Läs mer om vår personuppgiftshantering och kakor här Jag accepterar cookies
Sök
Meny

Renovering av Kungsholmens brandstation

Aktuellt
Publicerad 2024-01-10

Stockholms stad planerar att renovera och bygga om Kungsholmens brandstation till en mer säker och tillgänglig byggnad anpassad för en modern och effektiv räddningstjänst. Under renoveringen evakueras brandmännen till en tillfällig plats vid S:t Görans sjukhus.

Kungsholmens brandstation byggdes på 1930-talet och under åren har endast mindre renoveringar gjorts. Brandstationen i stort behov av en omfattande byggnadsteknisk upprustning, men även anpassningar för att effektivisera brandförsvarets arbete och förbättra arbetsmiljön.

Stockholms stads fastighetskontor och Region Stockholm genom Locum har tecknat ett avtal som möjliggör att Kungsholmens tillfälliga brandstation kan byggas vid S:t Görans sjukhus. Bygget kan starta redan under 2024 och möjliggör renovering av den nästan 100 år gamla brandstationen på Hantverkargatan. 

- Äntligen har vi fått grönt ljus att bygga den tillfälliga brandstationen vid S:t Görans sjukhus och ett avtal med Locum. Tack vare detta kan vi komma igång med den efterlängtade renoveringen av Kungsholmens brandstation. Det är en kulturhistorisk värdefull fastighet i stort behov av renovering och upprustning för att möta behoven hos den moderna räddningstjänsten, säger Clara Lindblom, bostad- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad samt ordförande i Storstockholms brandförsvar.

Foto: Jonas Nyström/SSBF

Den tillfälliga brandstationen planeras längs Magnus Huss väg, nedanför S:t Göran sjukhus, där det idag finns en parkering. Avtalet mellan Stockholms stad och Locum sträcker sig fram till våren 2026, men renoveringen av brandstationen beräknas bli klar i slutet av 2025.

- Jag är glad att Region Stockholm och Locum AB kan bidra till upprustningen av Kungsholmens brandstation. Överenskommelsen med Stockholms stad tryggar tillgången till ett nära brandförsvar under upprustningen, säger Jens Sjöström, ordförande Locum.

Foto: Lennart Johansson/Stockholms stad

För att räddningstjänsten ska kunna fungera under renoveringen av Kungsholmens brandstation har det geografiska läget varit mycket viktigt. Med evakueringslösningen vid S:t Görans sjukhus uppfylls kravet på framkörningstider.

- Vi ser väldigt mycket fram emot renoveringen av den 94 år gamla brandstationen som är i stort behov av att moderniseras för att passa vår nuvarande verksamhet. Den tillfälliga placeringen under renoveringen gör att vi kan bibehålla våra insatstider och fortsätta vårt viktiga arbete med att skapa trygghet för stockholmarna, säger Peter Arnevall, förbundsdirektör och räddningschef Storstockholms brandförsvar.

Foto: Jonas Nyström/SSBF