Läs mer om vår personuppgiftshantering och kakor här Jag accepterar cookies
Sök
Meny

Nyhetsarkiv: Aktuell brandskyddsinformation

Tips till dig som ska arrangera en brasa vid valborg!

Här ger vi dig som ska arrangera en brasa för allmänheten några tips för ett mer brandsäkert arrangemang. Planera brasan i god tid så att du kan minimera risken för brandspridning. Tänk på att all eldning sker under eget ansvar. Ibland kan det behövas dispens från kommunen för att få elda vedartat avfall och ibland krävs även tillstånd från Polisen.

Valborsmässoeld vid kusten

Vinterförvara fritidsbåten brandsäkert

Nu är hösten här och båtsäsongen är över. De allra flesta fritidsbåtar tas upp ur vattnet inför vintern och ställs på bockar och täcks över. Under vintern står de sedan till synes bortglömda och övergivna tills det börjar bli dags att förbereda sjösättning. Vad är viktigt att tänka på ur brandskyddsperspektiv när båtarna står på land?

Tänk på brandrisken om du ska elda trädgårdsavfall

Flera kommuner i Stockholmsområdet tillåter eldning av trädgårdsavfall under några veckor på hösten. Under eldningsveckorna är det tillåtet att elda mindre mängder kvistar, löv och grenar. Tänk på att all eldning sker under eget ansvar och kontrollera vilka regler som gäller i din kommun. Läs vår guide för att elda säkert på tomten.

Trädgårdsavfall eldas i tunna

Räddningstjänstens avrådan från att elda hävs

Med anledning av sjunkande temperaturer och den senaste tidens nederbörd avråder inte räddningstjänsten längre från att elda. Avrådan från eldning hävs i hela Stockholms län från den 1 augusti klockan 12.00. Om du planerar att grilla tänk då på brandsäkerheten. Läs våra rekommendationer vid grillning här.

Eldningsförbudet hävt men avrådan kvarstår

Länsstyrelsen har beslutat att upphäva eldningsförbudet i Stockholms län. Förbudet upphör att gälla från och med klockan 12.00 den 7 juli 2023. Räddningstjänsten avråder fortsatt från eldning. Om du bestämmer dig för att elda ska det ske på ett säkert sätt och under stor försiktighet. All eldning sker på eget ansvar.

Skärpt eldningsförbud övergår i eldningsförbud

Tisdagen 4 juli klockan 12.00 övergår det skärpta eldningsförbudet i "vanligt" eldningsförbud inom Storstockholms brandförsvars samtliga medlemskommuner. Anledningen till att nivån på förbudet sänks ett steg är att marken har blötts upp på ytan av de senaste dagarnas regn, och att brandrisken har dämpats tillfälligt. Förändringen innebär att det nu åter är tillåtet att grilla utanför sammanhållen bebyggelse - men endast på fast iordningställda grillplatser.

Skylt med eldningsförbud

Skärpt eldningsförbud med anledning av långvarig värme och torka

Från och med klockan 14.00 den 12 juni 2023 råder det skärpt eldningsförbud i hela Stockholms län. Förbudet som fattats av Länsstyrelsen gäller tillsvidare. Det skärpta eldningsförbudet innebär att det nu inte är tillåtet att grilla med fast bränsle vid allmänna grillplatser utanför sammanhållen bebyggelse. Det skärpta eldningsförbudet införs med anledning av långvarig värme och torka, vilket lett till extremt hög brandrisk i skog och mark.

Brandsäkerhet på balkongen

Många inreder balkongen med utemöbler, dynor och kuddar för att kunna utnyttja den som ett extrarum under den varma årstiden. Kanske har du trätrall, infravärme och en grill på balkongen? Då är det viktigt att du tänker på brandsäkerheten även där. Här ger vi några tips för en mer brandsäker balkong.

Balkonger i grönt och blått på flerfamiljshus

Elda trädgårdsavfall på egen tomt

Dags att göra vårfint i trädgården men får jag elda mitt trädgårdsavfall? Trädgårdsavfall i mindre mängder kan vara tillåtet att elda på egen tomt. Men du får inte elda när du vill och inte heller vad du vill. Tänk på att det torra fjolårsgräset brinner lätt så se till att du eldar utan risk för brandspridning. Informera dig om vilka regler som gäller i din kommun.

