Läs mer om vår personuppgiftshantering och kakor här Jag accepterar cookies
Sök
Meny

Brandrisken varierar lokalt - var extra uppmärksam om du planerar att elda

Aktuellt
Publicerad 2022-04-27

Just nu råder det inte eldningsförbud i Stockholms län men på grund av stora lokala skillnader i SMHI:s brandriskprognos avråder räddningstjänsten från eldning från Slussen och norrut. Tänk på att det är du som eldar som är ansvarig för att elden inte sprids.

Tillstånd för att få elda

Vid en privat tillställning behöver du alltid markägarens tillstånd för att få elda. Är det frågan om ett mindre arrangemang i en egen förening eller på privat mark krävs normalt inget ytterligare tillstånd.

Vid en allmän sammankomst eller offentlig tillställning på allmän plats behöver du förutom markägarens tillstånd att elda även tillstånd från Polisen. Tillstånd för allmän sammankomst alternativt Tillstånd offentlig tillställning söker du från Polismyndigheten i Region Stockholm.

Läs våra tips för dig som ska arrangera en brasa.

Elda trädgårdsavfall

Kontrollera att din kommun tillåter eldning av trädgårdsavfall inom detaljplanerat område. Ofta råder det eldningsförbud med undantag för vissa perioder under året. Detta kontrollerar du på din kommuns webbplats. Information om vilka regler som gäller för eldning av trädgårdsavfall inom Storstockholms brandförsvars medlemskommuner finns på vår webbplats. Klicka på länken nedan.

Aktuell brandriskprognos

För att får reda på om det råder eldningsförbud den dag du ska elda eller grilla kan du ringa våra automatiska telefonsvarare för information.

Storstockholms brandförsvars region: 08-454 83 39
Södertörns brandförsvarsförbund: 08-721 23 26
Räddningstjänsten Norrtälje kommun: 0176-28 42 00.

Du kanske också vill läsa:

Valborsmässoeld vid kusten
Brandskydd på fritiden

Tips till dig som ska arrangera en brasa

Här ger vi dig som ska arrangera en brasa för allmänheten några tips för ett mer brandsäkert arrangemang. Planera brasan i god tid så att du kan minimera risken för brandspridning. Tänk på att all eldning sker på eget ansvar. Ibland kan det behövas tillstånd från Polisen för att du ska få tända en brasa. Då är det viktig att du ansöker om det i god tid.

Brandskydd på fritiden

Elda säkert i naturen

Att samlas kring lägerelden skapar gemenskap och härliga minnen, men det sätter också skräck i många markägare. Varje år brinner skog för miljontals kronor upp på grund av slarv. Läs vår guide om hur du eldar säkert i naturen.

Brandskydd på fritiden

Eldning avråds

Ibland när det är torrt ute avråder vi från eldning. Avrådan innebär inte att det är eldningsförbud, men att man bör vara extra försiktig eller helst låta bli att elda utanför fasta grillplatser. All eldning sker på eget ansvar.