Läs mer om vår personuppgiftshantering och kakor här Jag accepterar cookies
Sök
Meny

Brandrisken varierar lokalt – var extra uppmärksam om du planerar att elda

Aktuellt
Publicerad 2023-04-19

Det fina vårvädret gör att det snabbt blir torrt i naturen och en brand kan snabbt sprida sig i det torra fjolårsgräset om man är oförsiktig. Just nu råder det inte eldningsförbud i Stockholms län men på grund av stora lokala skillnader bör du vara extra försiktig om du planerar att elda. Tänk på att det är du som eldar som är ansvarig för att elden inte sprids.

Elda trädgårdsavfall

Kontrollera att din kommun tillåter eldning av trädgårdsavfall inom detaljplanerat område. Ofta råder det eldningsförbud med undantag för vissa perioder under året. Detta kontrollerar du på din kommuns webbplats. Information om vilka regler som gäller för eldning av trädgårdsavfall inom Storstockholms brandförsvars medlemskommuner finns på vår webbplats. Klicka på länken nedan.

Tillstånd för att elda

Vid en privat tillställning behöver du alltid markägarens tillstånd för att få elda. Är det frågan om ett mindre arrangemang i en egen förening eller på privat mark krävs normalt inget ytterligare tillstånd.

Vid en allmän sammankomst eller offentlig tillställning på allmän plats behöver du förutom markägarens tillstånd att elda även tillstånd från Polisen. Tillstånd för allmän sammankomst alternativt Tillstånd offentlig tillställning söker du från Polismyndigheten i Region Stockholm.

Aktuell brandriskprognos

För att får reda på om det råder eldningsförbud den dag du ska elda eller grilla kan du ringa våra automatiska telefonsvarare för information.

Storstockholms brandförsvars region: 08-454 83 39
Södertörns brandförsvarsförbund: 08-721 23 26
Räddningstjänsten Norrtälje kommun: 0176-28 42 00.

Du kanske också vill läsa:

Valborsmässoeld vid kusten
Aktuell brandskyddsinformation

Fira valborg tryggt och brandsäkert

Äntligen dags att fira in den efterlängtade våren! På många platser i Stockholmsområdet sker det traditionella valborgsfiranden med brasor och körsång. Här ger vi lite tips för dig som ska arrangera en brasa så att det blir ett brandsäkert och tryggt firande.

Publicerad: 2023-04-04
Brandskydd på fritiden

Elda säkert i naturen

Att samlas kring lägerelden skapar gemenskap och härliga minnen, men det sätter också skräck i många markägare. Varje år brinner skog för miljontals kronor upp på grund av slarv. Läs vår guide om hur du eldar säkert i naturen.

Grillning pågår
Brandskydd på fritiden

Så grillar du säkert

Många bränder kan förebyggas om du lär dig att grilla säkert. Är det torrt i marken kan en enda gnista orsaka en markbrand med förödande konsekvenser. Om du grillar på balkongen använd en elektrisk grill. Läs våra rekommendationer vid grillning här.