverkan erbjuds du en möjlighet att:

 • Få operativ erfarenhet och vidareutveckla ditt operativa ledarskap i Sveriges största räddningsregion.
 • Delta i räddningsregionens övningar och utbildningar.
 • Jobba i en sammansvetsad arbetsgrupp med fokus på övergripande ledning.

Krav

 • Brandingenjörsexamen med påbyggnadsutbildning RUB, eller Räddningsledare A alternativt MSB:s ledningskurs Styrkeledare.
 • Kunna uttrycka sig väl i tal och skrift på svenska och engelska.
 • Godkänd läkarundersökning för tjänsten.
 • Körkortsbehörighet B.
 • Godkänd säkerhetsprövning.

Meriterande

 • MSB:s ledningskurs Insatsledare alternativt Räddningsledning B.
 • MSB:s ledningskurs Regional insatsledare.
 • MSB:s ledningskurs Vakthavande befäl/Vakthavande räddningschef.
 • Tidigare erfarenhet av liknande befattning inom kommunal räddningstjänst.
 • Annan operativ erfarenhet eller utbildning inom området som arbetsgivaren bedömer relevant.

Vilka är vi?

Storstockholms brandförsvar är ett kommunalförbund där tio kommuner samarbetar: Danderyd, Lidingö, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Täby, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö och Österåker. Förbundets ledning och stödfunktioner finns på Johannes brandstation i centrala Stockholm.

Storstockholms brandförsvar svarar för 1,4 miljoner människors trygghet och är en del av Räddningsregion östra Svealand. Genom samarbetsavtal svarar vi för larm och ledning av räddningsinsatser i totalt 31 kommuner i Uppland, Västmanland, delar av Södermanland och på Gotland med en befolkning på 2,5 miljoner invånare.

Med unik expertis, lång erfarenhet och omtanke genomför vi förebyggande arbete inom potentiella riskkategorier, såväl som skarpa insatser i akuta situationer – för att skapa ett tryggare samhälle.

Villkor

 • Anställning som vakthavande befäl i kombinationstjänst.
 • Anställningsform: Tillsvidare
 • Tillträde: Enligt överenskommelse.
 • Lön: Individuell lönesättning tillämpas.

Anställningsvillkoren regleras enligt Allmänna bestämmelser, AB. Då befattningen är placerad i säkerhetsklass kommer säkerhetsprövning med registerkontroll att genomföras före anställning.

Ansökan

Skriv och berätta vad det är som gör just dig lämplig till tjänsten som vakthavande befäl och hur du kan bidra till vår verksamhet.

Din ansökan med personligt brev och CV vill vi ha senast 25 februari 2024 och du ansöker genom att klicka på knappen "Ansök" i menyn till höger. Fyll i dina kontaktuppgifter i ansökningsformuläret och ladda upp dina dokument. Diarienummer: 211–29/2024.

Vi registrerar alla ansökningar enligt offentlighetsprincipen. Du kommer att få ett e-postmeddelande att vi har mottagit din ansökan.

Frågor

Om du har frågor är du välkommen att kontakta:

Fredrik Liljegren, funktionsansvarig, telefon: 070-764 98 49 eller e-post:  fredrik.liljegren@ssbf.brand.se.

Pär Johansson, enhetschef RC Mitt, telefon: 070-248 51 38 eller e-post: par.johansson@ssbf.brand.se.

Fackliga företrädare

Kontakta vår växel, telefon 08-454 87 00, för namn och kontaktuppgifter till fackliga företrädare.