Läs mer om vår personuppgiftshantering och kakor här Jag accepterar cookies
Sök
Meny

Laga mat och baka brandsäkert

Aktuellt
Publicerad 2022-12-02

December är här och många förknippar årstiden och de annalkande helgerna med trevliga stunder med familj och vänner. Vi bakar och lagar mat och ibland kan det bli stressigt att hinna med allt. Visste du att de allra flesta bostadsbränderna startar i köket?

Ofta är det kvarglömda kastruller och stekpannor på spisen som orsakar en brand. Andra brandrisker kan vara att man använder ugnen till förvaring av allt från knäckebrödsförpackningar till brödkorgar och dessa glöms sedan bort när ugnen startas. Brinnande matolja är också en risk. Det är inte ovanligt att vi wokar och friterar, och för någon som är ovan kan brinnande olja vara något lika skrämmande som främmande och ohanterligt. 

Lämna aldrig köket när du har mat på spisen eller i ugnen, och undvik att använda spisplattorna som avlastningsyta för brännbara föremål. Se till att du har tillgång till brandfilt så att du kan kväva en brand. Förvara brandfilten på en plats där den är lätt att komma åt och så att eventuella lågor från spisen inte hindrar dig.  

Vatten och olja hör inte ihop

Om olja eller fett brinner – kväv elden med ett lock, brandfilt eller använd en brandsläckare. Var försiktig så att du inte bränner dig! Häll aldrig vatten på brinnande olja eftersom det orsakar en mycket större brand. Brinnande olja är omkring 400 grader varm, vattnet kokar direkt och vattenångan slungar upp lågorna mot taket och kan orsaka brännskador på personer i närheten. Risken är också stor att branden sprids vidare i fläktsystemet och till annat som förvaras bredvid spisen.

I filmen ger Storstockholms brandförsvar säkra tips om brandsäker matlagning. Vi visar också varför du aldrig ska försöka släcka en brand på spisen med vatten. 

Kom ihåg vid brand i kök

  1. Försök att kväva elden med ett lock, en brandfilt eller något annat passande obrännbart material.
  2. Stäng av spisfläkten så att elden inte sprids i ventilationssystemet. Om det brinner i fläkten, ring omedelbart 112.
  3. Dra bort kokkärlet från spisplattan. Skydda händer och hår.
  4. Om det brinner vid sidan av kokkärlet, släck med en handbrandsläckare. Använd inte vatten som kan förvärra branden.
  5. Om det fortfarande brinner – rädda de som är i omedelbar fara, varna andra, larma genom att ringa 112. Lämna bostaden och stäng alla dörrar efter dig. Var beredd att möta upp räddningstjänsten så att de snabbt kan sätta igång med släckningsarbetet.