Läs mer om vår personuppgiftshantering och kakor här Jag accepterar cookies
Sök
Meny

Utrymning med hjälp av räddningstjänsten

Aktuellt
Publicerad 2021-12-17

Storstockholms brandförsvars vägledningsdokument "Utrymning med hjälp av räddningstjänsten", VL2014-09, har uppdaterats. I samband med uppdateringen lanserar vi även en film där vi illustrerar vissa delar ur vägledningsdokumentet.

Vägledningens syfte är att beskriva de förutsättningar som krävs för en bra och effektiv räddningsinsats samt att underlätta projektering och underhåll av byggnader där den alternativa utrymningsvägen utformas genom balkong eller fönster med hjälp av räddningstjänstens utrustning.

Vägledningen riktar sig till bland annat byggherrar och brandkonsulter, men den kan också utgöra ett hjälpmedel för bostadsrättsföreningar eller andra förvaltare i sitt arbete med underhåll eller förändringar av fastigheter.

Vägledningen finns här på vår webbplats och har uppdaterats för att beskriva och förtydliga Storstockholms brandförsvars förmågor, utrustning och möjlighet till åtkomst vid räddningsinsatser.

Förutom en ny layout och disposition i dokumentet är det en del informativa förändringar som skett. Till exempel finns det en ny figur som visar hur vi når (och inte når) i sidled vid utrymning från höjdfordon. Vi har även justerat måtten något för uppställningsplats för höjdfordonen samt förtydligat i bild och text hur vi vill att en uppställningsplats för bärbar stege ska se ut. Det är även förtydligat hur vägen till en uppställningsplats för bärbar stege bör se ut för att vi enkelt ska kunna ta oss dit.

Filmen "Framkomlighet och utrymning med hjälp av räddningstjänsten" har vi spelat in för att ytterligare visa och illustrera viktiga dela ur vägledningsdokumentet. Filmen finns på vår Youtube-kanal och du kan se den genom att klicka på filmfönstret nedan.