Trädgårdsavfall eldas i tunna

Brandsäkerhet vid sjösättning

Våren är här på allvar och många båtentusiaster är ivriga på att sjösätta fritidsbåten. Under vintern har båten kanske stått övergiven men i samband med sjösättningen är det hög tid att kontrollera brandsäkerheten ombord. Detta ska du tänka på för att få en brandsäker båtsommar.

Fira valborg tryggt och brandsäkert

Äntligen dags att fira in den efterlängtade våren! På många platser i Stockholmsområdet sker det traditionella valborgsfiranden med brasor och körsång. Här ger vi lite tips för dig som ska arrangera en brasa så att det blir ett brandsäkert och tryggt firande.

Valborsmässoeld vid kusten

Trygg och brandsäker förskola

Förskolan ska vara en trygg och brandsäker miljö för barn och personal. Under 2023 har Storstockholms brandförsvar särskilt fokus på brandskyddet i förskolor. Detta gör vi genom tillsyn, information och rådgivning. Vi har spelat in en informationsfilm och satt ihop ett arbetsmaterial. Läs vår guide och titta på filmen för en trygg och brandsäker förskola.

Elda trädgårdsavfall säkert

Flera kommuner i Stockholmsområdet tillåter eldning av trädgårdsavfall under några veckor på hösten. Under eldningsveckorna är det tillåtet att elda mindre mängder kvistar, löv och grenar. Tänk på att all eldning sker under eget ansvar och kontrollera vilka regler som gäller i din kommun. Läs vår guide för säker eldning på tomten.

Trädgårdsavfall eldas i tunna

Tänk på brandsäkerheten ombord på fritidsbåten

Det mest vanliga riskområdet för brand i fritidsbåt är bränslehanteringen till gasol- och spritkök men även hanteringen av bränsle för båtens drift. Praxis bland försäkringsbolagen är att kräva minst en tvåkilos pulversläckare på båtar under tio meter. Här ger vi några råd för att öka brandsäkerheten ombord.

Eldning avråds i Stockholms län

Med anledning av stigande temperaturer under midsommarhelgen så avråder räddningstjänsten från att elda. Eldningsavrådan gäller hela länet från och med torsdag den 23 juni 2022 klockan 12.00 och tillsvidare. Avrådan innebär inte att det är eldningsförbud, men att man bör vara extra försiktig och helst avstå från att elda.

Ladda dina elfordon säkert

Uppladdningsbara litiumjonbatterier finns i fler och fler produkter i våra hem. Det kan röra sig om allt från mobiltelefoner och datorer till sladdlösa verktyg och leksaker. Elcyklar och elsparkcyklar blir allt vanligare. Tänk efter hur och vad du laddar dina uppladdningsbara produkter. Här ger vi dig några säkra tips.

Elcykel

Dags för sjösättning - minska risken för brand

Våren är här på allvar och båtentusiasterna är ivriga på att sjösätta fritidsbåten. Under vintern har båten kanske stått övergiven men i samband med sjösättningen är det hög tid att kontrollera brandsäkerheten ombord. Detta ska du tänka på för att få en brandsäker båtsommar.

Grilla säkert och kontrollera grillen

Grillsäsongen är här igen. Innan du börjar använda din gasolgrill rekommenderar vi att du kontrollera att slangarna är hela, de kan ha torkat under vintern. Förvara aldrig gasolflaskan i skåpet under grillen när du grillar, det blir varmt vilket i sin tur kan orsaka läckage/brott i slangarna. Om du grillar på balkongen, använd elektrisk grill. Läs våra säkra tips om säker grillning.

Grillning pågår

Brandsäkra din balkong

Ett frukostställe utomhus i solen , en oas för odling mitt i stan eller en plats att varva ner. En balkong kan fylla många funktioner beroende på hur den är inredd och vad man har för intressen. Men har du tänkt på att det kan börja brinna på din balkong? Här ger vi några tips för en mer brandsäker balkong.

Balkonger i grönt och blått på flerfamiljshus

Fira valborg tryggt och säkert

Äntligen dags att fira in våren! I år är det återigen dags för traditionellt firande på många platser i Stockholmsområdet. Här ger vi dig lite tips för dig som ska arrangera en brasa så att det blir ett säkert och tryggt firande.

