På vårdcentraler, tandläkarmottagningar och annan typ av dagvårdsverksamhet rör sig ofta människor som inte känner till lokalerna. Om en brand skulle uppstå är det viktigt att det finns både släckutrustning och en plan för hur man ska få ut alla patienter och besökare.
Alla vårdmottagningar är skyldiga att bedriva ett systematiskt brandskyddsarbete, SBA, i syfte att minska riskerna och höja beredskapen att agera. I det ingår inte bara att utrusta lokalerna med larm, brandsläckare och utrymningsskyltar utan också att säkerställa att det finns en tydlig organisation och plan för hur egenkontrollen ska gå till och hur alla ska agera vid en brand. Det ska finnas en plan för hur utrymning ska genomföras och vem som till exempel möter upp räddningstjänsten. Att personalen vet vilka rutiner som gäller i händelse av brand är a och o för att säkra besökarnas och personalens trygghet.
Släckutrustningen ska vara tydligt utmärkt med skyltar och vara lätt att komma åt för både besökare och personal. På de flesta vårdmottagningar finns brandlarm, det är viktigt att det testas regelbundet och hörs i hela lokalen. Man behöver även kontrollera att utrymningsvägar är skyltade, upplysta och framkomliga, inga möbler eller låsta dörrar får står i vägen.
Om brandfarliga gaser eller vätskor används kan det krävas tillstånd från kommunen.
Checklista
Viktigt att tänka på för dig som bedriver verksamhet inom vård och omsorg:
- Brandlarmet ska vara rätt utformat och kunna höras i hela lokalen.
- Utrymningsskyltarna ska vara synliga.
- Utrymningsplaner ska vara tydligt placerade vid ingången.
- De ska finnas två av varandra oberoende utrymningsvägar.
- Utrymningsvägarna ska vara fria från brännbart material och får inte blockeras.