Läs mer om vår personuppgiftshantering och kakor här Jag accepterar cookies
Sök
Meny

Samarbete med rederier ger ökad säkerhet till sjöss

Aktuellt
Publicerad 2018-10-17

Förra veckan besökte MIRG-personal (Maritime Incident Response Group) från Storstockholms brandförsvar fartygen m/s Gabriella och m/s Mariella. Syftet med besöken var att dela kunskap med varandra, vilket bidrar till högre säkerhet och effektivitet vid en eventuell räddningsinsats.

Det ställs höga krav vid räddningsinsatser på fartyg, i synnerhet om fartyget befinner sig till sjöss. Därför är det viktigt att både räddningstjänst och de som ansvarar för säkerheten ombord har kunskap om vilka förutsättningar och begränsningar som råder vid en insats.

– Om våra räddningsstyrkor måste ingripa så är det viktigt att de känner vilka utrymmen som finns ombord, hur säkerhetsrutinerna ser ut och vilka de ska söka kontakt med, säger vakthavande brandingenjör Göran Svensson.

Men det är inte bara räddningstjänsten som måste känna till hur saker och ting fungerar ombord. Besättningen på fartyget behöver också veta hur räddningstjänsten arbetar.

– Räddningsinsatser till sjöss och vid kaj kan vara komplexa och besättningen måste veta vad vi har för kunskap, kapacitet och utrustning så att vi kan samarbeta på ett effektivt sätt. Det är mycket viktigt för oss att vi har ett bra samarbete, säger Göran Svensson.

Under besöken gick räddningstjänsten igenom fartygens olika utrymmen och rutiner.

– Vi fick ett mycket bra bemötande och flera positiva reaktioner efteråt. Det känns bra, säger Göran Svensson.

Foto: Göran Svensson

MIRG-personal från Farsta och Johannes brandstation samt yttre befäl och besättning.

Björn Westerdahl kommunikationschef