Valborsmässoeld vid kusten

Elda trädgårdsavfall säkert

Dags att göra vårfint i trädgården men får jag elda trädgårdsavfall? Trädgårdsavfall i mindre mängder kan vara tillåtet att elda på egen tomt. Men du får inte elda när du vill och inte heller vad du vill. Tänk också på att det torra fjolårsgräset brinner lätt så se till att du eldar utan risk för brandspridning. Informera dig om vilka regler som gäller i din kommun.

Trädgårdsavfall eldas i tunna

Testa brandvarnaren

Det är när branden fortfarande är liten som du har störst chans att själv släcka den. Investera i en brandvarnare, brandsläckare och gärna även en brandfilt och lär dig hur de ska användas. På så sätt kan du köpa dig avgörande tid och har möjlighet att rädda både liv och hem. Kom ihåg att testa brandvarnaren ofta och alltid på brandvarnardagen den 1 december.

Elda trädgårdsavfall säkert

Flera kommuner i Stockholmsområdet tillåter eldning av trädgårdsavfall under några veckor på hösten. Under eldningsveckorna är det tillåtet att elda mindre mängder kvistar, löv och grenar. Tänk på att all eldning sker under eget ansvar och kontrollera vilka regler som gäller i din kommun. Läs vår guide för säker eldning på tomten.

Trädgårdsavfall eldas i tunna

Eldningsförbud

Länsstyrelsen har beslutat om eldningsförbud i Stockholms län. Eldningsförbudet innebär att det är förbjudet att elda, grilla och bränna fasta bränslen i naturen. Det är dock fortfarande tillåtet att grilla på egen tomt och på fasta grillplatser. Förbudet omfattar hela Stockholms län från och med klockan 08.00 den 30 juli 2021 och gäller tillsvidare.

Skylt med eldningsförbud

Grilla säkert

Många bränder kan förebyggas om du lär dig att grilla säkert. En felaktigt placerad grill kan orsaka bränder och inte minst brännskador. Om det torrt i naturen kan en enda gnista orsaka en gräsbrand med förödande konsekvenser. Läs våra rekommendationer vid grillning här.

Grillning pågår

Brandsäkerheten är viktig på land och i vattnet

Den första artikeln av två som handlar om fritidsbåtar och brandsäkerhet. Här belyser vi riskerna när båten står på land under vinterförvaringen. Snart är det dags för sjösättning så i nästa artikel belyser vi brandrisker och förebyggande av brand på fritidsbåt efter sjösättningen.

Elda försiktigt om du eldar trädgårdsavfall

Äntligen gör sig våren påmind och många vårstädar sin trädgård. Trädgårdsavfall i mindre mängder kan vara tillåtet att elda på egen tomt. Men du får inte elda när du vill och inte heller vad du vill. Tänk också på att det torra fjolårsgräset brinner lätt så se till att du eldar utan risk för brandspridning. Läs om vilka regler som gäller i din kommun innan du bestämmer dig för att elda.

Trädgårdsavfall eldas i tunna

Eldningsveckor i flera medlemskommuner

Flera kommuner i Stockholmsområdet tillåter eldning av trädgårdsavfall under några veckor på hösten. Under eldningsveckorna är det tillåtet att elda mindre mängder kvistar, löv och grenar. Tänk på att all eldning sker under eget ansvar och kontrollera vilka regler som gäller i din kommun. Läs vår guide för säker eldning på tomten.

Elda försiktigt när du bränner trädgårdsavfall

Eldningsförbud upphör 31 augusti klockan 12.00. Det betyder att det återigen är tillåtet att elda och grilla i naturen. Kanske har du funderingar på om det är tillåtet att elda kvistar och löv på din egen tomt där du bor? Inom våra medlemskommuner råder olika regler för när det är tillåtet att elda trädgårdsavfall. Läs vår guide om hur du eldar säkert.

Trädgårdsavfall eldas i tunna

Testa brandvarnaren

Det är när branden fortfarande är liten som du har störst chans att själv släcka den. Investera i en brandvarnare, brandsläckare och gärna även en brandfilt och lär dig hur de ska användas. På så sätt kan du köpa dig avgörande tid och har möjlighet att rädda både liv och hem.

Visa fler (18)