Läs mer om vår personuppgiftshantering och kakor här Jag accepterar cookies
Sök
Meny

Båt, stuga eller husvagn – så minskar du brandrisken inför vintern

Aktuellt
Publicerad 2021-10-01

Nu är det höst och sommarens nöjen plockas ihop och undan i väntan på nästa vår. Fritidsbåten tas upp för vinterförvaring, husvagnen ställs på tomten eller kanske på en vintercamping och sommarstugan städas och töms. Det kan vara värdefullt att titta på det förebyggande brandskyddet när något inte används och kanske står obevakat

Gasol

Mångsidigheten hos gasol som energikälla när det inte finns elekricitet är svårslagen. Den kan användas till att värma, kyla, driva och bränna. Men den kan också vara lite lömskt då dess tyngd gör att läckande gas söker sig neråt och kan lägga sig väntande på gnista i exempelvis kölsvinet på en fritidsbåt eller i golvbrunnen i sommarstugan.

Märk alltid ut att det finns gasolflaskor på platsen genom att sätta upp en skylt på exempelvis dörren. Det underlättar avsevärt för räddningstjänsten vid insats.

Oinbjudna vintergäster

En uppställd obevakad båt eller en sommarstuga i vintervila, löper risk att få besök av obehöriga som kanske till och med bosätter sig en tid. I ett sådant läge blir gasolen lika attraktiv som livsfarlig. Att plocka ur gasolflaskorna och ta med dem hem när båten eller husvagnen ställs undan och stugan töms är ett enkelt sätt att förebygga åtminstone en uppenbar olycksrisk.

Om du tar med dig gasolflaskorna hem, tänk då på att du inne i en lägenhet endast får ha två gasolbehållare som innehåller max fem liter vardera - en som används och en i reserv. 

Annat som tänder lätt

Utöver gasol finns det andra brandfarliga vätskor och ämnen som heller inte bör stå tillgängliga i obevakade sommarnöjen. Tändvätska, gräsklipparbränsle och fotogen behöver också plockas undan.

Visst kan det upplevas harmlöst att lämna en vedtrave och en bunt tidningar att tända med vid eldstaden i stugan, men det kan även trigga impulsen hos en obehörig besökare att starta en brasa.

Elektrisk utrustning

De uppladdningsbara hushållsapparaterna blir allt fler och dess batterier allt mer kraftfulla. Att lämna kvar något för underhållsladdning i stugan eller husvagnen kan vara vanskligt. Ta hem apparaterna och ladda enligt manual istället. All underhållsladdning av batterier ska ske frostfritt, det vill säga i temeperurer över noll grader. 

Att tappa ett modernt litiumjonbatteri kan orsaka en så kallad termisk rusning som gör att batteriet kan fatta eld. Om du misstänker att batteriet skadats bör det återvinnas och inte användas mer. Lämna inte det skadade batteriet obevakat. När det kommer till hantering som laddning och förvaring av exempelvis litiumjonbatterier är det både klokt och värdefullt att läsa tillverkarens instruktioner.

Ställ sakerna smart

Den som ställer båten och husvagnen på sin tomt bör påminna sig att hålla gott avstånd till husfasaden, lämpligen 5-7 meter. En vanlig orsak till husbränder är nämligen att något som placerats nära huset av någon orsak börjar brinna och att branden sedan sprider sig till huset. Tänk även på att hålla ett lämpligt avstånd till grannens husfasad.

Agera klokt

Det finns en hel del att göra för att minska risken att något tråkigt sker medan båt och husvagn är i vinterförvar. Att täcka båten ordentligt och att ta bort stegen så att det blir mer komplicerat att ta sig in hindrar inte alla inbrott men kanske åtminstone de mer spontana initiativen.

Om du äger en båt som står uppställd eller en stuga eller husvagn som är obevakad under vintern försök att göra det besvärligt för den objudna gästen att ta sig in.  

Till stor del handlar det om att tänka efter före och att låta brandsäkerheten bli en egen punkt på Att-göra-listan sig när sommarstugan, båten eller husvagnen ställs i vinteride.

 

Andreas Nilsson brandinspektör

Du kanske också vill läsa:

Brandskydd i hemmet

Brandfarliga varor i hemmet

Våra hem är fyllda av brandfarliga varor som bränslen, lösningsmedel och rengöringsmedel. Om olyckan skulle vara framme kan det ge allvarliga konsekvenser. Läs vår guide för att lära dig mer om hur du förvarar brandfarliga varor på ett säkert sätt.

Brandskydd på fritiden

Vinterförvara fritidsbåten brandsäkert

De allra flesta fritidsbåtar tas upp ur vattnet när vintern nalkas. De ställs på bock och täcks över, kölsvin töms på slagvatten och motorer konserveras. Under vintern står de sedan till synes bortglömda och övergivna tills det börjar bli dags att förbereda sjösättning. Men vad är viktigt att tänka på ur brandskyddsperspektiv när båtarna står på land?

Elcykel
Brandskydd i hemmet

Säkra tips om litiumjonbatterier

Uppladdningsbara litiumjonbatterier finns i fler och fler produkter i våra hem. Det kan röra sig om allt från mobiltelefoner och datorer till sladdlösa verktyg och leksaker. I samhället blir det allt vanligare med elcyklar och elbilar.