Läs mer om vår personuppgiftshantering och kakor här Jag accepterar cookies
Sök
Meny

Möt Christian Atmer - brandman på Vallentuna brandstation

Aktuellt
Publicerad 2022-09-30

Efter femton år inom eventproduktion kände Christian Atmer att det var dags för att prova något nytt. Förra sommaren vikarierade Christian som brandman och sedan i januari i år är han fast anställd hos Storstockholms brandförsvar och arbetar på Vallentuna brandstation. Här berättar Christian mer om sitt karriärval och varför han tycker att han har världens bästa jobb.

Det började med att jag kände att jag ville göra något annat. Jag kände att jag ville ha ett mer praktiskt och aktivt arbete som samtidigt var meningsfullt, både för mig själv och för andra. Innan jag kom fram till att det var brandman som jag ville utbilda mig till satte jag upp ett antal kriterier för mig själv. När jag nu ska byta jobb, vad ska det nya jobbet innehålla för att jag ska må bra?

Jag pratade med en kompis som hade vikarierat som brandman i Gällivare och när han beskrev arbetet kändes det direkt att detta kan vara något för mig. Samtalet med kompisen ledde vidare till att jag ansökte till utbildningen Skydd mot olyckor. Jag började plugga distans vid MSB Sandö under vintern 2020 precis när pandemin slog till och i januari 2022 var jag klar med utbildningen.

Vikarierade som brandman under utbildningen

Sista sommaren under utbildningen vikarierade jag på Farsta brandstation i Stockholm. Det var en nyttig sommar där jag fick möjlighet att prova på arbetet på riktigt och samtidigt lära känna brandmän och en organisation. En insikt som jag fick ganska snart, redan under första sommaren, är att det egentligen är ganska lite av arbetstiden som faktiskt är larm. Det är därför viktigt att fylla hela arbetspasset med meningsfullt arbete och det tycker jag att vi gör på Storstockholms brandförsvar. Det är mycket övning och utbildning för att vi ska vara redo och beredda när det verkligen händer något. Sedan är det många andra uppgifter som ska fixas. På Vallentuna brandstation, där jag arbetar nu, har vill till exempel ansvar för tvätt och funktionskontroller av all brandslang som används i hela Storstockholms brandförsvar. Det blir många kilometer slang per månad.

Jag gillar tempoväxlingarna och spänningen i arbetet. Ena minuten är man på brandstationen och tar hand om släckutrustning för att nästa minut vara på väg till en olycksplats.
Christian Atmer
Christian Atmer
brandman

För mig har Stockholmsområdet hela tiden varit det självklara valet, inte bara på grund av det geografiska läget utan också för det finns många stationer med olika intressanta specialkompetenser att utvecklas inom. Under SMO-utbildningen tycker jag att jag fick bra koll på hur räddningstjänsten i Sverige är organiserad och hur den kan skilja sig åt. Innan utbildningen tänkte jag mer att en brandkår är en brandkår.

Nyfiken och frågvis

Jag gillar tempoväxlingarna och spänningen i arbetet. Ena minuten är man på brandstationen och tar hand om släckutrustning för att nästa minut vara på väg till en olycksplats. Jag gillar även de oregelbundna arbetstiderna, så för mig passar det perfekt att arbeta skift. Kontorstider nio till fem gör att jag känner mig låst och bunden. Sammanhållningen i skiftlaget är också fantastisk och gör att jag trivs. Lärandet inom förbundet och mellan kollegor är givande. Bara som att få lära mig nya färdigheter och kunskaper samt att öva, utvecklas och bli bättre på sådant man redan tror att man kan – man kan alltid lära sig mer! Ett tips till nyutbildade brandmän är därför att var nyfiken, sök kunskap, var öppen för att lära, var ödmjuk inför och dra nytta av all den erfarenhet som finns inom räddningstjänsten bland rutinerade kollegor.

Jag tycker att verkligheten till stor del stämmer överens med vad mina förväntningar på yrket och Storstockholms brandförsvar var, men det finns delar som inte stämmer lika väl överens. Till exempel hade jag under utbildningen en föreställning om att det fanns mycket machoattityd och att det var väldigt tuffa antagningskrav, men jag upplever att det inte alls är en sanning i det dagliga arbetet. Räddningstjänsten i Sverige har genomgått stora förändringar under de senaste åren och det gäller så klart även Storstockholms brandförsvar.

Rimliga krav för att man ska orka

Att kraven skiljer beroende på var i Sverige man arbetar är inte så konstigt, vi har inte så många storstäder i landet och i många avseenden är Stockholm unikt med tunnelbana, höga hus och tät trafik. Med det i bakhuvudet så tycker jag att de fysiska kraven känns rimliga. Det är inte ouppnåeligt att bli brandman i Storstockholms brandförsvar. Jag har inte varit fysiskt stark i hela mitt liv, däremot har jag alltid varit aktiv. Inför de olika fysiska testerna så fokuserade jag på att träna på mina svagheter som löpningen. Generellt skulle jag säga att genom att träna allsidigt och funktionellt så kommer man långt. Det är viktigt att tänka på att kroppen ska hålla och man ska orka med att arbeta som brandman ett helt arbetsliv.

Som avslutning vill jag tipsa dig som tvekar inför ditt val av yrkeskarriär att besöka en brandstation eller ringa och prata med några brandmän och vara nyfiken. Lyssna inte på nödvändigtvis på de tuffa och häftigaste berättelserna, att arbeta som brandman är så mycket mer än träning och blåljus. Det är övning, utbildning, ansvar, olycka, glädje, sammanhållning samtidigt som man bidrar till ett fungerande samhälle på ett viktigt och meningsfullt sätt.