Läs mer om vår personuppgiftshantering och kakor här Jag accepterar cookies
Sök
Meny
Brandskydd på fritiden

Så firar du säkert

Nyår, valborg, födelsedagar, jul och andra högtider innebär tid för festligheter med nära och kära. Mat och dryck, fyrverkerier, levande ljus, skratt och pynt. Allt detta kräver planering och förberedelse. Läs om vad du kan göra för att du och dina gäster ska slippa drabbas av en brand.

Levande ljus

40 procent av alla bostadsbränder orsakade av levande ljus sker i december. Våra rekommendationer gäller förstås året runt men det kan vara bra att veta att december är en extra branddrabbad månad. Var vaksam och släck alla levande ljus när du lämnar ett rum utan uppsikt. När det gäller värmeljus är det viktigt att du inte ställer dessa för nära varandra då det kan leda till att de blir överhettade av varandra och fattar eld. Lämna aldrig barn eller husdjur ensamma med levande ljus!

Vid spisen

Låt gästerna vara med i köket på kalaset, lämna aldrig köket när spisen är på. De flesta bränder startar i köket och många av dem startar genom torrkokning. Var därför noga med att stänga av plattan alternativt spisen och håll alltid uppsikt över spisen när du lagar mat. Om olja skulle börja brinna – häll aldrig vatten på oljan! Det orsakar nämligen en mycket större brand. Om möjligt, sätt på locket och kväv på så vis elden. Dra bort kastrullen från plattan, men var försiktig så att du inte bränner dig.

Adventsljusstake

Välj alltid ljusstake av brandsäkert material. Det kan vara lockande att pynta ljusstaken med både mossa och granris men tänk på att din säkerhet är viktigare än gamla traditioner. En brand är inte en julklapp som någon i familjen önskar sig. Om du använder elektrisk ljusstake är det viktigt att använda rätt lampor, alla lampor ska lysa med samma styrka.

Julgran

Det är viktigt att du ser till att granen alltid står i vatten och inte torkar ut. En torr gran kan nämligen lätt fatta eld. Brandförloppet är dessutom väldigt snabbt om en gran börjar brinna, det kan handla om sekunder. Var alltså försiktig med eld alltför nära en torr gran. Självklart ska du aldrig ha levande ljus eller tomtebloss i eller i närheten av granen vare sig den är fuktig eller torr. Se till att ljusslingorna i granen är hela och fungerar som de ska.

Fyrverkerier

För att få köpa, inneha, använda eller befatta dig med fyrverkerier måste du ha fyllt 18 år. Från den 1 juni 2019 gäller ändrade regler för hantering av raketer med styrpinne. Läs mer nedan. 

Fyrverkerier skadar omkring 100 personer varje år. De flesta av dessa olyckor sker i samband med nyårsfirandet. Det du framför allt ska tänka på är att inte hantera fyrverkerier när du är onykter eftersom detta ökar skaderisken. Förbered gärna en avfyrningsramp innan mörkret faller. Se till att ha släckutrustning nära till hands om olyckan trots allt skulle vara framme.

Se till att de fyrverkerier som du införskaffar är CE-märkta. Håll alltid säkerhetsavstånd och luta dig aldrig över en tänd fyrverkeripjäs. Tänk också på att visa hänsyn – både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier.

Fyrverkerier ska förvaras på säkert ställe. För dig som bor i flerbostadshus finns det regler som säger att du inte får förvara någon brandfarlig vara i allmänna utrymmen såsom källare och vind.

Vid eventuell olycka – ring alltid 112!

Svävande lyktor

Ett alltmer populärt inslag under festligheter är svävande lyktor. Lyktan är tillverkad av papper och stiger av värmen från en brinnande låga. Den driver iväg med vinden och kan landa på olämpliga platser och leda till bränder. Lyktorna kan även orsaka störningar i flygtrafiken och får inte användas i närheten av flygplatser.

  • Använd lyktor som är helt biologiskt nedbrytbara och består av bambu eller motsvarande.
  • Antänd inte lyktan i en folksamling. Innan lyktan är fylld med varmluft är den svår att hantera.
  • Använd aldrig lyktan när det råder eldningsförbud.
  • Tänk på att det är du som skickar upp lyktan som är ansvarig om en olycka skulle inträffa.

I Sverige krävs tillstånd från Transportstyrelsen för att få släppa upp fler än 50 svävande lyktor på en gång alternativt släppa upp en eller flera stora svävande lyktor där lyktans höjd är 1 meter eller mer.

Du kanske också vill läsa:

Brandskydd i hemmet

Brandskyddsutrustning att ha hemma

Ett brandförlopp sker ofta snabbt. Investera i en brandvarnare, brandsläckare och brandfilt och du har goda möjligheter att agera direkt. Vi hjälper dig att hitta rätt bland olika modeller och ger dig tips på hur du sköter om ditt brandskydd på bästa sätt.