Läs mer om vår personuppgiftshantering och kakor här Jag accepterar cookies
Sök
Meny
Fyrverkerier över Stockholms innerstad

Fyrverkerier är inget att leka med

Aktuellt
Publicerad 2022-12-09

Fyrverkerier skadar många människor varje år. De flesta av dessa olyckor sker i samband med nyårsfirandet. Det finns särskilda lagar och regler för dig som vill köpa, sälja och använda fyrverkerier. Reglerna ser olika ut för köpare och säljare och beroende på typ av fyrverkerier.

Köpa och använda fyrverkerier

För att få köpa och använda fyrverkerier måste du vara minst 18 år gammal. För vissa typer av fyrverkerier, som till exempel raketer med styrpinne, finns det dessutom särskilda lagar och regler.

Sälja fyrverkerier

För att få sälja fyrverkerier behövs ett tillstånd för fyrverkerihandel från räddningstjänsten i kommunen. Storstockholms brandförsvar utfärdar tillstånd för de 10 medlemskommunerna Danderyd, Lidingö, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Täby, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö samt Österåker.

Varje ansökan om tillstånd bedöms individuellt och ansökningsprocessen innefattar bland annat noggranna kontroller och platsbesök redan innan tillstånd för försäljning beviljas. Den som söker tillstånd måste bland annat kunna bevisa att man har rätt kompetens och förutsättningar för att få hantera fyrverkerier. Ett sätt att få rätt kompetens är att gå en av de utbildningar som anordnas av fyrverkerigrossister.

Fyrverkerier är inget att leka med

Fyrverkerier skadar omkring 100 personer varje år. De flesta av dessa olyckor sker i samband med nyårsfirandet. Det du framför allt ska tänka på är att inte hantera fyrverkerier när du är onykter eftersom detta ökar skaderisken. Förbered gärna en avfyrningsramp innan mörkret faller. Se till att ha släckutrustning nära till hands om olyckan trots allt skulle vara framme. 

Se till att de fyrverkerier som du införskaffar är CE-märkta. Håll alltid säkerhetsavstånd och luta dig aldrig över en tänd fyrverkeripjäs. Tänk också på att visa hänsyn – både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier. Smällare med bara ett syfte, att ge ifrån sig en knall kan få användas i Sverige, men endast av den som har tillstånd och särskild utbildning.

Fyrverkerier ska förvaras på säkert ställe. För dig som bor i flerbostadshus finns det regler som säger att du inte får förvara någon brandfarlig vara i allmänna utrymmen såsom källare och vind.

Vid eventuell olycka – ring alltid 112!