Läs mer om vår personuppgiftshantering och kakor här Jag accepterar cookies
Sök
Meny

2022

Öppet hus 2022 – på SVT Play till den 28 januari

Välkommen att följa med in på en av våra brandstationer, direkt i din TV! I år bjuder vi på öppet hus i form av barnprogram med Bolibompaklubben. Där får du bland annat se hur det ser ut på en brandstation och i en brandbil. Programmet sändes i SVT Barnkanalen torsdagen den 29 december och finns tillgängligt på SVT Play till och med den 28 januari 2023.

Bild på bolibompadraken tillsammans med glada barn

Julklapparna som kan rädda liv

Är du ute i sista minuten med julklapparna i år igen? Lugn, Storstockholms brandförsvar tipsar här om tre livsnödvändiga julklappar som kan rädda liv. Som en extra bonus har vi även förberett julklappsrimmen åt dig. God jul!

Fyrverkerier är inget att leka med

Fyrverkerier skadar många människor varje år. De flesta av dessa olyckor sker i samband med nyårsfirandet. Det finns särskilda lagar och regler för dig som vill köpa, sälja och använda fyrverkerier. Reglerna ser olika ut för köpare och säljare och beroende på typ av fyrverkerier.

Fyrverkerier över Stockholms innerstad

Med en handbrandsläckare kan du göra skillnad

Med en handbrandsläckare kan du snabbt ingripa när du upptäcker en brand. Det är när branden fortfarande är liten som du har störst möjlighet att släcka den själv. Handbrandsläckaren är effektiv och tålig samt finns i olika storlekar så att den ska vara lätt att hantera för alla.

Storstockholms brandförsvars MIRG-styrka insatsövar på fartyg

I slutet av november genomförde Storstockholms brandförsvars MIRG-styrka insatsövningar tillsammans med Kustbevakningen och Sjöfartsverket. MIRG står för Maritime Incident Response Group. Insatsövningens scenario var att det börjat brinna på fordonsdäck i ett roropassagerarfartyg, brandspridning hade skett till ovanliggande hyttdäck och flera människor blev nödställda.

Laga mat och baka brandsäkert

December är här och många förknippar årstiden och de annalkande helgerna med trevliga stunder med familj och vänner. Vi bakar och lagar mat och ibland kan det bli stressigt att hinna med allt. Visste du att de allra flesta bostadsbränderna startar i köket?

Testa brandvarnaren - den räddar liv!

Det är när branden fortfarande är liten som du har störst chans att själv släcka den men det gäller att upptäcka branden tidigt. Se till att du har en fungerande brandvarnare. På så sätt kan du köpa dig avgörande tid och har möjlighet att rädda både liv och hem. Kom ihåg att testa brandvarnaren ofta och alltid på brandvarnardagen den 1 december.

Se till att du syns - bär reflex!

Risken att bli påkörd av en bil är tre gånger så stor i mörker som i dagsljus. Använder du en reflex så syns du på längre avstånd och mycket tydligare. Då har bilisterna större chans att upptäcka dig.

Barn med reflexer en höstkväll

Båt, husvagn eller stuga - så minskar du brandrisken inför vintern

Nu är det höst och tiden är inne för många att förbereda sommarens nöjen inför vintern. Fritidsbåten tas upp för vinterförvaring, husvagnen ställs på tomten eller kanske på en vintercamping och sommarstugan städas och töms. Det kan vara värdefullt att titta på det förebyggande brandskyddet när något inte används och kanske står obevakat en längre tid. Här ger vi några råd som kan vara bra att tänka på.

Röd stuga på hösten

Elda rätt och säkert i eldstaden

Under den kalla årstiden och med dagens elpriser är det många som eldar i sina eldstäder. Tyvärr är eldstaden en vanlig orsak till brand i småhus och för att det inte ska hända dig har vi samlat några bra råd om hur du eldar säkert så att du kan mysa framför brasan utan att riskera att behöva larma räddningstjänsten.

Eld i braskamin

Möt Christian Atmer - brandman på Vallentuna brandstation

Efter femton år inom eventproduktion kände Christian Atmer att det var dags för att prova något nytt. Förra sommaren vikarierade Christian som brandman och sedan i januari i år är han fast anställd hos Storstockholms brandförsvar och arbetar på Vallentuna brandstation. Här berättar Christian mer om sitt karriärval och varför han tycker att han har världens bästa jobb.

Hemberedskap ökar förvaring av brandfarliga varor i hemmen

Oro i omvärlden gör att många människor förbereder sig för en eventuell kris i samhället. Matlagning och värme i bostaden kan snabbt bli ett problem om elen försvinner. Det är bra att se över sin hemberedskap och att göra en plan så att man klarar av upp till en vecka utan samhällets hjälp. Har du tänkt på hur stor mängd brandfarliga varor du förvarar hemma? Tänk på brandsäkerheten!

