Läs mer om vår personuppgiftshantering och kakor här Jag accepterar cookies
Sök
Meny
Brandmän i rökfyllt utrymme på färja

Insatsövning på färja ger bättre beredskap

Aktuellt
Publicerad 2019-09-24

För den som inte är van kan maskinrummet på en färja kännas som en stor och mörk labyrint med dånande motorer, trånga passager och tryckande värme. Att göra en insats och undsätta nödställda i en sådan miljö ställer höga krav på räddningstjänsten. Därför övade Storstockholms brandförsvar tillsammans med rederiets personal.

Under övningen, som genomfördes på Viking Lines fartyg M/S Gabriella, övade brandmännen på att lokalisera nödställda och föra dem i säkerhet. Viking Lines egen brandstyrka deltog och hjälpte Storstockholms brandförsvar att hitta rätt i de stora maskinutrymmena under fartygets bildäck.

– Det är en utmaning för rökdykarna att hitta ombord. Det är mörkt och trångt, och det går inte att ventilera ut brandgaser och rök någonstans. Den här typen av övning är nyttig eftersom den ställer krav på god ledningsstruktur, kommunikation och samverkan, säger Hans Letfors som var övningsledare under övningen.

Övningen byggde på ett scenario där en brand inträffat medan färjan låg vid kaj och där personer saknades. Efter att rederiets egen brandstyrka gjort en första insats, och samtidigt larmat 112, kommer räddningstjänsten med resurser och bistår fartygets personal med den fortsatta insatsen. För att det hela ska bli verklighetstroget rökfylls maskinutrymmena med rökmaskiner, och man släcker belysningen i taket. Rökdykarnas uppgift blir att ta sig in, rädda skadade och bekämpa branden.

– Det är mycket bra att vi får öva samspelet mellan brandförsvaret och vår egen besättning och att vi kan bidra med vår kompetens och lokalkännedom. Detta är en mångsidig övning där vi tränar tydlighet och kommunikation, och jag ser fram emot ett fortsatt gott samarbete, säger Ulf Lindfors, befälhavare på M/S Gabriella.

Övningen var den tredje som Storstockholms brandförsvar genomförde på ett större fartyg under veckan. Tidigare övningar har även genomförts på Sjömansskolan och på M/S Polfors samt på M/S Mariella.

Rökdykare med lufttuber på ryggen

 På väg mot färjan.

Brandmän i samtal med fartygskapten

 Samverkan med besättningen innan brandmännen går ombord.

En grupp med rökdykare

 Rökdykarna förbereder sig inför rökdykningen.

Räddningsledare och fartygskapten skakar hand

”Detta är en stor övning som pågår under fyra dagar och där vi övar med Katarina, Farsta och Johannes som är MIRG*-stationer samt Östermalm med båt 1290. När fartyg ligger vid kaj och inom kommunalt hamnområde är det ett kommunalt uppdrag enligt Lagen om skydd mot olyckor” säger vakthavande brandingenjör Göran Svensson som deltog i koordineringen av övningen och som är utföraransvarig för MIRG inom Storstockholms brandförsvar. Bild från övningens utvärdering.

* MIRG: Maritime Incident Response Group

Björn Westerdahl kommunikationschef

Du kanske också vill läsa:

Aktuellt

Samarbete med rederier ger ökad säkerhet till sjöss

Förra veckan besökte MIRG-personal (Maritime Incident Response Group) från Storstockholms brandförsvar fartygen m/s Gabriella och m/s Mariella. Syftet med besöken var att dela kunskap med varandra, vilket bidrar till högre säkerhet och effektivitet vid en eventuell räddningsinsats.

Publicerad: 2018-10-17