Storstockholms brandförsvar använder sig av cookies. Genom din användning av webbplatsen godkänner du detta. Läs mer om personuppgiftshantering och cookies här Jag accepterar cookies
Meny
Brandskyddsinformation

Elda rätt i din eldstad

När du eldar med ved i din eldstad finns det många saker att tänka på. Följ våra goda råd så att du eldar säkert, miljömässigt och effektivt, det vill säga får ut den mesta mängden värme från veden.

Alla moderna eldstäder har eldningsinstruktioner, om du inte har sparat eldningsinstruktionen går de oftast att hitta via tillverkarens hemsida.

Om du saknar eldningsinstruktioner kan du passa på att fråga din sotare eller brandskyddskontrollant när de besöker dig om hur du eldar bäst i just din eldstad. Du kan även följa våra generella tips.

Vi utgår från brandtriangeln. Det som krävs för att det ska bli en förbränning är rätt kombination av syre, bränsle och värme.

Syre

Elden behöver rätt mängd tilluft för att brinna bra, att låta elden pyra är inte bra. Om du har dåligt drag i skorsten, eller om det ryker in, kontrollera att du inte har en mekanisk frånluft i gång. En vanlig orsak till att det ryker in är att en stark köksfläkt stjäl all tilluft. Ibland kan du behöva öppna ett fönster när du tänder brasan för att ge tillräckligt med tilluft vid uppstarten av brasan. Kontrollera att röken som kommer ur skorstenen är ljus, klar och genomskinlig, inte gul eller svart.

Bränsle

Använd lagom torr ved. Fuktig ved kyler ner brasan och ger en dålig förbränning som kan skapa tjära. Rök från fuktig ved luktar dessutom illa och kan störa grannarna.

Håll koll på mängden ved som du stoppar in i eldstaden. Många lokaleldstäder rymmer mer ved än vad skorstenen tål. Använder du för mycket ved och eldar under för lång tid finns risken att det blir alldeles för varmt i skorstenen. Risk finns då för värmeöverföring till brännbara byggnadsdelar.

Värme

Elda aldrig mer än 2-3 kilo ved per timme i din lokaleldstad och inte längre än 3-4 timmar i sträck. Låt eldstaden svalna lika länge som du eldat innan du börjar elda igen.

Ett bra hjälpmedel för att ta reda på om du eldar rätt är att skaffa en rökgastermometer. En lagom rökgastemperatur i en genomsnittlig eldstad är cirka 300-350 grader. En hög rökgastemperatur betyder att du eldar för snabbt och hårt och utsätter skorstenen för belastningar. En låg rökgastemperatur visar på att du pyreldar, elden får inte tillräckligt med syre eller så går det åt för mycket energi till att koka bort vatten från den fuktiga veden. Pyreldning leder till att tjära fastnar på insidan i skortsenen vilket kan orsaka soteld. En skorsten ska klara cirka 450 grader.

Se filmen SSBF:s instruktionsfilm för att elda rätt, för att lära dig mer om hur du eldar på bästa sätt.