Läs mer om vår personuppgiftshantering och kakor här Jag accepterar cookies
Sök
Meny

Drömmer du om att bli brandman? Sök utbildningen Skydd mot olyckor!

Aktuellt
Publicerad 2024-03-20

Utbildningen Skydd mot olyckor är vägen till ditt nya yrke som brandman inom kommunal räddningstjänst. Just nu och fram till den 15 april kan du anmäla dig till utbildningen som startar höstterminen 2024.

Vill du ha ett spännande och varierande arbete där du får vara med och göra skillnad för dina medmänniskor och där du bidrar till att rädda liv? Då är kanske brandman ett bra val för dig.

Om utbildningen

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps utbildning Skydd mot olyckor (SMO) ger dig en examen i säkerhets- och räddningsarbete. Du får kompetens att arbeta som brandman främst inom den kommunala räddningstjänsten eller inom området skydd mot olyckor vid andra kommunala förvaltningar, statliga myndigheter eller företag.

Du kan välja att gå den platsbundna utbildningen på MSB:s skolor i Revinge nära Lund eller Sandö nära Kramfors. Du kan också läsa på distans med närträffar i Revinge eller Sandö. Oavsett studieform bedrivs utbildningen som schemalagda heltidsstudier på dagtid och består av teoretiska lektioner, föreläsningar och övningar där du ska delta.

Anmälningen öppen till och med den 15 april

Måndag 15 april är sista anmälningsdag inför höstterminen 2024. Du anmäler till Utbildning i skydd mot olyckor via antagning.se. För att vara behörig att söka till SMO behöver du uppfylla vissa behörighetskrav. Förutom att göra din anmälan måste du senast 20 juni ha kompletterat din anmälan med kopior av:

  • gymnasiebetyg
  • körkort
  • intyg på rullbandstest
  • intyg på simkunnighet
  • intyg på arbetslivserfarenhet om den överstiger två år.

Läs mer på MSB:s webbplats, Utbildning i skydd mot olyckor

Du kanske också vill läsa:

Om Storstockholms brandförsvar

Rullbandstest för sökande till SMO-utbildningen

Ska du söka till SMO-utbildningen så behöver du göra det obligatoriska rullbandstestet. En kopia på ett godkänt test ska du skicka in eller ladda upp i samband med din ansökan till utbildningen.

Om Storstockholms brandförsvar

Så går vår rekrytering av brandmän till

Vill du vara med och bidra till att rädda liv? På Storstockholms brandförsvar är vi måna om att hitta rätt person när vi rekryterar. Det är viktigt att du trivs med oss och vi med dig. Här kan du läsa mer detaljerat hur vår rekryteringsprocess av brandmän går till.

Om Storstockholms brandförsvar

LIA-praktik hos Storstockholms brandförsvar

Under utbildningen skydd mot olyckor hos MSB kommer du vid två tillfällen genomföra LIA-praktik (lärande i arbete), du ges då möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktik. Vi på Storstockholms brandförsvar hälsar dig gärna välkommen att genomföra din praktik hos oss.