Läs mer om vår personuppgiftshantering och kakor här Jag accepterar cookies
Sök
Meny
Brandskydd på fritiden

Vinterförvara fritidsbåten brandsäkert

De allra flesta fritidsbåtar tas upp ur vattnet inför vintern och ställs på bockar och täcks över. Under vintern står de sedan till synes bortglömda och övergivna tills det börjar bli dags att förbereda sjösättning. Vad är viktigt att tänka på ur brandskyddsperspektiv när båtarna står på land?

Det handlar främst om avstånden mellan de uppställda båtarna. Våra fritidsbåtar lever ett liv där det är vardag att trängas ihop och ligga tätt intill varandra vid bryggan. Risken för brandspridning från en båt till en annan blir inte mindre av att båten ligger på land. Platsbrist och höga markhyror gör att båtarna ställs upp så tätt som möjligt under vinterförvaringen.

Båtklubbarna saknar ofta bevakning eller brandlarm och vintertid finns ingen på plats som kan larma räddningstjänsten. Det innebär en risk för att många båtar hinner antändas vid en brand innan räddningstjänsten är på plats.

För att minska konsekvenserna av en brand och underlätta en eventuell räddningsinsats ska det finnas brandgator mellan båtarna, tänk även på att inte placera båtarna för nära befintliga byggnader.

Hur kan jag minimera risken för brand?

För att minimera risken att en brand uppstår är det viktigt att inte lämna drivmedel, gas eller gasol kvar på båten över vintern. Det är bra att ta hem batterier och liknande som kan behöva stå på underhållsladdning för att fungera när våren kommer. Undvik att ha element eller andra typer av värmare igång.

Det är inte ovanligt med inbrott och stölder i uppställda båtar, trots nattvakter och goda säkerhetsrutiner hos båtklubbarna. I samband med detta finns även risk för anlagda bränder.

Du kanske också vill läsa:

Brandskydd på fritiden

Trygg på sjön

Båtlivet kan tyckas säkert med tanke på att man omger sig av vatten. Men vet du vad du ska göra om det börjar brinna ombord? Läs vår guide om hur du får en säker båtresa innan det är dags att lätta ankar.

Brandskydd på fritiden

Brandskydd i skärgården och på landet

Om du bor på landet eller ute i skärgården kan det ta lång tid innan räddningstjänsten är på plats. Läs vår guide och få tips om vad du själv kan göra för att förebygga bränder.

Brandskydd på fritiden

Elda säkert i naturen

Att samlas kring lägerelden skapar gemenskap och härliga minnen, men det sätter också skräck i många markägare. Varje år brinner skog för miljontals kronor upp på grund av slarv. Läs vår guide om hur du eldar säkert i naturen.