Läs mer om vår personuppgiftshantering och kakor här Jag accepterar cookies
Sök
Meny

Nyhetsarkiv

Nytt vägledningsdokument: Komplexa infrastukturanläggningar

Storstockholmsområdet är en expansiv region med flera komplexa infrastrukturprojekt som pågår eller planeras. Storstockholms brandförsvar har därför tagit fram en ny vägledning för att tydliggöra för externa parter vilka förutsättningar vi som räddningstjänst behöver för att kunna göra en insats.

Test av signalen för VMA

Måndagen den 3 juni klockan 15.00 är det dags för kvartalsprov av signalen för VMA, viktigt meddelande till allmänheten. Signalen kallas ofta Hesa Fredrik och testas fyra gånger per år.

Indraget tillstånd för sprängbolag – rätt beslut enligt förvaltningsrätten

I december förra året återkallade Storstockholms brandförsvar tillståndet att inneha sprängmedel för Uppländska Bergsborrnings AB. Anledningen var att bolaget inte uppfyllde de aktsamhetskrav som ställs på verksamheter som hanterar sprängmedel. Bolaget överklagade beslutet, först till länsstyrelsen och sedan till förvaltningsrätten, som båda avslog överklagandet.

Flytvästen är livsviktig till sjöss

Den 21 maj är det flytvästens dag - en internationell kampanj för att öka tryggheten och säkerheten till sjöss. En flytväst naturligt och viktigt som att använda säkerhetsbälte i bilen. Det är inte bara i fritidsbåtar som flytvästen ska sitta på utan även vid fiske från stränder och klippor ger flytvästen en extra trygghet.

Barn med flytväst på en klippa

Kom ihåg att brandsäkra din balkong!

Många inreder balkongen med utemöbler, dynor och kuddar för att kunna utnyttja den som ett extrarum under den varma årstiden. Kanske har du trätrall, infravärme och en grill på balkongen? Då är det viktigt att du tänker på brandsäkerheten även där. Här ger vi några tips för en mer brandsäker balkong.

Balkonger i grönt och blått på flerfamiljshus

Snart kan Storstockholms brandförsvar häva överdoser med nässpray

Läkemedlet Naloxon har länge använts inom ambulanssjukvården som motgift vid överdoser orsakade av opioider som morfin och heroin. Nu möjliggör Region Stockholm för länets räddningstjänster att utbilda sin personal och ge läkemedlet.

Träffa Storstockholms brandförsvar på Järvaveckan 29-30 maj!

Vill du lära dig att förebygga bränder och olyckor, eller kanske prova att släcka en brand i virtual reality (VR)? I så fall måste du besöka vårt tält på Järvaveckan där vi kommer att medverka med brandinstruktörer, brandmän och brandinspektörer 29-30 maj.

Så ska ditt trädgårdsavfall hanteras

Trädgårdsavfall ska sorteras ut från annat avfall. Det kan antingen komposteras på den egna tomten, lämnas till en återvinningscentral eller samlas in av kommunen. I vissa undantagsfall kan det vara tillåtet att bränna trädgårdsavfall på egen tomt men då måste det vara tillåtet i din kommun.

Krigsledningsövning bygger förutsättningar att rädda liv i händelse av krig

5 mars genomfördes STADSÖ24 – den första krigsledningsövningen i Stockholms stad på årtionden. 30 förvaltningar och bolag, däribland Storstockholms brandförsvar, övade tillsammans för att utveckla stadens förmåga att hantera en situation med krigsfara eller krig.

Drömmer du om att bli brandman? Sök utbildningen Skydd mot olyckor!

Utbildningen Skydd mot olyckor är vägen till ditt nya yrke som brandman inom kommunal räddningstjänst. Just nu och fram till den 15 april kan du anmäla dig till utbildningen som startar höstterminen 2024.

Tips till dig som ska arrangera en brasa vid valborg!

Här ger vi dig som ska arrangera en brasa för allmänheten några tips för ett mer brandsäkert arrangemang. Planera brasan i god tid så att du kan minimera risken för brandspridning. Tänk på att all eldning sker under eget ansvar. Ibland kan det behövas dispens från kommunen för att få elda vedartat avfall och ibland krävs även tillstånd från Polisen.

Valborsmässoeld vid kusten

Smältande isar innebär fara

Det varma vårvädret gör att isarna på sjöar och vattendrag blir svaga och förrädiska att befinna sig på och att risken för drunkningar ökar. Låt därför bli att ge dig ut på osäkra isar, och om du ändå måste - säkerställ då att du har den kunskap och utrustning som krävs.

Test av VMA-signalen

Fyra gånger per år kontrolleras det att signalen viktigt meddelande till allmänheten (VMA), även kallad Hesa Fredrik, fungerar. Måndagen den 4 mars klockan 15.00 är det dags att testa signalen för första gånen i år.

Brand i flerbostadshus - gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus!

Alla som bor i en lägenhet och i en villa måste ha brandvarnare hemma. Den larmar om det skulle börja brinna och varnar dig snabbt för den livsfarliga röken. Här ger brandinspektör Jan Tomtin dig som bor i flerbostadshus några livsviktiga råd.

Tjänst för att synliggöra flygningar med drönare införs

Storstockholms brandförsvar använder drönare vid många typer av räddningsinsatser bland annat för att överblicka en skadeplats. För att synliggöra flygningarna för allmänheten, media och helikoptrar från andra blåljusmyndigheter samt flygplan vid flygplatser använder vi från och med den 19 februari 2024 tjänsten Dronerequest.

