Läs mer om vår personuppgiftshantering och kakor här Jag accepterar cookies
Sök
Meny

Vill du bli brandman? Sök SMO-utbildningen!

Aktuellt
Publicerad 2023-03-21

Utbildningen Skydd mot olyckor är vägen till ditt nya yrke som brandman inom kommunal räddningstjänst. Just nu och fram till den 17 april kan du ansöka till utbildningen som startar höstterminen 2023.

Vill du ha ett spännande och varierande arbete där du får vara med och göra skillnad för dina medmänniskor och där du bidrar till att rädda liv? Då är kanske brandman ett bra val för dig.

Storstockholms brandförsvar erbjuder en digital frågestund

Onsdagen den 29 mars erbjuder Storstockholms brandförsvar en digital frågestund för dig som är intresserad av att utbilda dig till brandman . Då kan du ställa frågor om yrket direkt till några av våra medarbetare. Alexander och hans brandmanskollegor svarar på dina frågor om hur det är att arbeta som brandman hos Storstockholms brandförsvar, hur rekryteringen går till, vad de tycker är det bästa med yrket och mycket mer. Vi kommer inte att kunna svara på specifika frågor om ansökan eller antagning till SMO-utbildningen eller eventuella personliga frågor. För sådana frågor hänvisar vi till MSB eller antagning.se.

Frågestunden startar onsdagen den 29 mars klockan 17.00 och du ansluter via din dator. Mer information om evenemanget hittar du på vår Facebook-sida, Digital frågestund: Vill du bli brandman?

Om utbildningen

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps utbildning Skydd mot olyckor (SMO) ger dig en examen i säkerhets- och räddningsarbete. Du får kompetens att arbeta som brandman främst inom den kommunala räddningstjänsten eller inom området skydd mot olyckor vid andra kommunala förvaltningar, statliga myndigheter eller företag.

Du kan välja att gå utbildningen på MSB:s skola i Revinge eller läsa på distans med närträffar i Revinge eller på Sandö. Oavsett studieform bedrivs utbildningen som schemalagda heltidsstudier på dagtid och består av teoretiska lektioner, föreläsningar och övningar där du ska delta.

Ansökan öppen till och med den 17 april

Måndag 17 april är sista ansökningsdag inför höstterminen 2023. Du ansöker till Utbildning i skydd mot olyckor via antagning.se. För att kunna söka till SMO behöver du uppfylla vissa behörighetskrav. Förutom din ansökan måste du senast 21 juni ladda upp kopior av:

  • gymnasiebetyg
  • körkort
  • intyg på rullbandstest
  • intyg på simkunnighet
  • intyg på arbetslivserfarenhet om den överstiger två år.

Läs mer på MSB:s webbplats, Utbildning i skydd mot olyckor

Du kanske också vill läsa:

Aktuellt

Möt Christian Atmer - brandman på Vallentuna brandstation

Efter femton år inom eventproduktion kände Christian Atmer att det var dags för att prova något nytt. Förra sommaren vikarierade Christian som brandman och sedan i januari i år är han fast anställd hos Storstockholms brandförsvar och arbetar på Vallentuna brandstation. Här berättar Christian mer om sitt karriärval och varför han tycker att han har världens bästa jobb.

Publicerad: 2022-09-30
Om Storstockholms brandförsvar

Rullbandstest för sökande till SMO-utbildningen

Ska du söka till SMO-utbildningen så behöver du göra det obligatoriska rullbandstestet. En kopia på ett godkänt test ska du skicka in eller ladda upp i samband med din ansökan till utbildningen.

Om Storstockholms brandförsvar

Så går vår rekrytering av brandmän till

Vill du vara med och bidra till att rädda liv? På Storstockholms brandförsvar är vi måna om att hitta rätt person när vi rekryterar. Det är viktigt att du trivs med oss och vi med dig. Här kan du läsa mer detaljerat hur vår rekryteringsprocess av brandmän går till.