Läs mer om vår personuppgiftshantering och kakor här Jag accepterar cookies
Sök
Meny
Aktuellt
Publicerad 2022-07-18

Brandrök från Högdalen känns av i delar av södra Stockholm

UPPDATERAD 19/7 kl 16.00: De senaste dagarna har brandrök från Högdalen spridits med vinden i södra Stockholm. Branden utbröt i en industrilokal i lördags och spred sig vidare ut i terrängen. Insatsen är nu avslutad och verksamhetsägaren har ansvar för vidare hantering. Det kan komma att ryka från området i flera dagar.

Under helgen arbetade räddningstjänsten med stöd av vattenbombande helikoptrar från MSB med att släcka branden som började i en industrilokal med lager för returpapper. Släckningsarbetet försvårades inledningsvis av explosionsrisk då det fanns gasflaskor i intilliggande lokaler. Branden kunde dock begränsas under helgens räddningsinsats så att den inte spreds till fler fastigheter i området.

Rökspridning under måndagen

Under måndagen fortsatte brandrök från en 30x30x15 meter stor hög med brinnande avfall att spridas med vinden till omkringliggande områden, främst öster ut. Brandrök är generellt sett inte hälsosam, men det finns i nuläget inget som tyder på att denna rök skulle vara mer skadlig än annan brandrök (om sådan misstanke skulle uppstå kan räddningstjänsten begära utskick av ett Viktigt meddelande till allmänheten, VMA).

Om du känner besvär av röken

Du som besväras av röken rekommenderas att flytta dig till en plats där det inte ryker. Om du besväras utomhus kan du prova att gå in, stänga dörrar och fönster och stänga av ventilationen. Vid frågor om ventilation kan den egna hyresvärden eller bostadsrättsföreningen konsulteras. Om du känner dig orolig eller känner andra besvär av röken kan du kontakta Vårdguiden/sjukvårdsupplysning 1177.

Insatsen avslutad, men fortsatt rökigt

Storstockholms brandförsvar förstärkte under måndagen insatsen ytterligare med hjälp av släckbilar från Arlanda flygplats som under några timmar gjorde en offensiv och dämpade rökavgången. Under måndagskvällen avslutades insatsen och ansvaret överlämnades till verksamhetsutövaren på platsen som nu genomför grävningar i avfallsmassorna i syfte att nå fram till glödande brandrester och blötlägga dessa. Det kan komma att ryka ur avfallshögen ytterligare några dagar då efterarbetet med grävning och blötläggning av brännbart material som ligger djupt nere i högen tar tid.

Björn Westerdahl kommunikationschef