Läs mer om vår personuppgiftshantering och kakor här Jag accepterar cookies
Sök
Meny

Larmsamtal med video ger bättre stöd för nödställda och räddningstjänst

Aktuellt
Publicerad 2025-07-09

Sedan sommaren 2024 erbjuder Räddningscentral Mitt en frivillig möjlighet till videosamtal vid larm, vilket ger operatören bättre insyn i olyckssituationer. Genom att inringaren kan filma händelsen får operatören direktbild och kan därmed ge råd och effektivt förstärka insatser – utan att påverka den ordinarie larmhanteringen.

Sedan ett år tillbaka kan Räddningscentral Mitt skicka en länk med möjlighet till videosamtal till den som larmat. Genom videosamtalet, som är frivilligt, kan ledningsoperatören få en bättre förståelse för situationen på platsen, ge inringaren råd samt förstärka de resurser som larmats. För inringaren kan en stressad situation innebära att det är svårt att förmedla en tydlig bild av olyckan med ord.

Inringare kan filma situationen

Vid en brand eller olycka kan det vara svårt att veta hur man ska agera. I vissa fall kan inringaren själv hantera situationen, i andra fall är det säkrare att utrymma och hålla sig på avstånd från olycksplatsen. Genom möjlighet att sända video i samtalet med räddningscentralen kan operatören ge råd utifrån en direkt bild av händelsen. Videosamtalet är frivilligt och påverkar inte larmhanteringen – räddningsresurser kan skickas parallellt med inkommande 112-samtal.

- När inringar larmar 112 och det gäller ett ärende för räddningstjänsten så kopplas en ledningsoperatör från Räddningscentral Mitt in. Ledningsoperatören har då möjlighet att skicka en länk till inringarens mobiltelefon. Via länken kan inringaren sedan välja att dela video och position med ledningsoperatören. Det ger operatören en överblick, vilket underlättar rådgivning till inringaren – till exempel om branden är för farlig för att själv ingripa. Eller så kan ledningsoperatören exempelvis besluta om att skicka fler resurser än vad som redan larmats ut, säger Mikael Dahl, enhetschef Räddningscentral Mitt.

- Det är alltid frivilligt att delta men det finns fördelar med tekniken. Videosamtalet ger operatören en bild av situationen som kan vara svår att beskriva i ett samtal och kan öka säkerheten både för inringaren och för räddningspersonal som är på väg till platsen, säger Mikael Dahl.

Videosamtalet är frivilligt - resurser är redan på väg

När inringaren larmar 112 och RC Mitt kopplas in larmas resurser utifrån händelsetyp och situation. När videosamtalet sedan är igång är hjälpen redan på väg. Videoströmningen handlar mer om möjligheten att få en överblick över en situation/krissituation som kan vara svår för inringaren att beskriva. Syftet är att underlätta beslutsfattandet för operatören och säkerställa att rätt resurser larmas ut.

Fakta: Larmsamtal med video

Tjänsten är idag tillgänglig hos Räddningscentral Mitt, som larmar ut och leder räddningsinsatser för åtta räddningstjänster: Storstockholms brandförsvar, Brandkåren Attunda, Räddningstjänsten Enköping-Håbo, Räddningstjänsten Gotland, Räddningstjänsten Mälardalen, Räddningstjänsten Norrtälje, Räddningstjänsten Sala-Heby och Uppsala brandförsvar.

Videosamtalet är helt frivilligt. Resurser larmas ut när vi får 112-samtalet oavsett om man sänder video eller inte. Videon sparas inte utan alla bilder skickas  genom liveöverföring och endast under pågående samtal.

Rebecca Nyberg Kommunikatör