Läs mer om vår personuppgiftshantering och kakor här Jag accepterar cookies
Sök
Meny

VMA-signalen uteblev 4 december - trasig nyckelbrytare orsaken

Aktuellt
Publicerad 2023-12-04

UPPDATERAT 5/12: Kvartalsprovet den 4 december av systemet för utomhusvarning (Hesa Fredrik) gick inte som det var tänkt. Signalen för "viktigt meddelande" och den efterföljande signalen för "faran över" uteblev. MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) har efter felsökning kunnat konstatera att det var en trasig nyckelbrytare som var orsaken .

Vid det planerade testet den 4 december uteblev signalen i delar av Stockholmsområdet. Efter en snabb utredning har tekniker från MSB och Storstockholms brandförsvar identifierat en trasig nyckelbrytare som orsak till att utomhussignalen inte startade.

– I händelse av ett verkligt nödläge finns alltid en extra manöverpanel tillgänglig för att aktivera larmet. Trots problem med nyckelbrytaren beslutades det att inte genomföra testet med försening, då VMA-signalen inte hade gått ut som planerat klockan 15.00, säger Håkan Marcusson som är ansvarig handläggare för utomhusvarningen på MSB.

– Det är viktigt att påminna allmänheten om att varningssystemet ”Viktigt Meddelande” inte enbart omfattar utomhusvarningar, utan är en del i ett system av varningar som också inkluderar varningar i andra kanaler som sms, uppringd telefoni, radio, TV, internet som exempelvis Krisinformation.se och dess app, berättar Håkan Marcusson.

Systemet för utomhusvarning testas fyra gånger per år. Testerna sker alltid vid samma tidpunkt, klockan 15.00 den första helgfria måndagen i månaderna: mars, juni, september och december. Nästa planerade VMA-test kommer som vanligt att äga rum kl. 15.00 den första måndagen i mars 2024.

Det är MSB som äger systemet för utomhusvarningen. På uppdrag från MSB sköter kommunen om drift och underhåll, samt ansvarar även för utplaceringen av de ljudsändare som finns i kommunen.

 

Du kanske också vill läsa:

Brandskyddsinformation

Viktigt meddelande till allmänheten

Vid en kris är det viktigt att snabbt få tillgång till pålitlig information. Varningssystemet VMA, viktigt meddelande till allmänheten, används vid olyckor, allvarliga händelser och andra typer av kriser som påverkar samhället i stort.

Brandskydd i hemmet

Vid kris

Vid större olyckor och bränder har räddningstjänsten den uthållighet som behövs för att kunna hantera händelser som pågår över tid. I vissa fall kan det ställas särskilda krav på oss och på samhället i stort, exempelvis vid översvämningar, naturkatastrofer eller vid krig. I sådana situationer behöver både myndigheter och privatpersoner göra sitt yttersta för att få samhället att fungera.

Brandskydd i hemmet

Om VMA - viktigt meddelande till allmänheten

Vid en kris är det viktigt att snabbt få tillgång till pålitlig information. Varningssystemet VMA, viktigt meddelande till allmänheten, används vid olyckor, allvarliga händelser och andra typer av kriser som påverkar samhället i stort.