Läs mer om vår personuppgiftshantering och kakor här Jag accepterar cookies
Sök
Meny
Brandskydd i hemmet

Brandskyddsutrustning att ha hemma

Det är när branden fortfarande är liten som du har störst chans att själv släcka den. Investera i en brandvarnare, brandsläckare och gärna även en brandfilt och lär dig hur de ska användas. På så sätt kan du köpa dig avgörande tid och har möjlighet att rädda både liv och hem.

Brandvarnare

Brandvarnare ska finnas på varje våningsplan, helst i alla rum där någon sover. En brandvarnare täcker in cirka 60 kvadratmeter men ha i åtanke att stängda dörrar begränsar brandvarnarens räckvidd. Bor du större än så, skaffa fler brandvarnare. En brandvarnare varnar för rök och eftersom varm rök stiger ska brandvarnaren sitta i taket. Placera den mitt i rummet eller minst 50 centimeter från väggen. Vid en brand är tiden en avgörande faktor, varje sekund räknas. Med en brandvarnare köper du dig tid.

Om du vill undvika irriterande falsklarm placera inte brandvarnaren i närheten av ventilationsöppningar, i köket eller badrummet. Idag finns det dock brandvarnare med pausfunktion för kök.

Ring alltid 112 vid en brand!

Testa din brandvarnare med jämna mellanrum

Kontrollera att brandvarnaren fungerar minst en gång per kvartal och byt ut den efter 8-10 år. Om du har varit borta hemifrån mer än en vecka - kontrollera att brandvarnaren fungerar som den ska. I värsta fall finns det ingen spänning kvar i batteriet till varningssignalen och du luras att tro att den fungerar.

Ett vanligt niovoltsbatteri räcker normalt i ett år. En gång om året ska du byta batteri och rengöra brandvarnaren med dammsugare. Gör det till en vana den 1 december varje år, på brandvarnardagen. Om du har ett tioårsbatteri ska den hålla i upp till tio år men var noga med att ändå testa brandvarnaren med jämna mellanrum.

Brandvarnare finns som batteridrivna, nätanslutna och sammankopplade. När du köper brandvarnare se till att den har europeisk standardmärkning SS-EN14604.

Vem ansvarar för brandvarnaren?

I lagen står det att ägare eller nyttjanderättshavare i skälig omfattning ska hålla utrustning för släckning av brand. Det är oftast fastighetsägaren som är ansvarig att se till att det finns minst en brandvarnare installerad i varje hushåll. Hyresgästen är sedan ansvarig för skötsel och underhåll av brandvarnaren. Om du äger din bostad får du sköta inköpet av brandvarnare själv. I vissa fall kan det även gälla för dig som hyresgäst– se vad som är avtalat i ditt hyresavtal.

Brandsläckare

Pulversläckare är den bästa släckaren för privatpersoner. De är lätta att använda, klarar alla typer av bränder och har en bra räckvidd. Vi rekommenderar pulversläckare på minst sex kilo. Ha brandsläckaren synlig, där du lätt kommer åt den. Bor du i flervåningshus rekommenderar vi att du har minst en släckare per våningsplan. Godkänd europeisk standard för pulversläckare är SS EN 3. Konsumentverket rekommenderar att handbrandsläckaren kontrolleras var femte år.

Tänk på att en brandsläckare bara går att använda en enda gång sedan måste den laddas om! Det gäller oavsett om du sprutat lite eller mycket.

Om du har fritidshus, båt eller husvagn, se till att ha en pulversläckare och/eller brandfilt där också.

Så kontrollerar du en pulversläckare

Se till att:

 • Tryckmätaren står på grönt. Knacka försiktigt på mätarglaset för att se att visarna inte har fastnat.
 • Slangen är hel.
 • Plomberingen sitter kvar.
 • Om släckaren är några år kan det vara bra att vända på den några gånger och slå lite lätt på sidan och “lyssna” så att pulvret glider fritt i släckaren. Det finns annars en risk att det packas för hårt och fungerar sämre.

Så använder du en brandsläckare

 • Dra först ut säkringen.
 • Lossa slangen.
 • Huka dig ner, gå inte för nära branden, utnyttja kastlängden.
 • Rikta munstycket mot det som brinner och sikta lågt. Sikta på lågornas bas. 
 • En brandsläckare ska alltid stå upp då du använder den, det är helt ok att släpa den i slangen då du tar dig in till branden men res den när den ska användas.
 • Sikta och tryck sedan in handtaget.
 • Tänk på att inte gå för långt in i ett rökfyllt rum, så fort du börjar använda släckmedlet kommer sikten snabbt att försämras.

Brandfilt

Brandfilt är ett bra komplement till övrig utrustning. Med hjälp av den kan du kväva en initialbrand, det vill säga en mindre eld. Du kan kväva en eld med en vanlig filt också – se bara till att den inte innehåller fleece då fleece är ett brandfarligt material. Ett tips är att ha brandfilten nära köket eftersom många bränder börjar just i kök.
Det är viktigt att du sätter fast fodralet för att underlätta att få ut filten när den användas. Använd gärna handskar då värmen går igenom filten.

Godkänd europeisk standard för brandfilt är SS-EN 1869. Den rekommenderade storleken är 120x180 cm.

Du kanske också vill läsa:

Blått radhus
Brandskydd i hemmet

Så brandsäkrar du ditt radhus

Bränder i radhus kan spridas snabbt om vindsutrymmena är felkonstruerade. Förutom brandvarnare i varje sovrum och helst även på vinden behöver du även ha släckutrustning hemma. Du kan också behöva se över konstruktionen av vinden. Läs vår guide om hur du kan förebygga brand i ditt hem. Och vad du gör om olyckan ändå är framme.

Brandskydd i hemmet

Brandsäkra lägenheten

Brandvarnare är ett måste för alla som bor i lägenhet. Ha helst en i varje sovrum, liksom en i hallen, så att grannarna hör om du inte är hemma. Läs vår guide om hur du kan förebygga brand i ditt hem. Och vad du gör om olyckan ändå är framme.

Brandskydd i hemmet

Så brandsäkrar du din villa

Brandvarnare i varje sovrum är ett måste för alla som bor i villa. Men du måste också ha en utrymningsplan. Vad gör du om din tvååring är fast på övervåningen och trappan är rökfylld? Läs vår guide om hur du kan förebygga brand i ditt hem. Och vad du gör om olyckan ändå är framme.