Läs mer om vår personuppgiftshantering och kakor här Jag accepterar cookies
Sök
Meny
Brandskydd på fritiden

På resande fot

Vare sig du reser inom Sverige eller utomlands finns det flera saker du bör tänka på när det gäller brandsäkerhet. Läs vår guide och få några nyttiga tips att ta med längs vägen.

Att resa är ett nöje för många. Och visst är det härligt att få packa väskan, ge sig iväg och uppleva något helt nytt. Men boka klokt. Tänk på att alla länder inte har lika hårda säkerhetsregler kring brand som Sverige.

Innan du reser

 • Dra ut stickkontakter och antennsladdar. Se också till att stearinljus och eldstäder är släckta i god tid innan du åker.
 • Packa ner en resebrandvarnare och en liten ficklampa i väskan. De kan vara bra att ha om ditt hotell, pensionat eller vandrarhem saknar brandvarnare.
 • Lägg in telefonnumren till researrangör, försäkringsbolag och larmcentral i din mobil. 112 används i över 60 länder. Kontrollera vilket larmnummer som gäller i det land du befinner dig.
 • Skriv ner adressen till ditt hotell om du behöver ringa och larma. Det är också bra att ha om du är ute och osäker på adressen om något skulle hända. Det finns också appar till mobilen som snabbt kan lokalisera var du befinner dig.

På destinationen

 • Ta reda på var närmaste nödutgång och brandsläckare finns när du checkar in på hotellet, pensionatet eller vandrarhemmet. Titta på utrymningsplanen som ska sitta på dörren till ditt rum för att orientera dig.
 • Ladda dator, mobil och pekdator när du är vaken eftersom laddarna kan bli överhettade och börja brinna.
 • Rök inte i sängen. Fimpa ordentligt innan du går och lägger dig.
 • Identifiera var nödutgångarna finns när du besöker restauranger, nattklubbar, biografer eller andra nöjeslokaler. Det kan kännas lite överdrivet, men å andra sidan kan det rädda ditt liv i en nödsituation.

Rädda, varna, larma, släck

Vid en brand, sätt först dig själv i säkerhet och hjälp sedan andra, varna de som finns i närheten och larma räddningstjänsten. Kryp under röken. Om dörren känns varm upptill – stanna kvar i rummet tills hjälp anländer.

Om det brinner i ditt eget rum försök släcka branden om det är möjligt utan att riskera din egen hälsa. Om du inte kan släcka, stäng dörren till rummet där det brinner.

Åk aldrig hiss om du misstänker att det brinner.

Checklista

 • Packa ner en resebrandvarnare och gärna också en liten ficklampa.
 • Ta alltid reda på var närmaste nödutgång finns när du befinner dig på hotell, restauranger och i andra publika lokaler.
 • Lägg in larmnumret för aktuellt land i din mobil.
 • Vid en brand – Kom ihåg de fyra stegen: rädda, varna, larma, släck.
 • Kontrollera brandvarnaren när du kommer hem igen.

Du kanske också vill läsa:

Brandskydd på fritiden

Brandsäkra fritidshuset

Det är lika viktigt att ha brandvarnare och brandsläckare i fritidshuset som i ditt vanliga boende. Du behöver också ha en utrymningsplan och en utpekad återsamlingsplats. Räkna med att det kan ta lång tid innan räddningstjänsten når fram. Det innebär att du måste vara förberedd och veta hur du ska agera om olyckan är framme.

Brandskydd i verksamheten

Brandskydd för hotell

Som ägare eller ansvarig för ett hotell måste du ha kunskap om hur du uppfyller kraven för ett så kallat systematiskt brandskydd. För att dina gäster ska kunna känna sig trygga krävs att du arbetar aktivt med att förebygga brand och utbildar din personal om brandskyddet. Läs mer här.

Brandskydd på fritiden

Säker camping

Det är en härlig känsla att dra ut på vägarna med husvagnen eller husbilen. Men låt inte resan få ett abrupt slut. Läs vår guide om hur du campar brandsäkert.