Läs mer om vår personuppgiftshantering och kakor här Jag accepterar cookies
Sök
Meny
Om Storstockholms brandförsvar

Jobba som brandinspektör

Som brandinspektör arbetar du på avdelningen riskhantering tillsammans med ca 35 medarbetare med olika kompetenser, bland annat brandinspektörer, brandingenjörer och riskingenjörer. Här kan du läsa om Robert som arbetar som brandinspektör.

Vi arbetar för att förhindra och förebygga att bränder och andra olyckor inträffar men även för att begränsa skador om en brand eller en olycka ändå skulle inträffa. De flesta av brandinspektörerna är indelade i stationsområden med lokal anknytning till någon av våra 16 brandstationer, medan brand- och riskingenjörerna i regel är placerade på Johannes brandstation i centrala Stockholm.

Tillsammans arbetar vi på avdelningen riskhantering bland annat med att:

  • Stödja medlemskommunerna med riskhantering och byggnadstekniskt brandskydd i samhällsplaneringen via plan-, bygg- och infrastrukturprocessen.
  • Kontrollera efterlevnaden av Lag om skydd mot olyckor genom att utföra tillsyner och vid behov ställa krav.
  • Genomföra tillsyner och prövningar av tillstånd i enlighet med Lag om brandfarliga och explosiva varor.
  • Ge råd och stödja allmänhet, kommuner och andra aktörer och organisationer samt svara på remisser från t.ex. kommun, länsstyrelse och polis i frågor om olyckor, brand och säkerhet.
  • Leda, styra och följa upp sotning och brandskyddskontroll.
  • Genomföra olycksutredningar och inhämta erfarenheter och kunskap från faktiska olyckshändelser.
  • Utveckla och förbättra det förebyggande arbetet i regionen tillsammans med andra samverkansparter.

Robert Petersen om att arbeta som brandinspektör på Storstockholms brandförsvar

Vill du vara med och skapa ett tryggare samhälle för alla oss som bor i Storstockholm så är detta det rätta jobbet för dig!
Robert Petersen
Robert Petersen
Brandinspektör

Hej Robert!
Hej!

Vilket år började du arbeta på Storstockholms brandförsvar?
Jag började som brandman på Katarina brandstation i december 1989.

Vad gjorde du innan du började på SSBF?
Innan jag började å SSBF jobbade jag som säljare på Intrum Justitia.

Minns du ditt första intryck av SSBF?
Mina år på Katarina brandstation med fantastiska jobbarkompisar och massor av larm var en rolig och lärorik tid där jag fick massor av erfarenhet och kunskap som jag haft mycket nytta av både på och utanför jobbet.

På vilket sätt passar SSBF dig?
Det var en ren tillfällighet att jag började på SSBF, jag såg en annons, tyckte jobbet lät spännande, var trött på skjorta & slips och ville testa något nytt. SSBF passar dig som är en lagspelare, som vill jobba tillsammans med andra.

Har dina arbetsuppgifter förändrats sedan du började? På vilket sätt?
Jag har haft massor av olika arbetsuppgifter under mina snart 35 år inom brandförsvaret. Jag har varit brandman, spelat in filmer (Rullen, på 90-talet), jobbat med brandskyddsutbildning, teambuilding med ungdomar, ansvarat för samarbete med Värmdö gymnasium, varit chef för våra utbildningsanläggningar och externa utbildningar, tills idag då jag arbetar med tillsyn, information och rådgivning. Om man vill och är intresserad av att utvecklas finns det massor av möjligheter i SSBF.

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?
Jag jobbar med tillsyn av olika slag. Det kan vara på förskolor, vårdboenden, bensinstationer, skolor, köpcentrum, hotell eller idrottsarenor. Jag bokar, förbereder, genomför och följer upp tillsyner för att kontrollera att alla verksamheter arbetar med sitt SBA (systematiska brandskyddsarbete). Jag har mycket kontakt med kommuner och stadsdelsförvaltningar för att informera och stödja dem i deras arbete. Jag hanterar remisser gällande evenemang och serveringstillstånd och svarar på frågor från allmänheten som kommer in via vår registratur och telefon.

Vad gör att du trivs extra bra på SSBF?
SSBF är en rolig arbetsplats med många trevliga och kompetenta medarbetare. Att vara placerad på en brandstation innebär att man får vara med där det händer och känna lite spänning fast man jobbar dagtid. Jag drivs av att vara med och skapa ett tryggt samhälle, jag vill gärna jobba för ett bättre brandskydd för alla.

Vill du hälsa något till en framtida kollega?
Vill du vara med och skapa ett tryggare samhälle för alla oss som bor i Storstockholm så är detta det rätta jobbet för dig!