Läs mer om vår personuppgiftshantering och kakor här Jag accepterar cookies
Sök
Meny

Nyhetsarkiv

Regler för att få köpa och använda vissa typer av fyrverkerier

För att få köpa och använda fyrverkerier måste man ha fyllt 18 år. För vissa typer av fyrverkerier finns det dessutom särskilda regler. Ett sådant exempel är raketer med styrpinne där man både behöver tillstånd för hantering av explosiv vara, och en särskild utbildning för att få köpa och använda.

Samtal om räddningstjänst i krigsförhållanden när SSBF hade besök av den ukrainska räddningstjänsten

Inför den stundande julen arbetar räddningstjänsten i Ukraina på högvarv med att gräva fram skadade, evakuera gamla och köra barn till sjukhus. Krigets dystra verklighet, och räddningstjänstens roll i det civila försvaret, var något som Storstockholms brandförsvar och Ukrainas statliga räddningstjänst talade om under ett tredagarsbesök i Stockholm i veckan.

Säker försäljning av fyrverkerier

På många platser närmar sig nu försäljningsstart av fyrverkerier för att fira in det nya året 2025. Storstockholms brandförsvar (SSBF) vill därför uppmärksamma alla verksamheter på hur försäljning och förvaring av fyrverkerier ska ske på ett säkert sätt.

Årets julklappstips med rim från SSBF

Årets julklappstips från SSBF handlar traditionsenligt om säkerhet i hemmet. I nyheten hittar du tips på julrim att använda till julklapparna brandvarnare, brandsläckare och brandfilt. I år också med en extra julklapp i form av ett serviceavtal för att hjälpa någon i din närhet att testa brandvarnaren.

Civilplikt inom kommunal räddningstjänst

För att öka Sveriges möjlighet att planera och förstärka personalförsörjningen inom totalförsvaret har civilplikten aktiverats inom räddningstjänsten. Du som har genomgått relevant utbildning vid Statens räddningsverk eller MSB och har kompetens för räddningstjänstuppgifter kommer att sökas ut och kontaktas via brev för genomgång av så kallad annan utredning.

En grupp med rökdykare

Test av signalen för VMA

Måndagen den 2 december klockan 15.00 är det dags för kvartalsprov av signalen för VMA, viktigt meddelande till allmänheten. Signalen kallas ofta Hesa Fredrik och testas fyra gånger per år.

Skydda äldre och andra utsatta människor mot brand

I Sverige har vi en nollvision som innebär att ingen ska behöva omkomma eller skadas allvarligt vid brand, trots det omkommer ungefär 80 människor, och över 400 människor skadas allvarligt vid bränder varje år. De flesta av dem i sina egna hem.

Testa brandvarnaren - En fungerande brandvarnare räddar liv!

Det gäller att upptäcka en brand tidigt eftersom det är när branden fortfarande är liten som du har störst chans att släcka den själv. Se till att du har en fungerande brandvarnare. På så sätt kan du köpa dig avgörande tid och har möjlighet att rädda både liv och hem. Kom ihåg att testa brandvarnaren ofta och alltid på brandvarnardagen den 1 december.

Se till att du syns i mörkret - använd reflex

Risken att bli påkörd av en bil är tre gånger så stor i mörker som i dagsljus. Använder du en reflex så syns du på längre avstånd och mycket tydligare. Då har bilisterna större chans att upptäcka dig.

Vägledning: Utrymning med hjälp av räddningstjänsten

Vid ny- eller ombyggnationer av fastigheter får Storstockholms brandförsvar ofta frågor gällande räddningsvägar, grindar till innergårdar och hur det fungerar vid utrymning med hjälp av räddningstjänstens stegar. För att svara på detta och mycket mer har vi tagit fram en vägledning.

Vägledning: Ett gemensamt ansvar för att sotningsverksamheten ska fungera

I syfte att förebygga och undvika bränder och olyckor i småhus orsakad av bristfällig sotning har Storstockholms brandförsvar tagit fram en vägledning som beskriver hur sotningsverksamheten inom våra medlemskommuner är organiserad och vilka parter som delar på ansvaret.

Hemberedskap ökar förvaring av brandfarliga varor i hemmen

Oro i omvärlden gör att många människor förbereder sig för en eventuell kris i samhället. Matlagning och värme i bostaden kan snabbt bli ett problem om elen försvinner. Det är bra att se över sin hemberedskap och att göra en plan så att man klarar av upp till en vecka utan samhällets hjälp. Har du tänkt på hur stor mängd brandfarliga varor du förvarar hemma? Tänk på brandsäkerheten!

Fotogenlampa lyser på fönsterbräda

Båt, husvagn eller stuga - så minskar du brandrisken inför vintern

Nu är det höst och tiden är inne för många att förbereda sommarens nöjen inför vintern. Fritidsbåten tas upp för vinterförvaring, husvagnen ställs på tomten eller kanske på en vintercamping och sommarstugan städas och töms. Det kan vara värdefullt att titta på det förebyggande brandskyddet när något inte används och kanske står obevakat en längre tid. Här ger vi några råd som kan vara bra att tänka på.

Röd stuga på hösten

Båt, husvagn eller stuga - så minskar du brandrisken inför vintern

Nu är det höst och tiden är inne för många att förbereda sommarens nöjen inför vintern. Fritidsbåten tas upp för vinterförvaring, husvagnen ställs på tomten eller kanske på en vintercamping och sommarstugan städas och töms. Det kan vara värdefullt att titta på det förebyggande brandskyddet när något inte används och kanske står obevakat en längre tid. Här ger vi några råd som kan vara bra att tänka på.

