

Fira valborg säkert och tryggt
Valborgsmässoafton närmar sig och trots att många större valborsfiranden och majbrasor är inställda i år, på grund av den rådande coronapandemin, är det många mindre majbrasor som planeras. Planera i förväg så att risken för brandspridning minimeras. Tänk på att eldning sker på eget ansvar.
Om det är fråga om ett mindre valborgsfirande i en egen förening på privat mark, krävs normalt inget tillstånd. Notera vilka regler som gäller för eldning av trädgårdsavfall i din kommun.
Tillstånd
För att få anordna en tillställning på allmän plats, som till exempel ett valborgsfirande, krävs det enligt ordningslagen tillstånd. Det är Polismyndigheten som beviljar tillstånd för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.
Med anledning av coronapandemin är det viktigt att du kontrollerar vilka regler som gäller för folksamlingar vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Bekräftad information hittar du bland annat på Krisinformation.se.
Fem råd för en säker majbrasa
- Sök tillstånd. Du behöver markägarens tillstånd för att få elda. Om du ska anordna en offentlig tillställning för allmänheten måste du även ha tillstånd. Du söker tillståndet via Polismyndigheten i Region Stockholm. Om du planerar ett mindre arrangemang i en egen förening på privat mark krävs normalt inget tillstånd.
- Minska brasan. Risken för brandspridning minskar om du gör brasan mindre.
- Flytta brasan. Kontrollera åt vilket håll vinden blåser, om brasan ligger nära byggnader eller skog kan risken för brandspridning minskas genom att du flyttar den.
- Förbered släckning. Fyll hinkar och dunkar med vatten och ta med till brasan innan du tänder. Brandsläckare är också bra att ha med. Testa vattenslangen så du vet att den fungerar. Utse ansvariga för släckning och säkerställ att ni har telefon så att ni kan ringa 112 vid behov.
- Stanna kvar och släck. Om du har tänt en brasa så är du ansvarig för att släcka den. Många bränder beror på slarv med släckning. Därför är det är viktigt att du bevakar elden hela tiden och släcker all glöd med vatten innan du lämnar platsen.
Att tänka på
Som arrangör och ansvarig är det viktigt att styra upp arbetet på plats. Berätta för besökarna vad som måste göras innan brasan tänds, till exempel om de måste hjälpa till att hämta vatten eller flytta brasan för allas säkerhet.
Brandriskprognos
För att veta vad som gäller den dag du ska elda eller grilla kan du ringa våra automatiska telefonsvarare för information.
Storstockholms brandförsvars region: 08-454 83 39.
Södertörns brandförsvarsförbund: 08-721 23 26.
Räddningstjänsten Norrtälje kommun: 0176-28 42 00.
Information om eldningsförbud meddelas via Länsstyrelsen, räddningstjänsten och/eller din kommun. Aktuella kartor för brandrisk hittar du på SMHI:s webbplats. Du kan också ladda ner appen Brandrisk ute.
Trevlig och säker valborg önskar Storstockholms brandförsvar!