Läs mer om vår personuppgiftshantering och kakor här Jag accepterar cookies
Sök
Meny

Nyhetsarkiv

VMA-signalen uteblev 4 december - trasig nyckelbrytare orsaken

UPPDATERAT 5/12: Kvartalsprovet den 4 december av systemet för utomhusvarning (Hesa Fredrik) gick inte som det var tänkt. Signalen för "viktigt meddelande" och den efterföljande signalen för "faran över" uteblev. MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) har efter felsökning kunnat konstatera att det var en trasig nyckelbrytare som var orsaken .

Test av VMA-signal den 4 december

Fyra gånger per år kontrolleras det att signalen viktigt meddelande till allmänheten (VMA), även kallad Hesa Fredrik, fungerar. Måndagen den 4 december klockan 15.00 är det åter dags att testa signalen.

Testa brandvarnaren - En fungerande brandvarnare räddar liv!

Det är när branden fortfarande är liten som du har störst chans att själv släcka den men det gäller att upptäcka branden tidigt. Se till att du har en fungerande brandvarnare. På så sätt kan du köpa dig avgörande tid och har möjlighet att rädda både liv och hem. Kom ihåg att testa brandvarnaren ofta och alltid på brandvarnardagen den 1 december.

Vinterförvara fritidsbåten brandsäkert

Nu är hösten här och båtsäsongen är över. De allra flesta fritidsbåtar tas upp ur vattnet inför vintern och ställs på bockar och täcks över. Under vintern står de sedan till synes bortglömda och övergivna tills det börjar bli dags att förbereda sjösättning. Vad är viktigt att tänka på ur brandskyddsperspektiv när båtarna står på land?

Se till att du syns i mörkret - använd reflex

Risken att bli påkörd av en bil är tre gånger så stor i mörker som i dagsljus. Använder du en reflex så syns du på längre avstånd och mycket tydligare. Då har bilisterna större chans att upptäcka dig.

Hög tid att ansöka om tillstånd för handel av fyrverkerier

Nu börjar det närma sig slutet av året och för dig som har för avsikt att sälja eller hantera fyrverkerier är det hög tid att skicka in din ansökan för att vi ska kunna handlägga denna i tid. Här kan du läsa mer om hur du ansöker och hur tillståndsprocessen går till.

Fyrverkerier över Stockholms innerstad

Förslag till nya byggregler sätter brandsäkerheten i samhället på spel

DEBATT: Boverket har nyligen presenterat förslag till nya byggregler som påverkar brandsäkerheten i våra framtida bostäder. Dessa förslag får, om de verkställs, djupgående negativa konsekvenser för de boendes trygghet och säkerhet. Som två av Sveriges största räddningstjänster ser Storstockholms brandförsvar och Räddningstjänsten Storgöteborg med oro på dessa förändringar, och vi anser att Boverket har underskattat både risker och kostnader.

Utbildning i skydd mot olyckor - för dig som vill bli brandman!

Utbildningen Skydd mot olyckor är vägen till ditt nya yrke som brandman inom kommunal räddningstjänst. Just nu och fram till den 16 oktober 2023 kan du ansöka till utbildningen som startar vårterminen 2024.

Tänk på brandrisken om du ska elda trädgårdsavfall

Flera kommuner i Stockholmsområdet tillåter eldning av trädgårdsavfall under några veckor på hösten. Under eldningsveckorna är det tillåtet att elda mindre mängder kvistar, löv och grenar. Tänk på att all eldning sker under eget ansvar och kontrollera vilka regler som gäller i din kommun. Läs vår guide för att elda säkert på tomten.

Trädgårdsavfall eldas i tunna

Båt, husvagn eller stuga - så minskar du brandrisken inför vintern

Nu är det höst och tiden är inne för många att förbereda sommarens nöjen inför vintern. Fritidsbåten tas upp för vinterförvaring, husvagnen ställs på tomten eller kanske på en vintercamping och sommarstugan städas och töms. Det kan vara värdefullt att titta på det förebyggande brandskyddet när något inte används och kanske står obevakat en längre tid. Här ger vi några råd som kan vara bra att tänka på.

