Läs mer om vår personuppgiftshantering och kakor här Jag accepterar cookies
Sök
Meny
Barn med reflexer en höstkväll

Se till att du syns - bär reflex!

Aktuellt
Publicerad 2022-11-03

Risken att bli påkörd av en bil är tre gånger så stor i mörker som i dagsljus. Använder du en reflex så syns du på längre avstånd och mycket tydligare. Då har bilisterna större chans att upptäcka dig.

Redan i skymningen ökar risken för att bli påkörd. Inte heller upplysta gator är en garanti för att du syns. De flesta olyckor där gående skadas eller till och med dödas sker i tätbebyggda områden med gatubelysning. Gatans belysning gör att du själv ser, men det innebär inte att du syns. Om du har reflex kan bilister se dig på upp till 125 meters avstånd, och ibland mer. Är du mörkt klädd och saknar reflex ser bilisterna dig endast på 20-30 meters avstånd. Därför behöver du ha reflexer för att upptäckas av bilförare och busschaufförer.

Ökad risk i rusk

Höstens ruskväder med mörker, regn och blåst gör att du syns ännu sämre och risken för att bli påkörd ökar. I regn och snö blir sikten sämre och redan mörka vägbanor blir ännu mörkare när de är blöta. Att bära reflexer är ett enkelt och billigt sätt att minska risken. Reflexerna syns bäst om de sitter lågt placerade och är i rörelse. När man rör sig i trafiken är det viktigt att man syns från alla håll. En reflex som hänger i ett snöre och reflexer placerade runt armar och ben är därför bra.

Se till att din cykel och elsparkcykel syns

Även som cyklist måste du synas väl i trafiken när det är mörkt ute. Se till att cykeln har reflexer och belysning. Cykelreflexer ska vara vita framtill, röda baktill och orange eller vita på sidorna. Det finns även särskilda cykeldäck med reflekterande sidor. Cykeln ska dessutom ha en fungerande belysning. Cykelbelysningen ska vara vit eller gul framtill och röd baktill.

Kör du elsparkcykel ska även den ha belysning både framtill och baktill. Elsparkcykeln ska vara försedd med reflexer. Kom även ihåg reflexer på barnvagnen, mopeden och husdjuren.

Byt reflex varje år

Reflexen är en färskvara som bör bytas ut om den blivit repig, utsatts för hög värme eller om vatten kommit in i reflexens optiska delar. Ta för vana att byta reflex varje år.