Storstockholms brandförsvar använder sig av cookies. Genom din användning av webbplatsen godkänner du detta. Läs mer om personuppgiftshantering och cookies här Jag accepterar cookies
Sök
Meny

Laga mat brandsäkert - vatten på olja är som hund och katt

Aktuellt
Publicerad 2021-03-18

Den rådande pandemin innebär att de allra flesta av oss tillbringar mer tid i hemmet än vanligt. Många jobbar hemifrån. Den nödvändiga sociala distanseringen har också inneburit dramatiskt mycket färre restaurangbesök och därmed är det fler som lagar mat hemma. Somliga av oss är trygga framför spisen, för andra är köket ett nytt territorium att bekanta sig med.

Storstockholms brandförsvar kan konstatera att det hittills under året har förekommit bostadsbränder där matlagningsoljor är orsaken. Teorin är att allt fler lagar mat hemma på grund av pandemin. Det är inte ovanligt att vi wokar och friterar och för någon som är ovan kan brinnande olja vara något lika skrämmande som främmande och ohanterligt.

Vatten och olja hör inte ihop

Den viktigaste regeln när det kommer till att bekämpa brand i olja är att kväva elden och att aldrig använda vatten. Vatten som tillförs brinnande olja gör att oljan i det närmaste exploderar, något som kan bidra till både personskada och brandspridning. Bäst är att snabbt lägga ett lock och/eller en brandfilt över det som binner.

I filmen ger Storstockholms brandförsvar säkra tips om brandsäker matlagning. Vi visar också varför du aldrig ska försöka släcka en brand på spisen med vatten. 

I köksmiljö är brandfilten ett mycket bra redskap för släckning. Pulversläckare kan också användas med framgång eftersom släckmedlet är effektivt mot alla typer av bränder. 

Kom ihåg vid brand i kök

  1. Försök att kväva elden med ett lock, en brandfilt eller något annat passande obrännbart material.
  2. Stäng av spisfläkten så att elden inte sprids i ventilationssystemet. Om det brinner i fläkten, ring omedelbart 112.
  3. Dra bort kokkärlet från spisplattan. Skydda händer och hår.
  4. Om det brinner vid sidan av kokkärlet, släck med en handbrandsläckare. Använd inte vatten som kan förvärra branden.
  5. Om det fortfarande brinner – rädda de som är i omedelbar fara, varna andra, larma genom att ringa 112. Lämna bostaden och stäng alla dörrar efter dig. Var beredd att möta upp räddningstjänsten så att de snabbt kan sätta igång med släckningsarbetet.