Läs mer om vår personuppgiftshantering och kakor här Jag accepterar cookies
Sök
Meny

Risk för gräsbränder i Stockholmsområdet

Aktuellt
Publicerad 2022-03-25

Under de senaste veckorna har vi släckt flera gräsbränder i Stockholmsområdet. En anledning till gräsbränder så här års är att dött gräs från förra året torkar i vårsolen och blir lättantändligt. Den som är oförsiktig kan då lätt orsaka en gräsbrand som i värsta fall sprider sig snabbt.

Risken för gräsbränder är stor och räddningstjänsterna i Stockholms län avråder från eldning. Det råder inte eldningsförbud - men var försiktig om du grillar utomhus eller eldar trädgårdsavfall så att elden inte sprider sig i gräset. Elda eller grilla bara i naturen om du kan göra det på ett uppenbart säkert sätt utan risk för brandspridning. 

Ha alltid tillgång till släckutrustning som till exempel hinkar med vatten och vattenslang. Tänk på att testa så att vattnet flödar i vattenslangen så att det inte har bildats en ispropp under natten. 

För att hålla koll på gräsbrandrisken kan du ladda ner appen BrandriskUte. Du kan ochså se prognoser med risk för gräsbrand och skogsbrand på SMHI:s webbplats

För att får reda på om det råder eldningsförbud den dag du ska elda eller grilla kan du ringa våra automatiska telefonsvarare för information.

Storstockholms brandförsvars region: 08-454 83 39
Södertörns brandförsvarsförbund: 08-721 23 26
Räddningstjänsten Norrtälje kommun: 0176-28 42 00.

Du kanske också vill läsa:

Trädgårdsavfall eldas i tunna
Brandskydd på fritiden

Elda trädgårdsavfall säkert

Dags att förbereda trädgården inför vintern, men får jag elda trädgårdsavfall? Trädgårdsavfall i mindre mängder kan vara tillåtet att elda på egen tomt. Men du får inte elda när du vill och inte heller vad du vill. Informera dig om vilka regler som gäller i din kommun.

Grillning pågår
Brandskydd på fritiden

Så grillar du säkert

Många bränder kan förebyggas om du lär dig att grilla säkert. Är det torrt i marken kan en enda gnista orsaka en markbrand med förödande konsekvenser. Om du grillar på balkongen använd en elektrisk grill. Läs våra rekommendationer vid grillning här.