Läs mer om vår personuppgiftshantering och kakor här Jag accepterar cookies
Sök
Meny
Brandskydd på fritiden

Elda trädgårdsavfall säkert

Trädgårdsavfallet ska antingen lämnas till återvinningscentral, samlas in av kommunen eller komposteras på tomten. I vissa undantagsfall kan det vara tillåtet att elda på egen tomt men då måste det vara tillåtet i din kommun. I denna guide informerar vi om hur du eldar säkert på din tomt under förutsättning att det är tillåtet.

Om eldning av trädgårdsavfall på egen tomt är tillåtet i din kommun är det endast tillåtet att elda mindre mängder avfall. Du får inte elda när du vill och inte heller vad du vill. Viktigt är att rök, lukt och sotflagor från eldningen inte stör närboende. 

Det är förbjudet att elda skräp som byggavfall, gamla möbler, gummi och plast. Vid eldning riskerar du att sprida rök med skadliga ämnen som kan vara besvärande för både dig själv och andra.

Planera din eldning

Först och främst behöver du ta reda på när det är tillåtet att elda, kommunerna i Stockholms län har olika regler. Ta därför kontakt med din kommun får att veta vad som gäller där du bor. Under vissa perioder när det är extremt torrt i skog och mark kan Länsstyrelsen i samråd med räddningstjänsten utfärda ett eldningsförbud. Du kan ringa 08-454 83 39 för att ta reda på om det råder eldningsförbud.

Kommunen kan också utfärda ett eldningsförbud på grund av miljöskäl. Den informationen är du skyldig att ta reda på och du hittar uppgifter om det på kommunens hemsida.

 Kontaktuppgifter till våra medlemskommuner

Eftersom regler för eldning av trädgårdsavfall skiljer sig åt mellan våra medlemskommuner rekommenderar vi att du går in på respektive kommuns hemsida för att få reda på vilka regler som gäller för dig. I tabellen nedan finns länkar och telefonnummer till våra medlemskommuner.

Kommun Telefonnummer
Danderyd 08-568 910 00
Lidingö 08-731 30 00
Solna 08-746 10 00
Stockholm 08-508 289 00
Sundbyberg 08-706 80 00
Täby 08-555 590 00
Vallentuna 08-587 850 00
Vaxholm 08-541 708 00
Värmdö 08-570 470 00
Österåker 08-540 810 00

Så eldar du på rätt sätt

Den som eldar har ansvaret för att elden inte sprids och att eldandet inte leder till besvär för andra. När du eldar måste du ta hänsyn till dina grannar så att du inte orsakar problem på grund av till exempel rök, lukt och sotflagor. Elda endast torrt trädgårdsavfall, blöta löv och fuktigt gräs ger väldigt kraftig rök. Elda inte när det blåser mycket.

Använd helst en eldningstunna när du eldar och lägg i lagom mycket kvistar och ris åt gången, på så sätt har du kontroll över elden. Eftersom gnistor från elden kan färdas med vinden bör du vara förberedd med vattenslang och vattenhinkar. Se också till att det är fritt tre till fem meter upp i luften, eldning får inte ske under ett träd eller en elledning. Lämna inte elden, den kan spridas snabbt. Kontrollera också att elden verkligen är släckt när du är klar med eldningen, det kan ta flera timmar tills glöden har slocknat.

Elda säkert

  • Kontrollera om det råder eldningsförbud, då får du inte elda alls.
  • Elda inte om det är torrt eller blåsigt ute.
  • Elda bara torrt trädgårdsavfall.
  • Elda helst i eldningstunna och lägg i lagom mycket kvistar och ris åt gången.
  • Ha alltid släckningsutrustning såsom vattenslang, hink och räfsa till hands.
  • Vattna runt elden för att hålla marken fuktig och minska risken för spridning.
  • Se till att det är fritt tre till fem meter upp i luften, eldning får inte ske under ett träd eller en elledning.
  • Håll elden under uppsikt hela tiden
  • När eldningen är klar, se till att elden är helt släckt.

För att får reda på om det råder eldningsförbud den dag du ska elda eller grilla kan du ringa våra automatiska telefonsvarare för information.

Storstockholms brandförsvars region: 08-454 83 39
Södertörns brandförsvarsförbund: 08-721 23 26
Räddningstjänsten Norrtälje kommun: 0176-28 42 00.

Du kanske också vill läsa:

Valborsmässoeld vid kusten
Brandskydd på fritiden

Tips till dig som ska arrangera en brasa

Här ger vi dig som ska arrangera en brasa för allmänheten några tips för ett mer brandsäkert arrangemang. Planera brasan i god tid så att du kan minimera risken för brandspridning. Tänk på att all eldning sker under eget ansvar. Ibland kan det behövas dispens från kommunen för att få elda vedartat avfall och ibland krävs även tillstånd från Polisen. Då är det viktig att du ansöker om det i god tid.

Brandskydd på fritiden

Elda säkert i naturen

Att samlas kring lägerelden skapar gemenskap och härliga minnen, men det sätter också skräck i många markägare. Varje år brinner skog för miljontals kronor upp på grund av slarv. Läs vår guide om hur du eldar säkert i naturen.

Grillning pågår
Brandskydd på fritiden

Så grillar du säkert

Många bränder kan förebyggas om du lär dig att grilla säkert. Är det torrt i marken kan en enda gnista orsaka en markbrand med förödande konsekvenser. Om du grillar på balkongen använd en elektrisk grill. Läs våra rekommendationer vid grillning här.