Läs mer om vår personuppgiftshantering och kakor här Jag accepterar cookies
Sök
Meny

Storstockholms brandförsvar prisas vid 112-galan

Aktuellt
Publicerad 2024-02-09

På årets 112-gala den 9 februari 2024 mottog Storstockholms brandförsvar tillsammans med flera andra aktörer det hedervärda 112-priset för räddningsaktionen i samband med den tragiska olyckan i berg- och dalbanan på Gröna Lund i juni 2023.

Det var söndagen den 25 juni som det som inte får hända faktiskt hände. En olycka i berg- och dalbanan Jetline på Gröna Lund ledde till att en person avled och flera skadades. En bärarm under den främre vagnen av tåget gick sönder, vilket ledde till att tåget delvis spårade ur och stannade mitt i banan på mellan sex och åtta meters höjd. Totalt 11 personer befann sig ombord.

Motivering till priset: 112-priset 2024 tilldelas Storstockholms brandförsvar, Södertörns Brandförsvarsförbund, Polisen och ambulanssjukvården för räddningsaktionen i samband med bergochdalbaneolyckan på Gröna Lund i juni 2023. Deras insats var både effektiv och välfungerande i en mycket pressad och komplicerad situation. En prestation som visar prov på föredömligt samarbete och samverkan mellan de olika instanserna.

Priset mottogs på plats på 112-galan av:

  • Johan Szymanski, regional insatsledare, Storstockholms brandförsvar
  • Johan Lundström, poliskommissarie, Polismyndigheten
  • Emelie Törnell, sjukvårdsledare, Ambulanssjukvården
  • Anders Hägglund, regional insatsledare/vakthavande befäl, Södertörns brandförsvarsförbund

Under eftermiddagen gavs även tillfälle att ta del av samtal med bland andra SOS Alarms VD Madeleine Raukas, Minister för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin, rikspolischef Petra Lundh samt talespersoner från myndigheter och företag.