Läs mer om vår personuppgiftshantering och kakor här Jag accepterar cookies
Sök
Meny

Storstockholms brandförsvar bistod i räddning av passagerarfartyg

Aktuellt
Publicerad 2022-08-30

Klockan 12.38 på måndagen skickade passagerarfartyget Stena Scandica ut ett nödanrop om brand ombord på bildäck. Vid 15-tiden anlände Storstockholms brandförsvar med den första helikoptern till färjan där besättningen gavs stöd med räddningsarbetet.

Totalt ingick 16 personer från Storstockholms brandförsvar och Räddningstjänsten Östra Blekinge i den specialtränade MIRG-grupp (Maritime Incident Response Group) som vinschades ned från helikopter till den strömlösa och drivande färjan. MIRG-gruppen, som är specialiserad på avancerade räddningsinsatser till sjöss, hjälpte därefter besättningen på färjan att efterkontrollera släckningen och förhindra nya bränder.

- Det var en ganska omfattande brand där en trailer med en kylcontainer brann. Både lastbilen och släpet brann upp, och i samband med branden skadades även ett antal elledningar, vilket gjorde att fartyget fick blackout och drev mot norra Gotland, säger regional insatsledare Kristoffer Wahter som deltog i insatsen.

MIRG-gruppen, som flögs ut i tre omgångar med stöd av Sjö- och flygräddningscentralen JRCC, organiserade tillsammans med färjans besättning en snabbinsatsstyrka med uppgift att slå snabbt och hårt mot alla bränder.

- Gruppen ronderade därefter fartyget och hjälpte också till med helikopterevakuering av passagerare. Senare under kvällen uppstod även en sotbrand i fartygets skorsten, vilket kunde hanteras snabbt, säger Kristoffer Wahter.

Vid 11-tiden på tisdag förmiddag la Stena Scandica till i Nynäshamn, och i samband med det kunde MIRG-styrkan lämna fartyget.

- Jag är glad att ingen skadades. Arbetet har flutit på bra i stort och vi har löst vår uppgift tillsammans med fartygets besättning, Räddningstjänsten Östra Blekinge, JRCC, Kustbevakningen, Sjöfartsverket, Räddningstjänsten Storgöteborg och flera andra. Nu ska vi vila och utvärdera insatsen säger Kristoffer Wahter.

Björn Westerdahl kommunikationschef

 

 

Du kanske också vill läsa:

Brandmän i rökfyllt utrymme på färja
Aktuellt

Insatsövning på färja ger bättre beredskap

För den som inte är van kan maskinrummet på en färja kännas som en stor och mörk labyrint med dånande motorer, trånga passager och tryckande värme. Att göra en insats och undsätta nödställda i en sådan miljö ställer höga krav på räddningstjänsten. Därför övade Storstockholms brandförsvar tillsammans med rederiets personal.

Publicerad: 2019-09-24
Aktuellt

Samarbete med rederier ger ökad säkerhet till sjöss

Förra veckan besökte MIRG-personal (Maritime Incident Response Group) från Storstockholms brandförsvar fartygen m/s Gabriella och m/s Mariella. Syftet med besöken var att dela kunskap med varandra, vilket bidrar till högre säkerhet och effektivitet vid en eventuell räddningsinsats.

Publicerad: 2018-10-17