Läs mer om vår personuppgiftshantering och kakor här Jag accepterar cookies
Sök
Meny

Säker försäljning av fyrverkerier

Aktuellt
Publicerad 2023-12-19

På många platser närmar sig nu försäljningsstart av fyrverkerier för att fira in det nya året 2024. Storstockholms brandförsvar (SSBF) vill därför uppmärksamma alla verksamheter på hur försäljning och förvaring av fyrverkerier ska ske på ett säkert sätt.

Du som har tillstånd för försäljning och förvaring av fyrverkerier ska som vanligt vara noga med att följa de regler som gäller för försäljningsstället. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) tar fram detaljerade regler från lag och förordning, MSBFS 2019:1, föreskrifter om hantering av explosiv vara, som ska följas. Kom ihåg att det är du som har tillstånd som själv har ansvar att uppfylla reglerna som föreskrivs.

Reglerna för säker hantering av fyrverkerier är framtagna för att skydda dig, din verksamhet och framför allt alla kunder.

Storstockholms brandförsvar har som tillsynsmyndighet till uppgift att kontrollera om tillstånd och reglerna efterföljs så som det är tänkt. Vi kan därför komma ut på tillsyn till din verksamhet och den är då förenad med en avgift.

För med information rekommenderar vi att du laddar hem MSB:s informationsmaterial, Försäljning av fyrverkerier som finns tillgänglig på deras webbplats. Information är tänkt som ett stöd till dig som vill sälja fyrverkerier och vill veta mer om vad dessa regler innebär.

Försäljning av fyrverkerier (PDF), länken öppnas i ett nytt fönster.

Frågor

Om du har några funderingar som rör hantering eller förvaring av fyrverkerier så är du välkommen att ringa oss för rådgivning innan försäljningen startar. Ring då vår växel på telefonnummer 08-454 87 00 och be att få tala med våra handläggare som hanterar frågor som rör lagen om brandfarlig och explosiv vara.

Storstockholms brandförsvar önskar god jul och gott nytt år!