Läs mer om vår personuppgiftshantering och kakor här Jag accepterar cookies
Sök
Meny
Brandskydd på fritiden

Elda säkert i naturen

Allemansrätten som gäller i Norden gör att vi kan röra oss fritt i skog och mark till skillnad från i många andra länder. Men det ställer också krav på att alla tar sitt ansvar. Läs vår guide om hur du eldar säkert i naturen.

Enligt allemansrätten är det tillåtet att göra upp eld i naturen under säkra förhållanden. Det första du bör göra innan du tänder brasan eller grillen är att kolla att det inte råder eldningsförbud.

Ha alltid släckutrustning i närheten när du grillar och släck elden/glöden med mycket vatten när du har grillat klart. 

För att får reda på om det råder eldningsförbud den dag du ska elda eller grilla kan du ringa våra automatiska telefonsvarare för information.

Storstockholms brandförsvars region: 08-454 83 39
Södertörns brandförsvarsförbund: 08-721 23 26
Räddningstjänsten Norrtälje kommun: 0176-28 42 00.

Kommunen kan också utfärda eldningsförbud på grund av miljöskäl. Det är din skyldighet att ta reda på vad som gäller och den informationen hittar du på kommunens hemsida. Campingplatser och turistbyråer kan ofta också ge besked om brandrisken.

När du eldar sker det alltid under eget ansvar. Det innebär att du ansvarar för att elden inte sprids okontrollerat och att eldandet inte ställer till besvär för andra. Röken kan till exempel vara mycket irriterande för allergiker. Tänk också på att den som orsakar en brand på grund av oaktsamhet kan ställas inför rätta.

Det är viktigt att välja en plats för elden där det inte är risk för att den ska sprida sig eller skada mark och vegetation. Här fungerar grus och sandig mark bra.

Undvik att:

  • Elda på mossa, torvmark eller jordig skogsmark eftersom elden lätt kan sprida sig eller ligga och pyra i marken för att senare flamma upp igen.
  • Elda direkt på, eller intill, berghällar och större stenblock. De spricker sönder av hettan och får sår som aldrig läker.
  • Hugga eller såga ner träd och buskar eller att ta ris, grenar eller näver från levande träd. Du får däremot använda nedfallna kottar och löst liggande pinnar och grenar som ved till elden.
  • I nationalparker och naturreservat gäller särskilda regler för eldning. Det kan vara helt förbjudet eller bara tillåtet på vissa iordningställda eldplatser. Du hittar information om vad som gäller på anslagstavlorna i området eller hos kommunen eller länsstyrelsen.

Tänk på det här när du eldar i naturen

  • Eldning sker alltid under eget ansvar.
  • Kontrollera först om länsstyrelsen eller räddningstjänsten har utfärdat eldningsförbud.
  • Elda inte vid stark vind.
  • Elda inte i närheten av elektriska luft- eller markledningar.
  • Elda inte i närheten av byggnader. Närmaste avstånd till en byggnad bör vara 50 meter.
  • Elda inte när det är mörkt ute.
  • Se till att ha nödvändiga redskap till hands, till exempel en hacka, spade eller kratta och en hink vatten för att kunna släcka om olyckan är framme.
  • Bevaka elden till dess risken för att den ska sprida sig har upphört.
  • Kontrollera askhögen efter eldning för att förhindra glödbrand. Häll vatten på askan eller täck den med jord. Elden kan ha gått ner en bit i marken så använd mycket vatten och försäkra dig om att den är helt släckt innan du lämnar den.

Om dina kläder skulle ta eld, släng dig snabbt ned på marken och rulla runt. Om det börjar brinna i någon annans kläder, lägg då ned personen på marken. Kväv elden med exempelvis en filt eller jacka som du lägger på från huvudet och nedåt så att lågorna inte når ansiktet. Kyl genast ner brännskador med vatten. Vattnet behöver inte vara iskallt, men bör vara under kroppstemperatur. Ta inte av kläder som fastnat i huden. Fortsätt kylningen av brännskador tills smärtorna upphör vilket tar cirka 10 minuter. Uppsök sedan genast läkare

Tänk på det här vid grillning i naturen

  • Placera grillen stadigt och håll avståndet till byggnader och andra brandfarliga objekt.
  • Använd tändrör, tändklossar eller tändpapper för att tända grillen.
  • Var försiktig med att använda tändvätska eftersom den orsakar ett mer svårkontrollerat brandförlopp.
  • Använd aldrig T-sprit för att tända en grill som har slocknat. Det är livsfarligt eftersom flaskan kan explodera.
  • Elda bara med grillkol eller briketter.
  • Lägg aluminiumfolie i botten på grillen. När glöden är släckt kan du vika ihop folien till ett paket och låta det ligga ute till nästa dag.
  • Lägg ett lock över grillen när du har grillat klart eller kyl kolen med vatten. Tänk på att briketter kan glöda på insidan även efter det du har hällt vatten på dem.
  • Ha en hink vatten redo så att du kan släcka om olyckan är framme. En enda gnista kan räcka för att orsaka en gräsbrand med förödande konsekvenser om det är torrt i marken.
  • När du kan hålla kolen med fingrarna är den kall nog att slängas.
  • Lämna aldrig grillen obevakad.
  • Undvik engångsgrillar. De räknas inte som en säker grillplats och har startat många markbränder. Om de ändå används se då till att grillen står på något obrännbart underlag. Vänta med att kasta grillen tills du är säker på att den inte är varm. Se vår film om engångsgrillar om du planerar att använda engångsgrill:

Du kanske också vill läsa:

Brandskydd på fritiden

Trygg på sjön

Båtlivet kan tyckas säkert med tanke på att man omger sig av vatten. Men vet du vad du ska göra om det börjar brinna ombord? Läs vår guide om hur du får en säker båtresa innan det är dags att lätta ankar.

Brandskydd på fritiden

Brandskydd i skärgården och på landet

Om du bor på landet eller ute i skärgården kan det ta lång tid innan räddningstjänsten är på plats. Läs vår guide och få tips om vad du själv kan göra för att förebygga bränder.

Grillning pågår
Brandskydd på fritiden

Så grillar du säkert

Många bränder kan förebyggas om du lär dig att grilla säkert. Är det torrt i marken kan en enda gnista orsaka en markbrand med förödande konsekvenser. Om du grillar på balkongen använd en elektrisk grill. Läs våra rekommendationer vid grillning här.