Röd stuga på hösten

Test av VMA-signal den 4 september

Fyra gånger per år kontrolleras det att signalen viktigt meddelande till allmänheten (VMA), även kallad Hesa Fredrik, fungerar. Måndagen den 4 september klockan 15.00 är det åter dags att testa signalen.

Räddningstjänstens avrådan från att elda hävs

Med anledning av sjunkande temperaturer och den senaste tidens nederbörd avråder inte räddningstjänsten längre från att elda. Avrådan från eldning hävs i hela Stockholms län från den 1 augusti klockan 12.00. Om du planerar att grilla tänk då på brandsäkerheten. Läs våra rekommendationer vid grillning här.

Flaggan i topp för att fira mångfalden

Stockholm Pride 25-årsjubilerar med temat "Fira mångfalden". Storstockholms brandförsvar kommer även i år att att delta i den stora Prideparaden och under hela veckan hissar vi regnbågsflaggan i topp på alla brandstationer.

Eldningsförbudet hävt men avrådan kvarstår

Länsstyrelsen har beslutat att upphäva eldningsförbudet i Stockholms län. Förbudet upphör att gälla från och med klockan 12.00 den 7 juli 2023. Räddningstjänsten avråder fortsatt från eldning. Om du bestämmer dig för att elda ska det ske på ett säkert sätt och under stor försiktighet. All eldning sker på eget ansvar.

Skärpt eldningsförbud övergår i eldningsförbud

Tisdagen 4 juli klockan 12.00 övergår det skärpta eldningsförbudet i "vanligt" eldningsförbud inom Storstockholms brandförsvars samtliga medlemskommuner. Anledningen till att nivån på förbudet sänks ett steg är att marken har blötts upp på ytan av de senaste dagarnas regn, och att brandrisken har dämpats tillfälligt. Förändringen innebär att det nu åter är tillåtet att grilla utanför sammanhållen bebyggelse - men endast på fast iordningställda grillplatser.

Skylt med eldningsförbud

Cigaretter i blomkrukor – vanlig orsak till balkongbränder

Under maj månad såg Storstockholms brandförsvar en ökning av balkongbränder orsakade av torr blomjord som antänts av cigarettfimpar. Vi uppmanar därför rökare att vara extra försiktiga och släcka cigaretter ordentligt, till exempel i en burk med vatten. Fimpa inte i torra blomlådor eller blomkrukor som lätt kan börja brinna.

Cigarettfimpar i blomkruka.

Skärpt eldningsförbud med anledning av långvarig värme och torka

Från och med klockan 14.00 den 12 juni 2023 råder det skärpt eldningsförbud i hela Stockholms län. Förbudet som fattats av Länsstyrelsen gäller tillsvidare. Det skärpta eldningsförbudet innebär att det nu inte är tillåtet att grilla med fast bränsle vid allmänna grillplatser utanför sammanhållen bebyggelse. Det skärpta eldningsförbudet införs med anledning av långvarig värme och torka, vilket lett till extremt hög brandrisk i skog och mark.

Brandsäkerhet på balkongen

Många inreder balkongen med utemöbler, dynor och kuddar för att kunna utnyttja den som ett extrarum under den varma årstiden. Kanske har du trätrall, infravärme och en grill på balkongen? Då är det viktigt att du tänker på brandsäkerheten även där. Här ger vi några tips för en mer brandsäker balkong.

Balkonger i grönt och blått på flerfamiljshus

Världens äldsta aktiva brandstation uppmärksammas med öppet hus

Katarina brandstation, som öppnade år 1876, har utnämnts till världens äldsta kontinuerligt bemannade brandstation av Guinness rekordbok. Lördagen 10 juni klockan 13.00-16.00 uppmärksammas rekordet med öppet hus för barn och vuxna på stationen.

Nätverksträff Kvinnor inom räddningstjänsten 11-12 oktober

I år står Storstockholms brandförsvar som värd för Kvinnor inom räddningstjänstens årliga nätverksträff. Välkommen att delta den 11–12 oktober i Stockholm. Läs mer och anmäl dig här!

Visa fler (84)