Fotogenlampa lyser på fönsterbräda

Tänk på brandsäkerheten alla tider på dygnet

Med rekordhöga elpriser och en kall och mörk årstid i annalkande är det många som gör allt för att sänka elförbrukningen och samtidigt minska sina elkostnader. Många elkunder byter till timpris och lägger om sina levnadsvanor så att de använder hushållsmaskiner med hög energiförbrukning nattetid när elen är billigare istället för på dagen.

Storstockholms brandförsvar bistod i räddning av passagerarfartyg

Klockan 12.38 på måndagen skickade passagerarfartyget Stena Scandica ut ett nödanrop om brand ombord på bildäck. Vid 15-tiden anlände Storstockholms brandförsvar med den första helikoptern till färjan där besättningen gavs stöd med räddningsarbetet.

Välkommen att göra din LIA-praktik hos oss

Ett av grundkraven för att kunna bli anställd som brandman hos Storstockholms brandförsvar är att läsa MSB:s tvååriga eftergymnasiala utbildning skydd mot olyckor (SMO). Under utbildningen hos MSB kommer du vid två tillfällen genomföra LIA-praktik (lärande i arbete), du ges då möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktik. Vi på Storstockholms brandförsvar hälsar dig gärna välkommen att genomföra din praktik hos oss.

Använd alltid flytväst på sjön

En flytväst är en bra livförsäkring även om simkunnighet och vana vid vatten är minst lika viktigt för att minska risken för drunkningsolyckor. I Sverige finns ett antal flytvästdepåer där du kan hyra eller låna flytväst om du inte har en egen. Här kan du läsa mer om den viktiga flytvästen och var du hittar din närmaste flytvästdepå.

Barn med flytväst på en klippa

Brandrök från Högdalen känns av i delar av södra Stockholm

UPPDATERAD 19/7 kl 16.00: De senaste dagarna har brandrök från Högdalen spridits med vinden i södra Stockholm. Branden utbröt i en industrilokal i lördags och spred sig vidare ut i terrängen. Insatsen är nu avslutad och verksamhetsägaren har ansvar för vidare hantering. Det kan komma att ryka från området i flera dagar.

Brandrisken varierar lokalt - var extra uppmärksam om du planerar att elda

Just nu råder det inte eldningsförbud i Stockholms län men på grund av stora lokala skillnader i SMHI:s brandriskprognos avråder räddningstjänsten från eldning från Slussen och norrut. Tänk på att det är du som eldar som är ansvarig för att elden inte sprids.

Rullbandstest för sökande till SMO

Vill du arbeta som brandman hos den kommunala räddningstjänsten eller inom området skydd mot olyckor? Då ska du söka till utbildningen skydd mot olyckor (SMO). För att bli behörig att söka behöver du genomföra ett rullbandstest som du kan göra hos oss på Storstockholms brandförsvar.

Räddningstjänsten bortglömd i Sveriges totalförsvarsplanering

DEBATTARTIKEL: I händelse av krig är det av yttersta vikt att Försvarsmakten kan försvara Sverige mot ett väpnat angrepp. Likaså är det av yttersta vikt att den kommunala räddningstjänsten kan rädda människoliv ur de rasmassor, bränder och olyckor som följer i krigets spår. Men var har räddningstjänsten tagit vägen i budgeteringen av Sveriges totalförsvar?

Pusselbit som saknas i pussel

Risk för gräsbränder i Stockholmsområdet

Under de senaste veckorna har vi släckt flera gräsbränder i Stockholmsområdet. En anledning till gräsbränder så här års är att dött gräs från förra året torkar i vårsolen och blir lättantändligt. Den som är oförsiktig kan då lätt orsaka en gräsbrand som i värsta fall sprider sig snabbt.

Varning för svaga isar

Varning för mycket svaga isar i Stockholmsområdet. Det varma vårvädret gör att isarna på sjöar och vattendrag blir svaga och förrädiska att befinna sig på och det är stor risk att en olycka sker.

Många uppmärksamma på VMA-signal

Måndagen 7 mars testades signalen viktigt meddelande till allmänheten (VMA), även känd som ”Hesa Fredrik”. Just den här gången var testet förannonserat extra tydligt, vilket ledde till att människor var extra uppmärksamma och hörde av sig i de fall signalen inte hördes.

Moderna personbilar leder till nya metoder för losstagning vid trafikolyckor

Storstockholms brandförsvar tillsammans med Södertörns brandförsvarsförbund, Räddningstjänsten Storgöteborg samt Räddningstjänsten Syd släpper rapport om losstagning i moderna personbilar.

Brandmän övar losstagning ur personbil

Förvaring av brandfarliga varor i hemmet - tänk på det här!

Med anledning av det förändrade omvärldsläget har många i Sverige börjat öka sin hemberedskap. Det sker på flera olika sätt där krislådor och utrustning för alternativ matlagning är några. Försäljningen av kärl för drivmedel och andra brandfarliga vätskor har ökat.

Måndag den 7 mars testas Hesa Fredrik

Fyra gånger per år kontrolleras det att signalen viktigt meddelande till allmänheten (VMA), även kallad Hesa Fredrik, fungerar. Måndagen den 7 mars klockan 15.00 är det åter dags att testa signalen.