Läs mer om vår personuppgiftshantering och kakor här Jag accepterar cookies
Sök
Meny
Brandskydd i hemmet

Brandsäkra tips till dig som flyttar hemifrån

Här kan du läsa om hur du gör ditt första egna hem så brandsäkert som möjligt. När det gäller brandsäkerhet finns det ingen bättre investering är en brandvarnare och en brandsläckare. Och glöm inte att skaffa dig en hemförsäkring från första dagen.

Känslan när du låser upp dörren till ditt första egna hem är speciell. Även om det är betydligt roligare att inreda med nya möbler och färger finns det ett par andra investeringar som du behöver göra som faktiskt kan rädda liv om olyckan är framme.

Tänk på brandskyddet 

Brandvarnare ska finnas på varje våningsplan, helst i alla rum där någon sover. Bra att tänka på är att en brandvarnare täcker in cirka 60 kvadratmeter men det begränsas naturligtvis om du har dörrar som är stängda. En brandvarnare varnar för rök och eftersom varm rök stiger ska brandvarnaren sitta i taket. Placera den mitt i rummet eller minst 50 centimeter från väggen. Vid en brand är tiden en avgörande faktor, varje sekund räknas. Med en brandvarnare köper du dig tid. Brandvarnare är det absolut viktigaste du kan skaffa dig gällande brandskydd.

Handbrandsläckare är bra att ha för att kunna göra en snabb släckinsats. Vi rekommenderar pulversläckare på minst 6 kilo. De är lätta att använda, klarar olika typer av bränder och har bra räckvidd.

Tänk på att ha brandsläckare och brandfilt lättillgängliga, gärna nära köket eftersom det är i kök som de flesta bränder i hemmet startar. Eftersom en brand har ett snabbt förlopp är det bästa du kan göra att vara väl förberedd.

Beroende på om du bor i en hyres- eller bostadsrätt kan det vara olika regler kring vems ansvar det är att införskaffa brandvarnare. Normalt sett är det fastighetsägaren som ansvarar för åtgärder som hör till byggnaden och dess fasta tillbehör och ditt ansvar som boende att ha ett så kallat skäligt brandskydd i lägenheten. Ett skäligt brandskydd är en fungerande brandvarnare och gärna släckutrustning. Om du är osäker hör med din hyresvärd vilka bestämmelser som gäller för just dig, ofta regleras detta i hyresavtalet.

Det är också viktigt att du skaffar en hemförsäkring. Om olyckan skulle vara framme får du hjälp via ditt försäkringsbolag med eventuell ersättning. Har du ingen hemförsäkring blir du utan ersättning.

Att tänka på:

 • Lämna aldrig levande ljus utan uppsikt. Ställ inte levande ljus nära brandfarliga material.
 • Lämna aldrig plattan på, håll alltid uppsikt över spisen då du lagar mat. Torrkokning är en mycket vanlig brandorsak.
 • Om olja skulle börja brinna – sätt på och locket och kväv elden, häll aldrig vatten på oljan! Det orsakar en mycket större brand. Ha alltid locket nära till hands om du ska laga mat med olja.
 • Håll utrymningsvägar och allmänna utrymmen fria. Det är din väg ut om det börjar brinna!
 • Bestäm en återsamlingsplats om ni bor flera tillsammans. På så sätt vet ni var ni ska ses om en olycka skulle inträffa.
 • Se över vilka regler som gäller för grillning och eldning där du bor.
 • Förloppet vid en brand är mycket snabbt. Ett rum kan bli övertänt på bara några minuter. Några få inandningar av den livsfarliga brandröken kan göra dig medvetslös. Agera därför så snabbt du kan.
 • Stäng dörrar och fönster till det/de rum där det brinner. Det kan rädda både liv och egendom.
 • Gå aldrig ut i ett trapphus som är rökfyllt. Röken är livsfarlig.

Om det börjar brinna

 • Rädda dem som är i livsfara, men utsätt dig inte för onödigt stora risker. 

 • Varna alla som hotas av branden. 

 • Larma räddningstjänsten genom att ringa 112, tveka inte! Även om du lyckats släcka branden själv kan en kontroll av brandplatsen vara nödvändig. Det är bättre med en utryckning för mycket än en för lite. 

 • Släck branden om det är i ett tidigt skede, branden är liten och du bedömer att du klarar att släcka den själv. Använd en pulversläckare och rikta längst ner mot lågorna eller kväv elden med till exempel en matta eller en brandfilt. Möt räddningstjänsten när vi kommer och förklara var det brinner.

Utrustning att ha hemma

 • Vi rekommenderar brandvarnare i varje rum där någon sover, i köket och i hallen, så att det hörs ut i trapphuset om man inte själv är hemma. Brandvarnare ska sitta i taket, inte på väggen eller ligga på en hylla. Kontrollera dina brandvarnare en gång om året och varje gång du varit bortrest på semester längre än ett par veckor.
 • Vi rekommenderar att ha 6 kg pulversläckare hemma, men det går även bra med två stycken 3 kg-släckare. Eftersom tiden är en så viktig faktor när det börjar brinna, se till att ha brandsläckaren placerad så att du snabbt kommer åt den. Beroende på planlösning rekommenderas en pulversläckare i anslutning till sovrum och en i anslutning till kök.
 • En brandfilt kan vara bra om det brinner på spisen eller för att släcka en brand i en soffa eller fåtölj. Den kan även användas för att skydda sig själv eller ett barn vid en utrymning.

Du kanske också vill läsa:

Brandskydd i hemmet

Brandskyddsutrustning att ha hemma

Ett brandförlopp sker ofta snabbt. Investera i en brandvarnare, brandsläckare och brandfilt och du har goda möjligheter att agera direkt. Vi hjälper dig att hitta rätt bland olika modeller och ger dig tips på hur du sköter om ditt brandskydd på bästa sätt.

Brandskydd i hemmet

Säkra din hemelektronik

Produkter som alstrar värme för sin normala funktion, allt från datorer och brödrostar till kaffebryggare, är en potentiell brandfara. Var noga med att inte lämna någon elektronik påslagen alltför länge utan uppsikt och håll brandfarliga material på avstånd från elektroniken.

Brandskydd i hemmet

Så brandsäkrar du ditt studentboende

Studentlägenhet innebär stor frihet men också ett ansvar. Som student är det viktigt att du har kunskap om brandsäkerhet. Eftersom en brand har ett snabbt förlopp är det bästa du kan göra att vara väl förberedd. Att skaffa sig en brandvarnare och en brandsläckare är en bra början. Det är även viktigt att du har en hemförsäkring.