Storstockholms brandförsvar prisas vid 112-galan

På årets 112-gala den 9 februari 2024 mottog Storstockholms brandförsvar tillsammans med flera andra aktörer det hedervärda 112-priset för räddningsaktionen i samband med den tragiska olyckan i berg- och dalbanan på Gröna Lund i juni 2023.

Renovering av Kungsholmens brandstation

Stockholms stad planerar att renovera och bygga om Kungsholmens brandstation till en mer säker och tillgänglig byggnad anpassad för en modern och effektiv räddningstjänst. Under renoveringen evakueras brandmännen till en tillfällig plats vid S:t Görans sjukhus.

Elda rätt och minska risken för soteld

Låga utomhustemperaturer gör att många eldar i braskaminen eller den öppna spisen för att det ska hålla sig varmt och skönt inomhus. Men det är viktigt att du eldar rätt. Många av de eldstäder som finns i våra bostäder idag är inte avsedda för uppvärmning av ett helt hus utan bara för det rum där eldstaden finns.

Julklapparna som kan rädda liv

Är du ute i sista minuten med julklapparna i år igen? Lugn, Storstockholms brandförsvar tipsar här om tre livsnödvändiga julklappar som kan rädda liv. Som en extra bonus har vi även förberett julklappsrimmen åt dig med du får slå in paketen själv. God jul!

Fyrverkerier är inget att leka med

Fyrverkerier skadar många människor varje år. De flesta av dessa olyckor sker i samband med nyårsfirandet. Det finns särskilda lagar och regler för dig som vill köpa, sälja och använda fyrverkerier. Reglerna ser olika ut för köpare och säljare och beroende på typ av fyrverkerier.

Säker försäljning av fyrverkerier

På många platser närmar sig nu försäljningsstart av fyrverkerier för att fira in det nya året 2024. Storstockholms brandförsvar (SSBF) vill därför uppmärksamma alla verksamheter på hur försäljning och förvaring av fyrverkerier ska ske på ett säkert sätt.

VMA-signalen uteblev 4 december - trasig nyckelbrytare orsaken

UPPDATERAT 5/12: Kvartalsprovet den 4 december av systemet för utomhusvarning (Hesa Fredrik) gick inte som det var tänkt. Signalen för "viktigt meddelande" och den efterföljande signalen för "faran över" uteblev. MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) har efter felsökning kunnat konstatera att det var en trasig nyckelbrytare som var orsaken .

Test av VMA-signal den 4 december

Fyra gånger per år kontrolleras det att signalen viktigt meddelande till allmänheten (VMA), även kallad Hesa Fredrik, fungerar. Måndagen den 4 december klockan 15.00 är det åter dags att testa signalen.

Testa brandvarnaren - En fungerande brandvarnare räddar liv!

Det är när branden fortfarande är liten som du har störst chans att själv släcka den men det gäller att upptäcka branden tidigt. Se till att du har en fungerande brandvarnare. På så sätt kan du köpa dig avgörande tid och har möjlighet att rädda både liv och hem. Kom ihåg att testa brandvarnaren ofta och alltid på brandvarnardagen den 1 december.

Vinterförvara fritidsbåten brandsäkert

Nu är hösten här och båtsäsongen är över. De allra flesta fritidsbåtar tas upp ur vattnet inför vintern och ställs på bockar och täcks över. Under vintern står de sedan till synes bortglömda och övergivna tills det börjar bli dags att förbereda sjösättning. Vad är viktigt att tänka på ur brandskyddsperspektiv när båtarna står på land?

Se till att du syns i mörkret - använd reflex

Risken att bli påkörd av en bil är tre gånger så stor i mörker som i dagsljus. Använder du en reflex så syns du på längre avstånd och mycket tydligare. Då har bilisterna större chans att upptäcka dig.

Hög tid att ansöka om tillstånd för handel av fyrverkerier

Nu börjar det närma sig slutet av året och för dig som har för avsikt att sälja eller hantera fyrverkerier är det hög tid att skicka in din ansökan för att vi ska kunna handlägga denna i tid. Här kan du läsa mer om hur du ansöker och hur tillståndsprocessen går till.

Fyrverkerier över Stockholms innerstad

Förslag till nya byggregler sätter brandsäkerheten i samhället på spel

DEBATT: Boverket har nyligen presenterat förslag till nya byggregler som påverkar brandsäkerheten i våra framtida bostäder. Dessa förslag får, om de verkställs, djupgående negativa konsekvenser för de boendes trygghet och säkerhet. Som två av Sveriges största räddningstjänster ser Storstockholms brandförsvar och Räddningstjänsten Storgöteborg med oro på dessa förändringar, och vi anser att Boverket har underskattat både risker och kostnader.

Utbildning i skydd mot olyckor - för dig som vill bli brandman!

Utbildningen Skydd mot olyckor är vägen till ditt nya yrke som brandman inom kommunal räddningstjänst. Just nu och fram till den 16 oktober 2023 kan du ansöka till utbildningen som startar vårterminen 2024.

Tänk på brandrisken om du ska elda trädgårdsavfall

Flera kommuner i Stockholmsområdet tillåter eldning av trädgårdsavfall under några veckor på hösten. Under eldningsveckorna är det tillåtet att elda mindre mängder kvistar, löv och grenar. Tänk på att all eldning sker under eget ansvar och kontrollera vilka regler som gäller i din kommun. Läs vår guide för att elda säkert på tomten.

Trädgårdsavfall eldas i tunna
Visa fler (80)