Läs mer om vår personuppgiftshantering och kakor här Jag accepterar cookies
Sök
Meny
Barn med flytväst på en klippa

Flytvästen är livsviktig till sjöss

Aktuellt
Publicerad 2024-05-20

En flytväst är en bra livförsäkring även om simkunnighet och vana vid vatten är minst lika viktigt för att minska risken för drunkningsolyckor. Det är inte bara i fritidsbåtar som flytvästen ska sitta på utan även vid fiske från stränder och klippor ger flytvästen en extra trygghet.

Det finns olika typer av plagg och västar som kan hjälpa människor och husdjur att flyta. Se till att du väljer ett flytplagg som passar både din storlek och vikt. När du köper flytväst, tänk efter hur den ska användas och vem som ska ha den på sig. Ta hänsyn till om peronen är van vid vatten och simkunnig. I Sverige och inom EU är det krav på att alla flytvästar som säljs i butiker är CE-märkta. Kontrollera märkningen.

Olika typer av västar

En seglarväst är ett bra alternativ för en person som är simkunnig och van vid vatten. Den är däremot inte lämplig för små barn och för personer som inte kan simma. Seglarvästarna påminner om vanliga västar och är bekväm att röra sig i både på land och i vattnet. Seglarvästen kan bäras under eller utanpå exempelvis en jacka. 

En räddningsväst är den vanliga klassiska flytvästen. Den är alltid gul, orange eller röd och försedd med reflexer. En räddningsväst är det bästa alternativet för vuxna personer som inte kan simma och för barn. Räddningsvästen har flytkraften framtill och i kragen för att den ska kunna hjälpa en nödställd att flyta på rygg och samtidigt hålla huvudet ovanför vattenytan.  

Det finns även uppblåsbara flytvästar. Västarna är gjorda för att vara smidiga att ha på sig och är inte lika varma i varmt väder. De ska alltid bäras utanpå kläder. En uppblåsbar flytväst blåser oftast upp sig automatiskt med hjälp av en kolsyrepatron antingen vid kontakt med vatten eller genom att man drar i ett snöre. En uppblåst väst har den bästa möjligheten att vända en person i vattnet men västarnas stora volym gör att de försämrar möjligheterna att simma och klättra. De uppblåsbara västarna är tekniskt sett de mest komplicerade och rekommenderas därför inte till barn.

Du kan läsa mer om olika typer av flythjälpmedel på Transportstyrelsens och Svenska Livräddningssällskapets webbplatser. Länkarna öppnas i ett nytt fönster.

Låna eller hyra flytväst

På olika patser runt om i Sverige finns så kallade flytvästdepåer. Där kan du låna eller hyra en flytväst. Svenska Livräddningssällskapet ansvarar för landets flytvästdepåer och på deras webbplats finns kontaktinformation och en smart kartfunktion som gör att du lätt kan hitta den flyvästdepå som är närmast dig.

Flytvästdepåer i Sverige - Svenska Livräddningssällskapet