Röd stuga på hösten

Dags att ansöka om tillstånd för handel av fyrverkerier

Om du har för avsikt att sälja eller hantera fyrverkerier inför årsskiftet och nyårsfirande är det nu dags att skicka in din ansökan för att vi ska kunna handlägga denna i tid. Här kan du läsa mer om hur du ansöker och hur tillståndsprocessen går till.

Fyrverkerier över Stockholms innerstad

Test av signalen för VMA

Måndagen den 2 september klockan 15.00 är det dags för kvartalsprov av signalen för VMA, viktigt meddelande till allmänheten. Signalen kallas ofta Hesa Fredrik och testas fyra gånger per år.

Nytt vägledningsdokument: Komplexa infrastukturanläggningar

Storstockholmsområdet är en expansiv region med flera komplexa infrastrukturprojekt som pågår eller planeras. Storstockholms brandförsvar har därför tagit fram en ny vägledning för att tydliggöra för externa parter vilka förutsättningar vi som räddningstjänst behöver för att kunna göra en insats.

Test av signalen för VMA

Måndagen den 3 juni klockan 15.00 är det dags för kvartalsprov av signalen för VMA, viktigt meddelande till allmänheten. Signalen kallas ofta Hesa Fredrik och testas fyra gånger per år.

Indraget tillstånd för sprängbolag – rätt beslut enligt förvaltningsrätten

I december förra året återkallade Storstockholms brandförsvar tillståndet att inneha sprängmedel för Uppländska Bergsborrnings AB. Anledningen var att bolaget inte uppfyllde de aktsamhetskrav som ställs på verksamheter som hanterar sprängmedel. Bolaget överklagade beslutet, först till länsstyrelsen och sedan till förvaltningsrätten, som båda avslog överklagandet.

Flytvästen är livsviktig till sjöss

Den 21 maj är det flytvästens dag - en internationell kampanj för att öka tryggheten och säkerheten till sjöss. En flytväst naturligt och viktigt som att använda säkerhetsbälte i bilen. Det är inte bara i fritidsbåtar som flytvästen ska sitta på utan även vid fiske från stränder och klippor ger flytvästen en extra trygghet.

Barn med flytväst på en klippa

Kom ihåg att brandsäkra din balkong!

Många inreder balkongen med utemöbler, dynor och kuddar för att kunna utnyttja den som ett extrarum under den varma årstiden. Kanske har du trätrall, infravärme och en grill på balkongen? Då är det viktigt att du tänker på brandsäkerheten även där. Här ger vi några tips för en mer brandsäker balkong.

Balkonger i grönt och blått på flerfamiljshus

Snart kan Storstockholms brandförsvar häva överdoser med nässpray

Läkemedlet Naloxon har länge använts inom ambulanssjukvården som motgift vid överdoser orsakade av opioider som morfin och heroin. Nu möjliggör Region Stockholm för länets räddningstjänster att utbilda sin personal och ge läkemedlet.

Träffa Storstockholms brandförsvar på Järvaveckan 29-30 maj!

Vill du lära dig att förebygga bränder och olyckor, eller kanske prova att släcka en brand i virtual reality (VR)? I så fall måste du besöka vårt tält på Järvaveckan där vi kommer att medverka med brandinstruktörer, brandmän och brandinspektörer 29-30 maj.

Så ska ditt trädgårdsavfall hanteras

Trädgårdsavfall ska sorteras ut från annat avfall. Det kan antingen komposteras på den egna tomten, lämnas till en återvinningscentral eller samlas in av kommunen. I vissa undantagsfall kan det vara tillåtet att bränna trädgårdsavfall på egen tomt men då måste det vara tillåtet i din kommun.

Krigsledningsövning bygger förutsättningar att rädda liv i händelse av krig

5 mars genomfördes STADSÖ24 – den första krigsledningsövningen i Stockholms stad på årtionden. 30 förvaltningar och bolag, däribland Storstockholms brandförsvar, övade tillsammans för att utveckla stadens förmåga att hantera en situation med krigsfara eller krig.

Drömmer du om att bli brandman? Sök utbildningen Skydd mot olyckor!

Utbildningen Skydd mot olyckor är vägen till ditt nya yrke som brandman inom kommunal räddningstjänst. Just nu och fram till den 15 april kan du anmäla dig till utbildningen som startar höstterminen 2024.

Tips till dig som ska arrangera en brasa vid valborg!

Här ger vi dig som ska arrangera en brasa för allmänheten några tips för ett mer brandsäkert arrangemang. Planera brasan i god tid så att du kan minimera risken för brandspridning. Tänk på att all eldning sker under eget ansvar. Ibland kan det behövas dispens från kommunen för att få elda vedartat avfall och ibland krävs även tillstånd från Polisen.

Valborsmässoeld vid kusten

Smältande isar innebär fara

Det varma vårvädret gör att isarna på sjöar och vattendrag blir svaga och förrädiska att befinna sig på och att risken för drunkningar ökar. Låt därför bli att ge dig ut på osäkra isar, och om du ändå måste - säkerställ då att du har den kunskap och utrustning som krävs.

Test av VMA-signalen

Fyra gånger per år kontrolleras det att signalen viktigt meddelande till allmänheten (VMA), även kallad Hesa Fredrik, fungerar. Måndagen den 4 mars klockan 15.00 är det dags att testa signalen för första gånen i år.

Brand i flerbostadshus - gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus!

Alla som bor i en lägenhet och i en villa måste ha brandvarnare hemma. Den larmar om det skulle börja brinna och varnar dig snabbt för den livsfarliga röken. Här ger brandinspektör Jan Tomtin dig som bor i flerbostadshus några livsviktiga råd.

Visa fler (73)